25/10/21

Η αλφαβήτα του Νηπιαγωγείου

Γεια σας!

Πόσο καιρό έχουμε να τα πούμε; Έχει περάσει ένας χρόνος και...από την τελευταία ανάρτηση στο "Μέσα σ' ένα σεντουκάκι"... και όσο και να φαντάζει απίστευτο...ναι ήρθε η ώρα για μια νέα ανάρτηση...σε ένα θέμα που λατρεύω να κάνω...να βγάζω την αλφαβήτα κάποιου θέματος. 

Μέσα σε όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε και μέσα στην τάξη, αλλά και στο διοικητικό έργο που έχει μια προισταμένη (ναι φέτος έχω αυτή την τιμή...δυστυχώς..και λέω δυστυχώς γιατί νιώθω ότι χάνω πολύτιμο και ποιοτικό χρόνο με τους μαθητές μου εξαιτίας της θέσης, φέτος), απορώ που βρήκα τον χρόνο να φτιάξω την ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ....

...που την μόνη αλφαβήτα που έπρεπε να εμπνευστώ είναι αυτή της ταλαιπωρημένης προισταμένης-νηπιαγωγού και του ταλαιπωρημένου αγαπημένου μας νηπιαγωγείου που του έχουν αλλάξει τον αδόξαστο (να με συγχωρέσετε για την έκφραση). 

Επειδή όμως, ότι και να κάνουν εμείς θα συνεχίζουμε "από όλα τα σχολεία χωρίς υπερβολή το νηπιαγωγείο μου(μας) αρέσει πιο πολύ" το Μέσα σ'ενα σεντουκάκι σας παρουσιάζει την αλφαβήτα του!


Α όπως Αριθμοί "Να μαθαίνεις τα παιδιά να μετράνε είναι καλό...αλλά να τα μαθαίνεις τι μετράει σε αυτή τη ζωή είναι καλύτερο"


Β όπως Βιβλία"Δεν θα έπρεπε να διδάσκουμε τα σπουδαία βιβλία..θα έπρεπε να διδάσκουμε την αγάπη για το διάβασμα" B.T.Shinner


Γ όπως Γράμματα


"Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη." Ρ.Φεραίος


Δ όπως Δασκάλα(Δάσκαλος)"Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες." Ν. ΚαζαντζάκηςΕ όπως Εργασία


"Ποτέ μην βοηθάτε ένα παιδί σε μια εργασία που νιώθει ότι μπορεί να την καταφέρει μόνο του." Μ. Μοντεσσόρι

Ζ όπως Ζωγραφική "Έχεις τα χρώματα. Έχεις τα πινέλα. Ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα." Ν.Κανζατζάκης 

Η όπως Ημερολόγιο"Οι ρουτίνες στο νηπιαγωγείο, όπως είναι αυτή του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ, γενικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας, της αυτονομίας και του αυτοέλεγχου των παιδιών. Ο επαναλαμβανόμενος όμως χαρακτήρας τους και η αναγκαιότητα να συμβαίνουν εξασφαλίζουν πολλές ευκαιρίες όχι μόνο για αυθόρμητη μάθηση αλλά και για οργάνωση ποικίλων μαθησιακών εμπειριών, οι οποίες προκύπτουν έτσι με φυσικό και αβίαστο τρόπο. ΠΗΓΗ: Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου


Θ όπως Θέατρο


"Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί άριστο μέσο ευαισθητοποίησης των παιδιών, όχι μόνο στο θέατρο αλλά και στη γενικότερη πολιτιστική τους εκπαίδευση, διευρύνει την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία και επιδρά θετικά στην ενεργοποίηση και δημιουργική συμμετοχή των παιδιών στα μαθήματα και στις άλλες σχολικές δραστηριότητες. Τέλος, αποτελεί δυναμικό, μεθοδολογικό και εμπεδωτικό εργαλείο στα χέρια του δασκάλου." ΠΗΓΗ:Μ.Α.Νάσαινα Το θεατρικό παιχνίδι στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα ως μέσο εμψύχωσης της σχολικής διδακτικής ύλης.


Ι όπως Ικανότητες


"Να συμπεριφέρεσαι σε ένα παιδί σαν να είναι ήδη ο άνθρωπος που είναι ικανός να γίνει." Μ.Ginott


Κ όπως ΚατασκευέςΛ όπως Λεξιλόγιο
Μ όπως μαθητές
"Οι μαθητές που αγαπιούνται στο σπίτι, έρχονται στο σχολείο να μάθουν. Οι μαθητές που δεν αγαπιούνται, έρχονται στο σχολείο να αγαπηθούν." N.A.Ferroni


N όπως Νηπιαγωγείο
Ξ όπως Ξύπνημα


😂😂😂😂

Ο όπως Ομάδα
Π όπως Παιχνίδι"Τα παιδιά χρειάζονται την ελευθερία και το χρόνο να παίξουν. Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια. Το παιχνίδι είναι ανάγκη."
~ Kay Redfield Jamison


Ρ όπως Ραδιόφωνο

Η αλήθεια είναι ότι το γράμμα Ρ με δυσκόλεψε περισσότερο από όλα. Αν έχετε άλλη λέξη θα ήθελα να την μάθω. Ωστόσο διάλεξα το Ραδιόφωνο για να βρω την ευκαιρία να μίλησω για αυτό το μέσο το οποίο δεν είναι πια τόσο διαδεδομένο στα ερεθίσματα των νηπίων. 

"Για όσους δεν το γνωρίζουν υπάρχει το kidsradio για ραδιοφωνικές εμπειρίες στα μικρά παιδιά και όχι μόνο"
(not sponsored)


Σ όπως Συναισθήματα


T όπως Τηλεκπαίδευση
"χωρίς σχόλιο"😕


Υ όπως Υπολογιστής


Φ όπως Φιλία


Χ όπως ΧάρακαςΨ όπως Ψείρες

κλασική αξία 😂


ποιηματάκι της Ανθής Ζήση


Ω όπως Ωρολόγιο
"Χρήσιμη ανάρτηση σχετικά με το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου προτείνω αυτή εδώ από το blog dreamkindergarten (κα. Ανθή Ζήση)."

Τα σχέδια των καρτελών είναι δικά μου. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε, ωστόσο αν αναδημοσιευτούν θα ήθελα να αναφέρετε το blog/όνομά μου, σας ευχαριστώ!

💙💚💛💜💗

Αυτή ήταν η νέα μας ανάρτηση. Ελπίζω να σας άρεσε. Θα χαρώ να διαβάσω λέξεις που μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα σε μερικά από τα γράμματα της αλφαβήτας σχετικά με το νηπιαγωγείο. 

Σας αφήνω με το Εδώ Νηπιαγωγείο, που έχει γίνει διαχρονικό χιτάκι τα τελευταια χρόνια στην τάξη. Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα. ΥΓ1. Τελευταία ακολουθώ το παρακάτω κανάλι στο Youtube, για όποιον ενδιαφέρεται!

πατήστε👇
(όχι δεν το ακολουθώ γιατί μπήκαν τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο 😄)


ΥΓ2 Άλλο ένα κανάλι, ελληνικό, το οποίο κάνουν καταπληκτική δουλειά! Το ανακάλυψα πέρυσι κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης! 

πατήστε👇
2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος26/10/21 04:16

  ΑΓΑΠΗΤΗ ΑΝΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.....!!!
  ΤΟΣΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ .
  ΚΑΙ ΔΙΠΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ .
  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ .
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕΣ !!
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΑΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ,, ΓΝΩΣΗΣ ,, ΨΥΧΗΣ ,, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ .
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ !! xristina--kriti .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σας λόγια κα Χριστίνα, απο την αγαπημένη πατρίδα Κρήτη. Χαίρομαι που σας άρεσε η αλφαβήτα του νηπιαγωγείου. Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και καλή συνέχεια και δύναμη σε ότι κάνετε. Με εκτίμηση, Άννα

   Διαγραφή