ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (1ο ΜΕΡΟΣ)

Χαιρετώ όλη την μπλογκογειτονιά!!! 
Χαιρετώ τους αναγνώστες του μπλογκ (καλέ έχει μείνει κανένας? χαχαχα) Χαιρετώ τους νέους επισκέπτες. 

Το Μέσα σ΄ένα σεντουκάκι επεεεεεεεεέστρεψε!!!! Είμαι χαρούμενη που είμαι ξανά εδώ,αν και έχω ξεχάσει πως κάνουμε μια ανάρτηση, είμαι εδώ..αφιερώνοντας χρόνο (ω ναι φέτος μπορεί να έχω χρόνο για περισσότερες αναρτήσεις) για να σας μιλήσω για τον αγαπημένο μου ήρωα παραμυθιού.....
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΕ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑΠέρυσι, εφάρμοσα την ιδέα που είχα πριν χρόνια,όταν ήμουν σε ένα σχολείο στο Πέραμα,όταν οι αγαπημένες μου συναδέλφισσες Σοφία και Χριστίνα,μου πήραν δώρο το βιβλίο του Σαιντ Εξιπερί  σε έκδοση 3D....Η ιδέα ήταν να κάνω πρόγραμμα με θέμα τον Μικρό Πρίγκιπα και καλοκαιρινή γιορτή.

Το πρόγραμμα το ονόμασα "Ο Πρίγκιπας μας μαθαίνει τις αξίες της ζωής". Μέσα από την επεξεργασία του παραμυθιού που κάναμε με τα παιδιά μάθαμε διάφορες αξίες που πρέπει να έχουμε στη ζωή μας, για τα συναισθήματα που ένιωθε ο Μικρός Πρίγκιπας, τα οποία ήταν γνώριμα και στα δικά μας βιώματα  και αποκτήσαμε έναν φίλο,που δεν το βλέπαμε,αλλά εμφανιζόταν στο μυαλό μας όταν κάτι πήγαινε στραβά στο σχολείο πχ σε έναν τσακωμό ή ακόμα και όταν η σχολική ζωή μας ήταν στα καλύτερα της πχ σε μια πράξη αγάπης...

...για να ξεκινήσετε αυτό το πρότζεκτ πρέπει ο/η νηπιαγωγός να το πιστεύει, να το αγαπά το παραμύθι, να το ζει, να το θέλει πάνω από όλα ο εαυτός του/της.... να ανυπομονεί να το κάνει με τα παιδάκια του/της... να είναι εσωτερική ανάγκη.....αλλιώς χάνεται η μαγεία...Τα εργαλεία μας ήταν:
1. Βιβλίο Σύντομη διήγηση για παιδιά 

2.Βιβλίο Μικρός Πρίγκιπας με κινούμενες εικόνες

3. Ταινία ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ 


4.Αρετές και Αξίες Οι αξίες της ζωής που ο Μικρός Πρίγκιπας μας έμαθε:
 • Αγάπη
 • Φιλία
 • Χαρά
 • Καλοσύνη
 • Δέσμευση
 • Εμπιστοσύνη
 • Ειλικρίνεια
 • Γενναιοδωρία
 • Εντιμότητα
 • Υπομονή
 • Υπόσχεση
 • Συγχώρεση
 • Υπευθυνότητα
 • Πίστη
 • Ταπεινότητα
 • Απλότητα
 • Αποδοχή
 • Ευτυχία
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ


Πως επεξεργαστήκαμε το θέμα του προγράμματος:

Πριν σας πω την επεξεργασία που κάναμε,να σας εκμυστηρευτώ ότι πρώτα έκανα την διασκευή του παραμυθιού σε θεατρικό έργο (και μάλιστα την εποχή που έπρεπε να οργανωθώ για την χριστουγεννιάτικη εορτή) και με βάση του έργου ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το πρόγραμμα. Οι ρόλοι ήδη είχαν μοιραστεί και τα παιδιά ήξεραν από αρχές του Νοέμβρη τι ρόλο θα κάνουν. Αυτό το έκανα γιατί είχα αποφασίσει ότι κυρίως μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και όσο γίνεται πιο βιωματικά, θα μάθουν τις αξίες τα παιδιά. 

Επίσης, να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι δεν είχα σκοπό να κάνω αναρτήσεις εκείνο τον καιρό με θέμα τον Μικρό Πρίγκιπα και για αυτό τον λόγο δεν έχω φωτογραφικό υλικό των δράσεων μας, όπως και υλικό από πολλές κατασκευές που κάναμε. 

Το θεατρικό έργο, το οποίο θα το αναρτήσω στο 2ο μέρος, το είχα χωρίσει σε σκηνές. Η κάθε σκηνή αντιστοιχεί στα μέρη που είχα χωρίσει το βιβλίο της σύντομης διήγησης του παραμυθιού. Τα μέρη αυτά τα εμπλούτιζα με τους σημαντικούς διαλόγους (κατά την γνώμη μου) του κανονικού βιβλίου του συγγραφέα. Μετά από κάθε διήγηση και συζήτηση των μερών του βιβλίου, τα παιδιά έπαιζαν με την βοήθεια της γωνιάς της μεταμφίεσης και του κουκλοθέατρου τις σκηνές. Στη συζήτηση μιλάγαμε για τα συναισθήματα και των ηρώων του βιβλίου, αλλά και αυτά που ένιωθαν τα παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο. Πάντα τους έκανα την ερώτηση αν είχαν νιώσει όπως νιώθει ο Μικρός Πρίγκιπας στην ζωή τους. Τα περισσότερα από αυτά που μου έλεγαν ήταν γεγονότα μέσα από το σχολική ζωή μας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να λύνουμε πολλά μικρά προβληματάκια που εμφανιζόντουσαν κατά καιρούς. Επίσης, εξαιρετική ιδέα, την οποία δεν την είχα σκεφτεί και μου έβαλε πραγματικά τα γυαλιά ένα παιδί,είναι η χρησιμοποίηση της γωνιάς της φιλίας, όπου την χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνήσουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου!! 

Μερικές από τις κατασκευές/δραστηριότητες που κάναμε με αφορμή το πρόγραμμα.

Ζωγραφίζοντας το ταξίδι του 
Μικρού ΠρίγκιπαΔείγματα από ζωγραφιές παιδιών, δυστυχώς δεν έχω όλων των μαθητών. Είχαν κάνει υπέροχη δουλειά.

Πίνακες με τους πλανήτες 
των προσώπων από το βιβλίο
σύνδεση με το θέμα ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
Βάψαμε ένα φύλλο α4 από άσπρο σε μαύρο, έπειτα κόψαμε έναν χάρτινο πλανήτη και τον χρωματίσαμε με τέμπερες. Διακοσμήσαμε τον κάθε πλανήτη με χαρακτηριστικά που δείχνουν σε ποιο πρόσωπο ανήκει.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΟΥ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ 

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΟΥ 

ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
και ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ 


Χρωμάτισαν με νερομπογιές ένα φύλλο εργασίας με τριαντάφυλλο το κόψαμε και το πλαστικοποιήσαμε. Κόψαμε το πλαστικοποιημένο μέρος σε σχήμα γυάλας, όπως το βιβλίο.


Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι φτιαγμένος από ρολό χαρτί. Το βάψαμε στα χρώματα των ρούχων που φορούσε και το διακοσμήσαμε με τα απαραίτητα αξεσουάρ...


Πίνακας με το αεροπλάνο του πιλότου
Μια βροχερή μέρα, που είχαμε μείνει μέσα στο διάλειμμα, κάθισα και ζωγράφισα και γω με την παρέα των κοριτσιών, μόλις είδαν το σχέδιο του αεροπλάνου μου το ζήτησαν να το χρωματίσουν και αυτά, το είδαν και τα αγόρια και παράτησαν τα παιχνίδια να το χρωματίσουν και αυτά. Παρόλο που τα προέτρεψα να φτιάξουν το δικό τους αεροπλάνο, ήθελαν αυτό το συγκεκριμένο.  Τις συγκεκριμένες ζωγραφιές τις κράτησα στο γραφείο, έχοντας στο νου ότι κάπου θα τις χρησιμοποιήσουμε για το πρόγραμμα.Τελικά το κάναμε πίνακα. Φτιάξαμε με τέμπερες τον ουρανό, το στολίσαμε με σύννεφα και πουλάκια και κολλήσαμε το αεροπλάνο.Φτιάξαμε το τριαντάφυλλο του 
Μικρού Πρίγκιπα
για να δείτε πως φτιάχνουμε το λουλούδι αυτό πατήστε 

για να δείτε πως φτιάχνουμε τον Μικρό Πρίγκιπα με ρολό χαρτί πατήστε  εδώ


Μανταλάκια Μικρός Πρίγκιπας

για πιαστράκια ωραίων μηνυμάτων βάψτε τα μανταλάκια στο χρώμα του Μικρού Πρίγκιπα, φτιάξτε το προσωπάκι του με μαρκαδοράκι και κολλήστε τα χρυσά χάρτινα μαλλιά του.

Σημαιάκι με θέμα Μικρό Πρίγκιπα
 και συναισθήματα


ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Πίνακας Μικρός Πρίγκιπας


Από τις αγαπημένες δραστηριότητες που έχω κάνει με τα παιδιά! Η ιδέα ήρθε από τον παρακάτω πίνακα που είχα βρει στο ίντερνετ ψάχνοντας υλικό για τον Μικρό Πρίγκιπα.


Εκτυπώσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον ήρωα μας και τον βάψαμε με δαχτυλομπογιές. Οι δύο βασικές οδηγίες ήταν να γεμίσουν το σχέδιο με διάφορα χρώματα με την άκρη των δαχτύλων τους και να μην ξεφύγουν από το πλαίσιο.
το πασπαλίσαμε με χρυσόσκονη


τα κόψαμε 


και το κολλήσαμε σε άσπρο χαρτόνι το οποίο είχαμε σχεδιάσει με διάφορα χρώματα κάτι από το διάστημα.....

ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΑΜΕ:
 • Φτιάξαμε τον ήρωα μας σε χαρτί του μέτρου σε διαστάσεις κανονικού παιδιού και μας βοήθησε να γνωρίσουμε το σώμα μας. (δεν υπάρχει σε φωτογραφία αυτή η δραστηριότητα συν ότι στο τέλος την αλλάξαμε για το σκηνικό της γιορτής-θα το δείτε στο 2ο μερος)
 • Βάλαμε την φαντασία μας και με τα χρώματα ταξιδέψαμε τον Μικρό Πρίγκιπα σε μέρη της Ελλάδας(καλοκαιρινή δραστηριότητα, δεν έχω επίσης κάποιο δείγμα)....ήδη πέρασαν 3 ώρες πάνω από τον υπολογιστή, τα ματάκια μου πόνεσαν...είχα καιρό να το κάνω αυτό..ξεσυνήθισαν..νιώθω ότι η ανάρτηση δεν είναι αυτή που θα ήθελα,ελπίζω να σας αρέσει και να σας βοήθησα κάπως στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάτι παρόμοιο...
... είναι 12.40 ξημερώματα Σαββάτου, ήρθε η ώρα να κοιμηθώ....σας αφήνω με τους στίχους του παρακάτω τραγουδιού...που το είπαμε και στην γιορτή...
τι?δεν το ξέρετε?αποκλείεται...
ακούστε...


Ααααα....
Καλή, ήρεμη, με γεμάτη χαμόγελα
σχολική χρονιά!!!!

Σχόλια

 1. Πολύ όμορφα όλα Άννα!Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΙΚΗ! ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΥΧΟΜΑΙ!!!

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου