Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Οι πρώτες φθινοπωρινές εργασιοστιγμούλες μας (& άλλα πολλά)

Γεια σας αγαπημένοι μας αναγνώστες/στριες! 
Τι κάνετε; Πως περνάτε; Πως ήταν ο πρώτος μήνας της νέα μας σχολικής χρονιάς; 


ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς (εγώ και τα φετινά μου ζουζούνια) περάσαμε ωραία τις μέρες του Σεπτεμβρίου. Βέβαια ακόμα προσαρμογή κάνουμε, ιδιαίτερα για τα προνηπιάκια, αλλά έχουμε μπει σε κανονικό ρυθμό, είμαστε έτοιμοι για το ταξίδι της μάθησης και του παιχνιδιού και ήδη έχουμε ζήσει τις πρώτες όμορφες εργασιοστιγμούλες μας! 

Το σχολείο μας είναι προκάτ, αλλά πολύ όμορφο. Έχει μεγάλη αυλή και πολλά πολλά πολλά παιχνίδια..... τόσα παιχνίδια σε σχολείο δεν έχω ξανασυναντήσει.... αυτό είναι καλό, αλλά και κακό... με την έννοια ότι θα προτιμούσα να έχει περισσότερα βιβλία από ότι παιχνίδια... σε σχολείο με πολλά πολλά πολλά βιβλία δεν έχω μπει ακόμη και απορώ γιατί... γιατί είναι σχολείο, αλλά αυτό είναι θέμα συζήτησης το οποίο μπορεί να μου πάρει ώρα και αυτή η ανάρτηση να μην τελειώσει ποτέ. Ωστόσο, η προηγούμενη κυρία με τη δράση της και συνεργασία των γονέων το σχολείο αυτό απέκτησε κάποια βιβλία και αυτό βοηθά και την επόμενη, δηλ. εμένα και αυτό είναι ενθαρρυντικό και αξίζουν πολλά πολλά πολλά μπράβο.

Στολισμός τάξης και ή πρώτη μας κατασκευήΗ πρώτη μας κατασκευή ήταν η σοφή μας κουκουβάγια. Τα παιδιά και η κύρια, όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα, έκαναν την δική τους κουκουβάγια. 1. τα μεγάλα παιδιά έκοψαν την κουκουβάγια (τα μικρά δεν έχουν πιάσει ποτέ ψαλιδάκι, οπότε τα έκοψα εγώ) 
2. κάναμε τα αποτυπώματα και των δύο παλαμών με καφέ χρώμα για φτερά και τα κολλήσαμε στην πίσω πλευρά της
3. φτιάξαμε τα μάτια και τα κολλήσαμε, όπως και το ράμφος της
4. στο τέλος, τους είχα φτιάξει κομμάτια με τα γράμματα του ονόματός τους και με την βοήθεια της καρτέλας τους τα παιδιά τα κόλλησαν με την σωστή σειρά.


Τέλος, αφού τελείωσε αυτή η δραστηριότητα στολίστηκε και ο πρώτος μας πίνακας εργασιών.
Στο πάνω μέρος του πίνακα τοποθέτησα μια χάρτινη αλυσίδα, την οποία έφτιαξα και έγραψα πάνω το αγαπημένο μου κείμενο που μιλά για το σχολείο. 
Η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος Γεωργία μου έδωσε την ιδέα για την χάρτινη αλυσίδα. Η ίδια έβαλε τα ονόματα των παιδιών της τάξης, εγώ προτίμησα να βάλω αυτό το κείμενο και με βάση αυτό εξήγησα στα παιδιά για την έννοια της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. 

πατήστε εδώ για να δείτε πως μπορείτε να την φτιάξετε. Δεν την έκανα με ρολό χαρτί,
 αλλά η διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Με την βοήθεια πλαστικών κρίκων εξήγησα ότι η φιλία είναι σαν μια αλυσίδα η οποία είναι φτιαγμένη από ενωμένους κρίκους. Σε μια αληθινή φιλία υπάρχει η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η ομαδικότητα, η συνεργασία, η κατανόηση, η αλληλοβοήθεια κ.α. Όλα αυτά τα καλά αγαθά της φιλίας είναι η κόλλα που ενώνει τους κρίκους της αλυσίδας. Αν κάποια από αυτά λείψουν, η κόλλα χαλάει και η αλυσίδα σπάει. Επίσης, είπα στους μαθητές μου, ότι σε αυτό το σχολείο, θα προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε φίλοι μεταξύ μας, ότι σε αυτό το σχολείο όλοι μας θα είμαστε μια δυνατή ομάδα (για να πάει μπροστά η Ελλάδα, που λέει και το τραγούδι Εδώ Νηπιαγωγείο) ότι σε αυτό το σχολείο είμαστε μια οικογένεια, αγαπάμε, συγχωρούμε....(βλέπε παραπάνω εικόνα) 

Στα παιδιά άρεσε πολύ αυτό που τους είπα και μάλιστα ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν σε αυτά που βιώνουν μέσα στο σχολείο και να το αναφέρουν σε διάφορα συμβάντα, πχ. η γνωστή φράση πια "δεν σε έχω φίλο" συνοδεύεται με την φράση "πάει...έσπασε η αλυσίδα μας" 


Βonus ιδέες για κουκουβάγια 


Φθινοπωρινά φύλλα με το αρχικό γράμμα του ονόματος των παιδιώνΑυτά τα φύλλα τα είχα πολλά χρόνια, αποθηκευμένα σε ένα κουτί. Τι έκαναν εκεί δεν θυμάμαι, ωστόσο για να μην πάνε χαμένα τα έδωσα στα παιδιά και επάνω στολίσαμε με διάφορα υλικά το αρχικό γράμμα του ονόματός μας. Έτσι στολίσαμε και το δεύτερο πίνακα εργασιών μας.


Άλλες δραστηριότητες:
1. Σε χαρτί του μέτρου γράψαμε τη λέξη φθινόπωρο με κόλλα και τη στολίσαμε με διάφορα υλικά(πούλιες, χρυσόσκονη, μεταλλιζέ κομμάτια χαρτί)
2. Φτιάξαμε τη δική μας νεράιδα του φθινοπώρου(η οποία μας επισκέφτηκε στο σχολείο, πατήστε εδώ για να δείτε για ποια μιλάω)


Το φθινοπωρινό μας τοπίο
Τους έκοψα τα δεντράκια, τα συννεφάκια και το πλαίσιο, κατά τα άλλα, όλα τα άλλα τα έκαναν τα μικρά. Μια δραστηριότητα που παρατήρησα πολλά για τις δυνατότητες και γνώσεις των παιδιών, από τις έννοιες πάνω-κάτω, μεγάλο-μικρό μέχρι για το αν μπορούν να εκτελούν τις οδηγίες της κατασκευής. 

1. έβαψαν με το δαχτυλάκι τους τον ουρανό και την πρασινάδα 2. αφού στέγνωσε η μπογιά, κολλήσαμε το δεντράκι, το μανιτάρι (είναι post-it) και το σύννεφο 3. κάναμε τα φύλλα με δαχτυλικά αποτυπώματα στα χρώματα του φθινοπώρου, κάναμε το χελιδόνι με αποτύπωμα σφραγίδας και μαρκαδόρους, με ασημένιο στυλό κάναμε την βροχή και έτοιμο το τοπίο μας!! 

Το μπουκέτο από φθινοπωρινά φύλλα

Το μπουκετάκι αυτό με τα φύλλα, κυριολεκτικά το είδα στον ύπνο μου και την επόμενη μέρα το φτιάξαμε με τα παιδιά. 


Εκμεταλλευτήκαμε τα καλά που μας προσφέρει η αυλή μας και μαζέψαμε ότι μας θύμιζε την εποχή φθινόπωρο. Έτσι τα ξερά φύλλα που μαζέψαμε τα χρησιμοποιήσαμε-πέρα από το να γεμίσουμε το κουτί του φθινοπώρου (στην γωνιά της μελέτης του περιβάλλοντος που έχουμε στην τάξη και θα αναφερθώ σε αυτό σε άλλη ανάρτηση)-για να φτιάξουμε αυτό το μπουκέτο. 


Σε αυτή την δραστηριότητα, πέρα από τις οδηγίες, βοήθησα μόνο στον φιόγκο. 

1. χρωματίσαμε ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί του μέτρου και το κολλήσαμε στο χαρτόνι από την χρωματισμένη πλευρά (μόνο την μια γωνιά, όχι όλη την επιφάνεια) 2. έπειτα βάλαμε κόλλα στην εσωτερική επιφάνεια και κολλήσαμε τα φθινοπωρινά μας φύλλα και ρίξαμε χρυσόσκονη από πάνω 
3. μετά φτιάξαμε το μπουκέτο και το δέσαμε με μια κορδέλα.

Οι πίνακες αναφοράς για τις ημέρες και τον καιρό κλείνουν φέτος τα 7 τους χρόνια. Απίστευτο! Αυτά τα εργαλεία δεν έχουν χαλάσει, αντέχουν ακόμη και εξακολουθούν να είναι πολύτιμα στην δουλειά μου. Δεν θέλω να τα αλλάξω με τίποτα και αν τα αλλάξω, θα φτιάξω παρόμοια σίγουρα!! Ρίξτε μια ματιά πως με πλαστικοποιημένο χαρτί μπορείς να φτιάξει ένα σημαντικό εργαλείο για το νηπιαγωγείο.


Μπήκε νέος μήνας!!! Καλό Μήνα!! Εύχομαι ο Οκτώβριος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και να είναι υπέροχος μαζί σας! Συνέχεια των αναρτήσεων με τις παγκόσμιες ημέρες και σας αναρτώ μερικές ιδέες για τις ημέρες του Οκτωβρίου.
Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας

μπορεί να γίνει για φίλο, για την γιορτή της μητέρας/πατέρα

αποτυπώματα παλαμών με μια καρδιά στη μέση της κάθε παλάμης και στα δάχτυλα γράφουμε του 10 λόγους που τα παιδιά αγαπάνε τους παππούδες και τις γιαγιάδες


Ημέρα των Ζώων


δαχτυλικά αποτυπώματα σε διάφορα χρώματα και με μαρκαδόρο σχεδιάζουμε ζωάκια... μπορείτε να τα βάλετε σε μια κονκάρδα ή μετάλλιο  γράφοντας διάφορα συνθήματα υπέρ των ζώων ή να φτιάξετε μια αφίσα με μια γη και γύρω από αυτή να κάνετε τα αποτυπώματα 


Ημέρα της όρασης


 για να μάθουν τα παιδιά πόσο σημαντική είναι η όραση και τις δυσκολίες που έχουν οι άνθρωποι χωρίς αυτήν μπορείτε να βάλετε τα παιδιά να κάνουν διάφορες δραστηριότητες με καλυμμένα τα μάτια τους

Ημέρα των ζυμαρικών


συνδυάστε τη μέρα αυτή με το πρόγραμμα σας και φτιάξτε μια φθινοπωρινή κατασκευή χρησιμοποιώντας διάφορα είδη ζυμαρικών


επίσης μπορείτε να φωτογραφίσετε το κάθε παιδί με καπέλο και ποδιά μάγειρα να μαγειρεύει, να το κάνετε κάδρο και από πάνω να γράψουν τα παιδιά "είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε!!"

Ημέρα της αποταμίευσης


για αυτή τη μέρα, βρήκα αυτή την χαριτωμένη κατασκευή από πλαστικό μπουκάλι...δεν είναι γλυκούλι;


Για την μέρα του εκπαιδευτικού δεν μπήκα στον κόπο για ευνόητους λόγους (χα χα). 

Ελπίζω να σας άρεσε η σημερινή μας ανάρτηση. 
Σας αφήνω με το τραγούδι που ανέφερα πιο πάνω
και είναι ήδη ένα από τα σουξέ της τάξης μας!Φιλάκια!!

8 σχόλια:

 1. Tι να πρωτοθαυμάσω σε αυτή την ανάρτηση;;Το κείμενο της χάρτινης αλυσίδας; τα υπέροχα φθινοπωρινά δεντράκια σας; τα μπουκετάκια;;όλα υπέροχα.
  και η κυρία- Άννα κουκουβάγια φανταστική!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΑΝΑΗ ΜΑΣ!!! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!! ΦΙΛΑΚΙΑ!!

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος2/10/16 07:12

  Αγαπώ τις κουκουβάγιες!!! Καλή συνέχεια, όμορφα και δημιουργικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαιρετική παρουσίαση.
  Όμορφες ιδέες.Χαίρομαι που άνοιξα το σεντουκάκι σας !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΛΑΤΡΕΨΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ!!!ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΑΚΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή