Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018

Αντίο Φθινόπωρο, σε ευχαριστούμε!

Σε λίγες μέρες το Φθινόπωρο μας αποχαιρετά και στη θέση του θα έρθει, λογικά, ο Χειμώνας...και λέω λογικά διότι ο καιρός με τους φίλους του (βλέπε Ορέστης, Ζορμπάς κ.α) μας έχει τρολάρει πολλές φορές... 

..το σίγουρο είναι ότι μαζί με τον Χειμώνα έρχεται η αγαπημένη μου γιορτή, τα Χριστούγεννα... Μαζί με τα παιδιά, αυτή τη βδομάδα αποχαιρετάμε το φθινόπωρο με αγάπη και το ευχαριστούμε για τις όμορφες εργασιοστιγμούλες που ζήσαμε και ανυπομονούμε για τις νέες, μαγικές, γιορτινές (και κρυουλιάρικες) που έρχονται...

Στην ερώτηση που έκανα στα παιδιά τι έχουν να θυμούνται από την περίοδο της εποχής που τελειώνει, τα παιδιά ανέφεραν τις παρακάτω δραστηριότητες που θα δημοσιεύσω, ενώ είχαν ενθουσιαστεί πολύ και με τα παιχνίδια "Βασιλιά με τα κόκκινα σπαθιά",  Μάγος του Μπαχρέ και Η γάτα με τα ποντίκια

Οι Φθινοπωρινές εργασιοστιγμούλες μας:


Το δέντρο της φιλίας, είναι η γωνιά της επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών. Σε αυτή τη γωνιά δεν πάμε μόνο για να συζητήσουμε για ένα πρόβλημα που έχει προκύψει, αλλά και για να εκφράσουμε και τα ωραία συναισθήματά μας.
Image result for συγνωμομηχανηΚατά την πρώτη εφαρμογή του δέντρου της φιλίας μιλήσαμε για τις 3 μαγικές λέξεις που πρέπει να λέμε, το ευχαριστώ, το παρακαλώ και το συγνώμη. Διαβάσαμε 3 βιβλία σχετικά με τις λέξεις αυτές και κάναμε εργασίες πάνω σε αυτά που διαβάσαμε. Αυτό που τους άρεσε ήταν το βιβλίο "Η συγνωμομηχανή" και η δραστηριότητα που ακολούθησε. Φτιάξαμε το δικό μας ρομποτάκι που λέει συγνώμη με τη μέθοδο του κολλάζ. Σημείωση: τα παιδιά διάλεξαν τα κομμάτια που ήθελαν για το ρομποτάκι τους και το έφτιαξαν πάνω στο τραπέζι, επειδή δεν είχαμε πολλές κόλλες, γιατί ήμασταν στις αρχές της σχολικής χρονιάς, τους έβαλα την κόλλα στο ρομποτάκι που είχαν σχηματίσει και μετά τοποθετήσαμε την κόλλα χαρτί α4. Είναι ένας καλός τρόπος όταν δεν έχετε χρόνο, ετοιμάστηκαν 22 ρομποτάκια στη στιγμή!  Δραστηριότητες σχετικές με την εποχή

1. Φύλλο φθινοπωρινό με χαρτί χρωματισμένο με κηρομπογιά και διπλωμένο σαν βεντάλια. Πως να κάνετε το φύλλο κοιτάξτε το παρακάτω βίντεο:2. Τοπίο με φθινοπωρινό δέντρο. Πρώτη φορά που χρησιμοποίησα με τα παιδιά την τεχνική με κομμάτι από ρολό φυσαλίδας.  Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την τεχνική και μάλιστα πρότειναν να το χρησιμοποιήσουμε και στο χειμωνιάτικο τοπίο μας. Σε ένα πιάτο βάλαμε όλα τα φθινοπωρινά χρώματα και με το πινέλο χρωματίσαμε της πλαστικές φυσαλίδες μας που είχαν σχήμα φυλλώματος δέντρου. Έπειτα το τοποθετήσαμε στο δέντρο που είχαμε φτιάξει από το περίγραμμα της παλάμης  μας.Το τελευταίο στάδιο περιλάμβανε  τα συννεφάκια από βαμβάκι, βροχή με μαρκαδόρο, έδαφος από γκοφρέ και σκαντζοχοιράκια έτοιμα της κας Άννας (η οποία έχει γεμάτο το σεντούκι της από αυτοκόλλητες σημειώσεις όλων των ειδών και σχημάτων).3. Φθινοπωρινά φρούτα με αποτύπωμα από πραγματικό φρούτο με χρυσόσκονη και γκοφρέ χαρτί.


4. Μανιτάρι φτιαγμένο από μισό χάρτινο πιάτο και μισό ρολό χαρτί, χρωματισμένο με νερομπογιές και σαλιγκάρι φτιαγμένο από πλαστελίνη.Παγκόσμιες μέρες 

Την παγκόσμια μέρα των ζώων φτιάξαμε τον παρακάτω πίνακα. Με νερομπογιές κάναμε το background του τοπίου μας και το ζωάκι έγινε με τη βοήθεια των στένσιλ και το χρωματίσαμε μαύρο.Τη μέρα της αποταμίευσης φτιάξαμε το παρακάτω γουρουνάκι πορτοφολάκι. 


Εθνικές εορτές

Για 28η Οκτωβρίου κάναμε το καδράκι από χάρτινο πιάτο. 


Για κατασκευές με χάρτινο πιάτο πατήστε εδώ, θα βρείτε και για τα Χριστούγεννα ιδέες. 

Για τη γιορτή του Πολυτεχνείου κάναμε την κατασκευή με τα γλωσσοπίεστρα. Μιλήσαμε για την ειρήνη! Φτιάξαμε σε ομαδική εργασία το μπουκέτο της ειρήνης του Πικάσο, αλλά και μια σύνθεση δική μας με το σήμα της ειρήνης. 

Η Ελιά, το ιερό δέντρο

Δεν υπάρχει χρονιά στο νηπιαγωγείο, που το θέμα Ελιά να μην ενθουσιάζει τα παιδιά. Αγαπημένο θέμα, αγαπημένες όλες οι δραστηριότητες. Μερικές από αυτές που κάναμε:

Αμφορείς με θέμα το μύθο της πόλης της ΑθήναςΑτομική εργασία των παιδιών. Έκοψαν καφέ χαρτόνι για κορμό του δέντρου, έπειτα κόλλησαν πράσινα γκοφρέ για το φύλλωμα της ελιάς και το διακόσμησαν με κανονικά φύλλα ελιάς και μαύρα γκοφρέ μπαλάκια για τον καρπό της. Απαραίτητη λίγη χρυσόσκονη για λάμψη και χρωματιστό φόντο με νερομπογιές. 
Εργασιοστιγμούλα παρέα με τη Μελίτσα, τη μικρή ελίτσα. Διαβάσαμε το βιβλίο και έπειτα το φτιάξαμε και στο χαρτί μας το χαριτωμένο αυτό δεντράκι.Ομαδική εργασία με θέμα την Ελιά. Σε χαρτί του μέτρου σχεδιάσαμε και χρωματίσαμε μια Ελιά. Έπειτα κολλήσαμε αληθινά φύλλα και ελιές φτιαγμένες από γκοφρέ χαρτί.


Στην αρχή τη στολίσαμε στην πόρτα της τάξης, όμως τη βγάλαμε για να βάλουμε χριστουγεννιάτικα, αλλά αποφασίσαμε να τη διακοσμήσουμε μέσα στη τάξη και να την αφήσουμε για πολύ καιρό, γιατί όπως είπε ένα παιδάκι είναι σαν να έχει γίνει από μαγικά πινέλα! 

ο πίνακας που αποφασίσαμε να μείνει εκεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Αυτή ήταν η λίστα των αγαπημένων δραστηριοτήτων των παιδιών! Θα επανέλθουμε ξανά με τη λίστα με τις χειμωνιάτικες εργασιοστιγμούλες μας. 
 Χρόνος δεν υπάρχει αρκετός για πιο συχνές αναρτήσεις, αλλά μια ανάρτηση κάθε εποχή νομίζω ότι είναι απαραίτητη. 
Πριν κλείσει η ανάρτηση σας κάτι ακόμα.....

Καρτέλες "Σε αυτό το σχολείο......"

Ιδέες για εξώφυλλο σε βιβλίο ζωγραφιές δώρο για τα παιδιά που γιορτάζουν με θέμα αγαπημένες παιδικές ταινίες.Έτοιμος και ο πίνακας μας με την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα Χριστούγεννα!! Εμείς ξεκινήσαμε να μετράμε πριν φύγει ο Νοέμβριος! Ανυπομονούμε!!! 
Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το σεντουκάκι!
Αντίο Φθινόπωρο, σε ευχαριστούμε!
Καλώς να μας έρθει ο Χειμώνας!


Το group Νηπιαγωγών στο facebook, μια ομάδα που έφτιαξα με πολύ κόπο και πολλή αγάπη, τέλη Δεκεμβρίου του 2018, θα πάψει να τροφοδοτείται με νέες αναρτήσεις και υλικό. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Ο κύριος λόγος είναι ότι με τον καιρό, άρχισε να χάνει το νόημα της ύπαρξης του, οπότε πριν χάσει τελείως τον σκοπό του, αποφάσισα να πάψει να λειτουργεί και να μείνουν μόνο τα καλά που έχει προσφέρει η ομάδα. Ωστόσο, θα αρχειοθετηθεί και θα συνεχίζετε να βλέπετε τις παλιές αναρτήσεις που σας ενδιαφέρουν και όταν βρω χρόνο θα αφαιρέσω ότι είναι άσχετο με τη φιλοσοφία της σελίδας μας, ώστε να μείνουν μόνο αυτά που μας είναι χρήσιμα. Όποιος επιθυμεί να με βρει μπορεί να επικοινωνεί στο προσωπικό προφίλ μου στο fb, στο  προσωπικό προφίλ στο instagram(σε αυτόν το λογαριασμό θα βλέπετε και δραστηριότητες που κάνω με τα παιδιά πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη σελίδα μου) και φυσικά στο Μέσα σ'ένα σεντουκάκι. Σας ευχαριστώ.  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου