"Οι νερομπογιές μας κάνουν να γελάμε"

Μέσα στη τάξη μας, τη φετινή χρονιά, οι νερομπογιές έχουν την τιμητική τους! Οι νερομπογιές "μας κάνουν να γελάμε", να περνάμε διασκεδαστικά, να είμαστε δημιουργικοί...μας κάνουν τη φαντασία μας πραγματικότητα και γενικά να ζούμε όμορφες χρωματιστές εργασιοστιγμούλες!! 

Ποτέ δεν είχα ασχοληθεί μαζί με τα παιδιά, τόσο σχολαστικά και συχνά με τις νερομπογιές. Ξαφνικά οι μαρκαδόροι, ενώ συνήθως τέτοιον καιρό, είχαν τελειώσει όλα τα αποθέματα, έχουν παραμεριστεί... οι νερομπογιές έχουν γίνει το αγαπημένο μας υλικό...περισσότερο και από τις χρυσόσκονες... αυτό και αν είναι ανήκουστο! 

Στη σημερινή ανάρτηση στο Μέσα σ'ένα σεντουκάκι έχουμε αφιέρωμα στα νεροχρώματα, που λέει και ένας μαθητής μου. Τα παιδιά έχουν κάνει πάρα πολλές δημιουργίες με τις νερομπογιές, αλλά θα δημοσιεύσω εργασιοστιγμούλες πέντε διαφορετικών θεμάτων. Ανυπομονώ να σας τις δείξω! 

Θα ξεκινήσω από την πιο πρόσφατη και θα τελειώσω το αφιέρωμα με την παλαιότερη. Είστε έτοιμοι?

1. Πασχαλινά Κουνελάκια

Το Πάσχα πλησιάζει και ανοίξαμε το θέμα με τα αγαπημένα μας κουνελάκια. Σε όλες τις δημιουργίες μας, όπως και σε αυτή, σχεδιάζουμε αρχικά με το μολύβι το μοτίβο του θέματος και μετά το περνάμε με μαύρο μαρκαδόρο. Έπειτα το χρωματίζουμε με τις νερομπογιές. Σε κάποιες εργασίες, ζωγραφίζουμε όλο το φύλλο με τα νεροχρώματα και σε άλλες το κόβουμε για να το εντάξουμε σε κάποια άλλη κατασκευή, πίνακα, φύλλο εργασίας κλπ.... 

Τα κουνελάκια, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε σε ζωγραφιά φτιαγμένη με μαρκαδόρους. Το στολίσαμε με ματάκια χειροτεχνίας και δυο χάρτινα πασχαλινά αυγά! 


2. Ελληνόπουλα και Ελληνοπούλες-25η Μαρτίου

Αυτή η κατασκευή είναι αφιερωμένη στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Φτιάξαμε Τσολιαδάκια και Σουλιωτοπούλες με νερομπογιές, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε σε γαλάζιο χαρτόνι. Τα στολίσαμε με πούλιες και γκλίτερ, οι ελληνοπούλες έχουν ποδιά από γκοφρέ και τα περισσότερα τσολιαδάκια η φουστανέλα είναι φτιαγμένη από άσπρη χάρτινη βεντάλια. Τα παιδιά ανυπομονούσαν να τα πάρουν σπίτι και να τα στολίσουν στο δωμάτιο τους! 


 Η σημαία που κρατάνε τα Ελληνοπουλάκια μας είναι τριπλή, η πρώτη δείχνει το λάβαρο της επανάστασης, η δεύτερη είναι η απλή και η τρίτη με τις 9 γραμμές.

Πληροφορίες για το καπέλο του Κολοκοτρώνη πατήστε εδώ.

3. Η κυρά Σαρακοστή

Η επόμενη δημιουργία είναι η Κυρά Σαρακοστή. Η διεργασία είναι ίδια με τις προηγούμενες και είναι στολισμένη με διάφορα υλικά, όπως μακαρονάκια, φασόλια και πούλιες. Το σταυρό το κάναμε με χρυσό γκλίτερ.Μερικές από τις κυρές Σαρακοστές που φτιάξαμε!

4. Πορτρέτα Μασκαράδων-Απόκριες 

Αυτή η εργασιοστιγμούλα είναι χρωματισμένη αποκλειστικά με νερομπογιές. Τα παιδιά για αυτή την εργασία συγκεκριμένα, ήταν τόσο περήφανα για αυτό που έφτιαξαν. Χάρηκαν που κατάφεραν να φτιάξουν ένα σχέδιο στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του φύλλου. 

5. Το αγαπημένο μας ζωάκι-Παγκόσμια ημέρα Ζώων.

Η τελευταία εργασιοστιγμούλα με τα νεροχρώματα είναι αφιερωμένη στο αγαπημένο μας ζωάκι, με αφορμή την παγκόσμια μέρα των ζώων. Ενδιαφέρον σε αυτόν τον πίνακα ζωγραφικής είναι ότι είναι η πρώτη προσπάθεια των παιδιών με τις νερομπογιές, έχοντας οδηγίες και κάποιο θέμα να επεξεργαστούν, φτιάχνοντας ένα πορτρέτο. Φαίνεται καθαρά, σε σχέση με τις επόμενες που ακολούθησαν, ότι τα παιδιά έχουν εξελιχθεί σε μικρούς αξιοθαύμαστους μικρούς καλλιτέχνες! Για αυτή την προσπάθεια, σαν κυρία τους, είμαι πολύ περήφανη, διότι τα περισσότερα παιδιά πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουν, αλλά στο τέλος όλα έμειναν ευχαριστημένα με το έργο τους. Να σας πω, ότι ακόμα διακοσμούν την τάξη μας, μιας και αποφάσισαν να μην τα βγάλουμε από εκεί, αντικαθιστώντας τα με άλλες.. που σημαίνει ότι και αυτά είναι πολύ περήφανα για αυτό που κατάφεραν!Μερικές οδηγίες που ακολουθούμε όταν χρησιμοποιούμε τις νερομπογιές, αν και τις ξέρετε, είναι οι εξής:

  • Δεν ανακατεύουμε τα χρώματα μεταξύ τους, παρά μόνο με το άσπρο, για να βγάλουμε πιο ανοιχτά σε τόνο χρώματα. Έχουμε τις νερομπογιές που εμπεριέχουν όλα τα χρώματα, για αυτό δεν χρειάζεται να βγάλουμε νέα. Πειράματα με τα χρώματα ωστόσο κάνουμε, με τις παλιές νερομπογιές που τις χρησιμοποιούμε στις ελεύθερες δραστηριότητες, στο καβαλέτο και στο κουτί του κολλάζ.
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε κάποιο χρώμα, φροντίζουμε το πινέλο να είναι καθαρό, με τη βοήθεια ενός δοχείου με νερό (το οποίο το αλλάζουμε όταν μαυρίσει) και χαρτιού κουζίνας. 
  • Βουτάμε το πινέλο στο νερό και μετά στο χρώμα και έπειτα χρωματίζουμε. Εαν έχει νερό το χρώμα δεν βάζουμε άλλη ποσότητα, παρά μόνο αν έχει στεγνώσει. 
  • Δεν αφήνουμε το πινέλο μέσα στο δοχείο με το νερό, ιδιαίτερα αν το δοχείο είναι ελαφρύ (πχ πλαστικό ποτήρι). Υπάρχει κίνδυνος να πέσει το δοχείο με το νερό στη δημιουργία μας. 
  • Χρωματίζουμε τα μέρη εκείνα που δεν έχουν χρώμα και προσέχουμε με το νερό... μπορεί να λιώσει το χαρτί και να δημιουργηθεί τρύπα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάποιο χρώμα, περιμένουμε να στεγνώσει το χρωματισμένο σημείο. 
  • Το καλοριφέρ είναι μια γρήγορη λύση να στεγνώσει εύκολα μια δημιουργία με νερομπογιές, αν το αφήσουμε πάνω του ή δίπλα του. Γενικά στεγνώνει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις τέμπερες, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες.

BONUS: Αν και δεν είναι φτιαγμένη η κάρτα ευχών για το Πάσχα με νερομπογιές, σας βάζω τις πρώτες τέσσερις που έφτιαξαν τα παιδιά. Θα ήθελα πολύ κάποιες από τις παραπάνω δραστηριότητες να τις είχα βάλει τον καιρό που τις κάναμε, για να πάρετε κάποιες ιδέες "στην ώρα τους", αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Ωστόσο, στη σημερινή ανάρτηση βρήκα την ευκαιρία να θέσω μια ιδέα νωρίτερα! Ελπίζω να σας αρέσει!


 Η πασχαλινή κάρτα μας είναι φτιαγμένη με τη μέθοδο του κολλάζ, έχουν ζωγραφίσει ένα κοτοπουλάκι με πασχαλινή και ανοιξιάτικη διακόσμηση, όπως αυγό-λούλουδα, αυγό-σπιτάκι, αυγό-δεντράκι κλπ... ανυπομονώ να δω τι θα σκεφτούν τα υπόλοιπα τα παιδιά για το κοτοπουλάκι τους, που θα είναι ο πρωταγωνιστής της κάρτας.
Αυτή ήταν η αναρτησούλα μας! Ελπίζω να σας άρεσε! Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί παρόλο που δεν λειτουργεί πια το group νηπιαγωγών και το μέσα σ'ένα σεντουκάκι δεν ενημερώνεται συχνά, πολλοί από εσάς με στηρίζετε και μου δείχνετε την αγάπη σας συνέχεια. 

Το προηγούμενο Σάββατο, μια κοπέλα με σταμάτησε να με ρωτήσει από που με ξέρει, θέλω να της πω και μέσα από εδώ (ξέρεις εσύ κορίτσι) ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα όμορφα σου λόγια!  

Καλό ΣαββατοΚύριακο!!! 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου