Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Είναι απίστευτο, πως όταν ρωτάς τα παιδιά ποιο είναι το αγαπημένο ζώο των παιδιών, απαντάνε ο δεινόσαυρος. Εντάξει τα αγόρια κυρίως, τα κορίτσια μιλάνε για γατούλες και μονόκερους... Αλλά, κατά γενική ομολογία, οι δεινόσαυροι ελκύουν όλα τα παιδιά. 

Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με αυτό το θέμα, παρότι μερικές σχολικές χρονιές, υπήρξε ενδιαφέρον για τους δεινόσαυρους από την πλευρά των παιδιών. Ενώ υπήρξε η αγάπη τους για αυτούς και ερχόταν η στιγμή να επεξεργαστούμε το θέμα, κάτι άλλο προέκυπτε, που κέντριζε την προσοχή τους και τελικά δεν το κάναμε.  

Η ταινία "Ο Καλόσαυρος" είναι μια από τις καλύτερες
που υπάρχουν. Αξίζει να την δείτε.
Φέτος ήταν διαφορετικά. Η επιμονή και οι πολλές ερωτήσεις κάποιων μαθητών για τους δεινόσαυρους, έφερε και την στιγμή να ασχοληθώ και γω με αυτούς, μαζί με τα παιδιά της τάξης. 

Οι δράσεις μας πολλές, διασκεδαστικές και άκρως ενδιαφέρουσες. Το σεντουκάκι που αγαπά πολύ τις κατασκευές θα σας παρουσιάσει αυτές που κάναμε και μας άρεσαν πολύ. 


1. Τρισδιάστατη κατασκευή δεινοσαύρου. Το επιστημονικό όνομα Τυραννόσαυρος Σοκολατρέξ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το σοκολατί γάλακτος χρώμα του, τα γλυκά του μάτια, το άγριο (μόνο στην όψη) χαμόγελο του και τα μυτερά νύχια του. 
  Το όνομα είναι συνδυασμός με το όνομα του Τυραννόσαυρου Ρεξ και της σοκολάτας λόγω του χρώματος του. Κάθε Σαββατοκύριακο ένα παιδί θα το παίρνει σπίτι του, για να μην νιώθει μόνος του στο σχολείο. 

Πως φτιάχτηκε: Η αλήθεια είναι ότι είναι μια δύσκολη κατασκευή, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους και μιλάω για την συγκεκριμένη με το δεινόσαυρο. Σελίδες εφημερίδας και χαρτοταινία τα βασικά υλικά της κατασκευής. Δίνεις το σχήμα που θες τσαλακώνοντας τις σελίδες εφημερίδας και τις ενώνεις με την χαρτοταινία. Δηλαδή, εάν θέλετε να φτιάξετε ένα παπάκι, σας πάω στα πιο εύκολα, τσαλακώνετε το χαρτί και φτιάχνετε το σώμα και το κεφάλι, δύο μπάλες, τις ντύνετε με τη χαρτοταινία, σε όλη την επιφάνεια τους και μετά τις ενώνετε και το βάφετε. Το παπάκι είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να φτιαχτεί από τα παιδιά. 

Ο δεινόσαυρος είναι μια πιο περίπλοκη κατασκευή και δυσκολεύτηκα πολύ για να σχηματιστεί. Όμως είχα καλούς βοηθούς, που με το χέρι βοηθείας τους πραγματοποιήθηκε και τώρα τον χαιρόμαστε όλοι μαζί. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, που στην κάθε μια αντιστοιχούσε και ένα μέρος του σώματος τους. Τσαλάκωσαν τις εφημερίδες και βοήθησαν στο "ντύσιμο" με την ταινία (να σημειώσω εδώ επειδή δεν είχαμε πολλές χαρτοταινίες το πρώτο "ντύσιμο" έγινε με διαφανή ταινία). Αφού τελείωσαν τα μέρη του σώματος τα ενώσαμε... αρχικά με θερμόκολλα και μετά με χαρτοταινία σε όλη την επιφάνεια, ώστε το σώμα να είναι ενιαίο για να βαφτεί πιο εύκολα μετά. Άλλη τεχνική αντί να το ντύσετε με χαρτοταινία, μπορείτε να το επενδύσετε με αλευρόκολλα και λωρίδες από εφημερίδα. Έτσι, θα γίνει πιο βαρύ και σταθερό και θα βαφτεί ακόμα καλύτερα και πιο εύκολα... επίσης τα παιδιά μπορούν να την κάνουν πιο εύκολα αυτή την διαδικασία (εμείς δεν το κάναμε, γιατί η ιδέα με την αλευρόκολλα ήρθε αφού το είχαμε φτιάξει...) 

Το επόμενο βήμα ήταν το βάψιμο και η διακόσμηση. Αποφάσισαν να γίνει καφέ, να έχει χαμόγελο με δόντια και ασημί νύχια. Επειδή, ο Τυραννόσαυρος στέκεται στα δυο μεγάλα του πόδια, ήταν δύσκολο να σταθεί, οπότε το στερεώσαμε σε βάση από χαρτόκουτα και τη στολίσαμε με φύλλα από κανσόν.


2. Πίνακας με θέμα τους δεινόσαυρους. Αρχικά σε χαρτί, τα παιδιά ζωγράφισαν το backround, κυρίως ζωγράφισαν πλούσια βλάστηση, ενώ κάποια παιδιά έκαναν το ηφαίστειο που τους εξαφάνισε (σύμφωνα με τη μια θεωρία των παλαιοντολόγων). Έπειτα, σε άλλο χαρτί έφτιαξαν δεινόσαυρους, τους έκοψαν και τους κόλλησαν στον πίνακα τους με τα δέντρα. Απλή, εύκολη και διασκεδαστική δραστηριότητα.

Μερικές από τις δημιουργίες των παιδιών.3. Δεινοσαυράκια Τρικεράτωπες και Στεγόσαυροι. Εύκολη κατασκευή, το σώμα του δεινοσαύρου είναι μισό χάρτινο πιατάκι, χρωματισμένο με νερομπογιές και ο υπόλοιπος είναι διακοσμημένος με πόδια, ουρά, κεφάλι κλπ από κανσόν και μεταλλιζέ χαρτόνι. 
Αυτές είναι οι τρεις μας εργασιοστιγμούλες, κατασκευές που κάναμε με τα παιδιά. Βέβαια, αυτό το θέμα σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις πολλά πράγματα, μια βόλτα στην blogογειτονιά, θα βρείτε αξιόλογες δράσεις με αυτό το θέμα. Ο λόγος που δεν γράφω τις υπόλοιπες δραστηριότητες, είναι γιατί τις έχω πάρει από άλλες εκπαιδευτικές σελίδες (και τις ευχαριστούμε πολύ) και έχουν ήδη δημοσιευτεί. Επίσης, αυτές που αναρτώ ή είναι ιδέες δικές μου ή τις έχω δει σε ξένα site. 

Μια εναλλακτική εργασιοστιγμούλα μας ήταν το παιχνίδι ρόλων που κάναμε και μέσα από αυτό βγήκε κάτι μαγικό... Βγήκαμε έξω και παίξαμε το δικό μας  Jurassic Park. Κάναμε ότι ήρθαν οι δεινόσαυροι στο σχολείο μας και όπως καταλαβαίνετε, εκτός ότι περάσαμε ωραία.. ζήσαμε με τον δικό μας τρόπο, μια ταινία με δεινοσαύρους. Τρομοκρατηθήκαμε, το βάλαμε στα πόδια, βρίσκαμε τρόπους πως θα τους πολεμήσουμε, μείναμε με ανοικτό το στόμα....βέβαια στο τέλος αποδεχτήκαμε ότι στην περίπτωση που κάτι τέτοιο γινόταν δεν θα επιβιώναμε. Την δράση αυτή την απαθανατίσαμε με φωτογραφική μηχανή. Την επόμενη μέρα που είδαμε τις φωτογραφίες εμφανίστηκαν......

εννοείται έπαιξε και η κυρία...

οι δεινόσαυροι στα αλήθεια!!! ή στα ψέματα... ή μήπως ήταν αληθινοί και απλά δεν τους είδαμε... πολλά ειπώθηκαν από τα παιδιά... δεν μπορούσαν το εξηγήσουν και ρώταγαν συνέχεια... αλλά να σας πω την αλήθεια; αυτό κράτησε ούτε 10 λεπτά... κατάλαβαν ότι η κυρία έκανε photoshop!! 

Υ.Γ 1. μακάρι να έβαζα τις φωτογραφίες των παιδιών, αποφάσισα να μην το κάνω, διότι εάν κάλυπτα τα πρόσωπα τους θα χανόταν η ουσία, μιας και όλα τα λεφτά είναι φατσούλες τους... 2. το photoshop έγινε με τα app για κινητά picsart και jurassic photo editor. 


Παρόμοια κατασκευή, όπως αυτή του 3d δεινοσαύρου, είχαμε κάνει πριν χρόνια με παιδιά, τον Δούρειο Ίππο. Για να τη δείτε πατήστε εδώ.3d Χελωνίτσα και Προβατάκι... πατήστε εδώ

για κοτοπουλάκι... πατήστε εδώΕλπίζω να σας άρεσε η νέα μας ανάρτηση!! 
Καλό υπόλοιπο εβδομάδας να έχετε. 
Φιλάκια!!! Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου