Εργασιοστιγμούλες με θέμα την ΕΛΙΑ

Καλησπέρα σας!!! Να ι ι ι ι!! Σύντομη αναρτησούλα μετά από καιρό στο Μέσα σ'ένα σεντουκάκι με θέμα την ελιά και σήμερα θα σας δείξω δυο εργασιοστιγμούλες που κάναμε με τα παιδιά.Η ελιά είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα των παιδιών και της κυρίας (δηλ. εμένα). Μπορούμε να μάθουμε, να κάνουμε και να ζήσουμε τόσα πολλά μέσα στην τάξη! 

Λίγο πολύ, όλοι κάνουμε τις ίδιες παρόμοιες δραστηριότητες. Γενικά και τώρα, προσπαθώ στο σεντουκάκι να αναρτώ κάτι το οποίο δεν το έχετε ξαναδεί ή ξανακάνει, κάτι που ίσως σας εμπνεύσει να κάνετε κάτι παρόμοιο και να σας βοηθήσει μέσα στην τάξη. Μια τέτοια αίσθηση ελπίζω να σας προκαλέσει η πρώτη μας εργασιοστιγμούλα, το βιβλίο που φτιάξαμε με τα παιδιά με θέμα την ελιά. Η δεύτερη εργασιοστιγμούλα είναι κλασική δραστηριότητα μεν, αλλά δε πάντα διασκεδαστική και εύκολη για τα παιδιά.

Το βιβλίο της Ελιάς
Φέτος η τάξη μου είναι μικρή, άργησα και να πάω (οι αναπληρωτές πήγαν την μέρα του αγιασμού), είμαι και ολομόναχη, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, στην προσπάθεια μου να τελειώσω την οργάνωση και την διακόσμηση της τάξης, να μην προβλέψω που θα βάζω το υλικό μου (φωτογραφίες,καρτέλες κλπ) για τα θέματα που θα επεξεργαζόμαστε (όποιος βιάζεται...)  Ο μόνος χώρος  ήταν η δεύτερη κινητή βιβλιοθήκη που έχω. Έτσι, ένα πρωινό, μου ήρθε η έμπνευση για το βιβλίο-πίνακα αναφοράς και όχι μόνο- με σχήμα ελιάς. Η ιδέα ήταν μέσα από αυτό τα παιδιά να βρουν πληροφορίες, να πάρουν διάφορα ερεθίσματα και να παίζουν με αυτό (πχ. δάσκαλος και μαθητές). 

Η τεχνική είναι κατά το ήμισυ σαν αυτή περίπου εδώ, σε σχήμα δέντρου. Όσο πιο πολλά βάλεις τόσο πιο πολλά φύλλα βιβλίου θα κάνεις. Τα κόβετε, τα τσακίζετε στη μέση κολλάτε τις μισές πλευρές μεταξύ τους και έτοιμο το πρώτο μέρος της κατασκευής αυτής. Για κορμό χρησιμοποιήσαμε μισό μεγάλο ρολό, το οποίο το βάψαμε και το ενώσαμε με το υπόλοιπο μέρος του δέντρου.  Προσοχή, να τοποθετηθεί  με τέτοιο τρόπο ώστε τα φύλλα του να ανοίγουν.


Το πρώτο μέρος αποτελείται από εικόνες που αφορούν το θέμα. Τις κολλήσαμε και γράψαμε έναν τίτλο πάνω από κάθε εικόνα.Το 2ο μέρος αποτελείται από μια ομαδική εργασία που κάνανε τα παιδιά και αφορά το λιομάζωμα. Την κάναμε με απλή ζωγραφική και κολάζ.Το 3ο μέρος αποτελείται από διάφορες πληροφορίες που έφεραν τα παιδιά. Το 4ο μέρος αποτελείται από ομαδική εργασία με θέμα τον μύθο της ονομασίας της πόλης της Αθήνας.
Στο κάτω μέρος της κατασκευής αυτής κολλήσαμε και γράψαμε λέξεις που βγαίνουν από την ελιά και το λάδι, έναν στατιστικό πίνακα με το πόσο η ελιά μας αρέσει και πληροφορίες για ένα παραδοσιακό παιχνίδι με θέμα την ελιά. Οι πληροφορίες που έφεραν τα παιδιά είναι μέσα από το ίντερνετ και από το βιβλίο Παιχνίδια με την Ελιά.  

Η όλη διαδικασία άρεσε πολύ στα παιδιά, ανυπομονούσαν να γεμίσει το βιβλίο με πληροφορίες και εργασίες και κυρίως ακόμα και τώρα που έχει τελειώσει το θέμα, ασχολούνται με το βιβλίο, το διαβάζουν και παίζουν με αυτό.

BONUS ιδέες💡

1. Μπορείτε να το κάνετε ολόκληρο δέντρο, δηλ. όχι μισό όπως το κάναμε εμείς. Να το τοποθετήσετε σε ολόκληρο ρολό και μετά να το στερεώσετε κάπου (πχ γλάστρα) 
2. Εμείς αποφασίσαμε να το κάναμε και σε άλλα θέματα. Τώρα που έρχεται ο χειμώνας, θα κάνουμε έναν χιονάνθρωπο βιβλίο!! Μπορείτε να το κάνετε σε σχήμα σταγόνας για το ταξίδι της βροχής, χριστουγεννιάτικη μπάλα για τα Χριστούγεννα, κάποιο φρούτο για την υγιεινή διατροφή κ.ο.κ. 
3. Με το σκριτς σκρατς μπορείτε να κολλήσετε καρτέλες, εικόνες για να τις βγάζουν τα παιδιά και να τις χρησιμοποιούν, μαζί με κορδέλες να φτιάξετε μια άσκηση αντιστοίχησης, να κολλήσετε ένα άσπρο πλαστικοποιημένο χαρτί και με μαρκαδόρο για ασπροπίνακα να γράφουν πάνω κ.α
4. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε πίνακες αναφορές για καιρό, ημερομηνία, για χρώματα, για μήνες, με κανόνες κλπ  έτσι ώστε να μην καλύπτεται όλη επιφάνεια του τοίχου, όπως έκανα φέτος εγώ... χι χι


Ατομική εργασία με θέμα την ΕΛΙΑΚλασική αξία αυτή η εργασία. Για μένα, είναι μια από τις πιο όμορφες. Η ελιά είναι τόσο ωραίο δέντρο. Όπως και να αποτυπωθεί στο χαρτί, θα είναι πάντα τόσο όμορφη και μεγαλοπρεπής. 

Η τεχνική είναι απλή αποτύπωμα παλάμης και χεριού για τον κορμό της, αληθινά φύλλα  για το φύλλωμα της και μικρά μπαλάκια μαύρα γκοφρέ για ελίτσες. Το φόντο είναι βαμμένο α4 χαρτί με τέμπερα με την παλάμη των παιδιών. Τέλος, γράψαμε την λέξη ελιά κολλώντας τα φύλλα της πάνω στο χαρτί.


Αυτά για σήμερα!!! Ελπίζω να σας άρεσε η ανάρτηση μας. Σύντομα κοντά σας με την εργασιοστιγμούλα μας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Να χαμογελάτε και φιλάκια πολλά!! 

Σχόλια

 1. Όλα πάρα πολύ ωραία αλλά το βιβλίο της ελιάς πραγματικά πολύ εντυπωσιακό! Συγχαρητήρια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα δεντρα με τις παλαμες με εντυπωσιασαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαίρετη δουλειά! Συγχαρητήρια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου