Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Καλό Φθινόπωρο & Καλή σχολική χρονιά!

Καλημέρα!!
Καλό μήνα!!
Καλώς μας ήρθες Φθινόπωρο!!!
Τι κάνετε; Πόσο καιρό έχουμε να τα πούμε; Πως περάσατε το καλοκαιράκι; 
Ελπίζω να περάσατε όμορφα, να ξεκουραστήκατε και να γεμίσατε τις μπαταρίες σας, γιατί από ότι φαίνεται η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει με πολλές δυσκολίες και πολλές αλλαγές στο δημόσιο ελληνικό σχολείο. 
Προσωπικά, μπορώ να πω ότι ξεκουράστηκα αρκετά, δεν πήγα διακοπές φέτος, αλλά πέρασα πάρα πολύ ωραία εδώ στην Αθήνα. Το τέλος του καλοκαιριού είχε μερικά "κακά" μαντάτα όσον αφορά τις αλλαγές στην εκπαίδευση που έκανε το υπουργείο παιδείας. Από την ξεγνοιασιά πήγα στην ανασφάλεια και από την καλή διάθεση στην απόγνωση λίγο απότομα και ξαφνικά, αλλά επειδή πάντα προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά και πιστεύω ότι όταν κάτι εύχεσαι με όλη την ψυχή σου, υπάρχουν πιθανότητες η ευχή να πραγματοποιηθεί εύχομαι ολόψυχα:

"Καλή και χαρούμενη σχολική χρονιά σε παιδιά και εκπαιδευτικούς!! Εύχομαι όλα να πάνε καλά!!"


Επίσης εύχομαι η φετινή σχολική χρονιά να μου αφήνει τον απαραίτητο χρόνο να κάνω όσο πιο πολλές αναρτήσεις μπορώ. Και ναι όπως καταλάβατε, αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση στο Μέσα σ'ένα σεντουκάκι μετά από καιρό και ελπίζω να σας αρέσει, εμένα πάντως μου έφτιαξε την διάθεση!! 

***  ***  ***  ***

Ανάρτηση χωρίς κάποια ιδέα δεν γίνεται. Από την νέα σεζόν αποφάσισα ένα μέρος των αναρτήσεων να είναι αφιερωμένο στις παγκόσμιες ημέρες. Για αρχή, θα αναφερθώ στις διεθνείς και παγκόσμιες ημέρες του μήνα Σεπτεμβρίου. 

Πριν όμως γράψω για αυτές που αφορούν το νηπιαγωγείο πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις παγκόσμιες ημέρες. 


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016


12 Σεπτέμβρη: ξεκινά επίσημα η σχολική χρονιά 


Μπορεί να μην είναι παγκόσμια ημέρα, αλλά για εμάς είναι σημαντική γιατί ξεκινάνε τα σχολεία!! Οι εκπαιδευτικοί που είναι μόνιμοι έχουν αρκετό χρόνο να προετοιμάσουν το έδαφος για τα παιδιά του σχολείου. Ένα μικρό δωράκι θα βοηθήσει τα παιδιά τις πρώτες μέρες να νιώσουν καλά. Η πρόταση μου για δωράκι είναι μια κουκουβάγια από ανακυκλώσιμο υλικό, το ρολό χαρτί.Θα μπορούσατε επίσης να κολλήσετε επάνω στην κουκουβάγια ένα καλαμάκι με ένα συννεφάκι που γράφει ευχές για την σχολική χρονιά ή να κολλήσετε ένα κομμάτι σχοινί ή μαγνήτη για να γίνει στολίδι στο παιδικό δωμάτιο του μαθητή. Άλλη μια ιδέα είναι να μην το κλείσετε στην πάνω πλευρά, αλλά από την κάτω και να γίνει μια μικρή μολυβοθήκη για το σπίτι ή και για την τάξη. 


15 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να διδάξουμε στα παιδιά αυτή την έννοια. Την αναφέρω για να σας βάλω την κατασκευή που ανακάλυψα στο ίντερνετ και μου άρεσε πολύ. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν ιδέα όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα να μάθουν τα παιδιά την έννοια αυτή. 


Ένα μικρό εκλογικό κέντρο ή το κλασικό παραβάν που έχουμε στα δικά μας εκλογικά κέντρα. Ιδέες πάνω σε αυτό είναι οι εξής: 1. αλλάζουμε τη σημαία και βάζουμε την ελληνική ή φτιάχνουμε τη σημαία της σχολικής ομάδας μας για να δώσουμε σημασία στο γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται μέσα στην τάξη. 2. Μπορεί να γίνει μέρος του παιχνιδιού των παιδιών. Παιχνίδι με κούκλες πχ πλαστικά ζώα που συνήθως έχουν τα νηπιαγωγεία. Θέμα ποιο ζωάκι  θα γίνει αρχηγός... το λιοντάρι ή καρχαρίας.. 3. Μπορεί να το φτιάξετε με μια μεγαλύτερη κούτα και τα παιδιά για τις ανάγκες των εκλογών της τάξης! 4. Ή αυτή η μεγάλη κούτα μετά μπορεί να γίνει παραβάν για να μεταμορφώνονται τα παιδιά στην γωνιά της μεταμφίεσης. 

21 Σεπτεμβρίου: Διεθνής μέρα της Ειρήνης


Τις πρώτες μέρες στο σχολείο είναι μέρες προσαρμογής. Σε αυτή την διαδικασία, με τα παιδιά βάζουμε κανόνες. Η έννοια της φιλίας και της ειρήνης κατ'επέκταση, αναφέρεται στους κανόνες της τάξης. Με βάση αυτό, μπορούμε να αναφερθούμε για αυτή την λέξη και μέρα και να κάνουμε μια διασκεδαστική αφίσα για την ειρήνη και ότι άλλο καλό φέρνει όταν την έχουμε στην ζωή μας.


Παλάμες από όλες τις φυλές του κόσμου κρατάνε το σήμα της ειρήνης. Μπορείτε να το αλλάξετε και να βάλετε τις παλάμες των παιδιών. Να το κάνετε με χαρτοκοπτική ή με αποτυπώματα παλάμης. 

22 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα 
χωρίς Αυτοκίνητο

Άλλη μια παγκόσμια ημέρα, που δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και την γιορτάζουμε πολύ νωρίς για να την διδάξουμε στο σχολείο. Το θέμα με τα μέσα μεταφορά προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά αυτό πρακτικά είναι δύσκολο να γίνει τις πρώτες μέρες του σχολείου. Μια ωραία σύνδεση της ημέρας αυτής είναι να συζητήσουμε με τα παιδιά τον τρόπο που μετακινούνται από το σχολείο στο σπίτι. Με αφορμή αυτό μπορείτε να φτιάξετε μια μικρή κάρτα αφιερωμένη σε αυτή την ημέρα και να πείτε τα "καλά" της μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο. 

Το μοτίβο της κάρτας μπορεί να είναι ένα ποδήλατο, ένα όχημα που τα παιδιά λατρεύουν.


Όπως βλέπετε τα κουμπιά δίνουν μια τσαχπινιά στην κατασκευή της κάρτας. Αν πάλι θεωρείτε ότι είναι πολύ νωρίς για να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα, κρατήστε την ιδέα για όταν έρθει η ώρα. 

26 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς

Μια μέρα που αφορά την υγεία της ανθρώπινης καρδιάς. Ένας τρόπος για να την προστατέψουμε, είναι να μην την γεμίζουμε με άγχος και δυσάρεστα συναισθήματα. Μια τέτοια προσέγγιση σε συνδυασμό με την προσαρμογή των παιδιών στη τάξη, τα συναισθήματα τους και τους κανόνες, μπορείτε να αναφερθείτε στην ημέρα αυτή και να φτιάξετε την παρακάτω κατασκευή.


Μια εργασία με πολλές καρδούλες και πολλά ωραία μηνύματα. Πάνω από όλα η ευτυχία της καρδιάς και των παιδιών, έτσι το βασικό μήνυμα της κατασκευής είναι "Κράτησε την καρδιά σου ευτυχισμένη". Το ανθρωπάκι καρδιά κρατάει μπαλόνια καρδιάς με σημαντικές συμβουλές για να κρατηθεί υγιής, όπως: καλός ύπνος, χαμόγελα, γυμναστική, αγάπη, καλή διατροφή κλπ. Μπορείτε τα μηνύματα των μπαλονιών να έχουν μόνο συναισθήματα πάνω και να τα συνδυάσετε με τους κανόνες του σχολείου. Μπορεί να είναι ατομική εργασία ή ακόμα καλύτερα μπορεί να γίνει ομαδική και να στολίσει την τάξη σας. Τέλος, αν την κάνετε ομαδική εργασία, μπορείτε τα μπαλόνια με τα συναισθήματα πάνω, να βγαίνουν εύκολα και αν κάποιο παιδάκι νιώθει το αντίθετο συναίσθημα, πχ νιώθει λύπη, γιατί του λείπει η μαμά του, παίρνει το μπαλόνι που γράφει χαρά ή χαμογέλα και να αισθανθεί καλύτερα!! 


Bonus ιδέες:

1. Μολυβοθήκες για τα τραπέζια ή για κάποια γωνιά μέσα στην τάξη.


Κάμπια μολυβοθήκη για διάφορα υλικά που τα παιδιά χρησιμοποιούν στις εργασίες τους. Επένδυση ρολών από χαρτί με οντουλέ χαρτόνι και έτοιμη η μολυβοθήκη. Μπορείτε να βάλετε όσα ρολά θέλετε, ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης. Μπορεί κάθε ομαδούλα(τραπέζι) να έχει την δική του μολυβοθήκη ή φτιάξτε την για την γωνιά της γραφής ή την γωνιά των καλλιτεχνικών. Προσοχή, η βάση να είναι σταθερή και σκληρή για να μην χαλάσει. Αν πάλι πιστεύετε ότι μια τέτοια μολυβοθήκη θα χαλάσει εύκολα, μπορείτε να την κάνετε με άλλο υλικό πιο σκληρό. Για παράδειγμα με κανονικές μολυβοθήκες ή με κουτάκια από τα πουράκια(καφέ,αναψυκτικά κλπ) που μπορούν να σας εφοδιάσουν τα ίδια τα παιδιά. 

Αυτή η κατασκευή μπορεί να μετονομαστεί σε καρτελοθήκη  και μέσα να βάζετε τις καρτέλες με τα ονόματα των παιδιών ή με λέξεις. Και τώρα που είπα καρτέλες με λέξεις ξαφνικά μου ήρθε ιδέα. Φανταστείτε μια τέτοια καρτελοθήκη για κάθε γράμμα της αλφαβήτας. Απ'έξω από κάθε θήκη βάζετε το γράμμα της αλφαβήτας, φτιαγμένο από χοντρό χαρτόνι ή αφρώδη υλικό. 

Πέρυσι είχα φτιάξει για την οργάνωση των μαρκαδόρων ένα κουτί παπουτσιών όπως η παρακάτω εικόνα που βρήκα στο ίντερνετ

απλά είχα βάλει μόνο 2 ρολά, ένα για τις καρτέλες με τα ονόματα των παιδιών και ένα για τα μολύβια τους. Επίσης μέσα είχε πέρα από τους μαρκαδόρους και ένα μικρό κεσεδάκι από γιαούρτι με μια γόμα και ξύστρα, το οποίο τα παιδιά έβαζαν μέσα τα ξύσματα.


2. Αφίσα με τους μήνες φτιαγμένη με το αποτύπωμα της παλάμης ή του δαχτύλου. Αυτή την εργασιοστιγμούλα θέλω πολύ να την ζήσω με τα παιδιά, είτε σαν ομαδική, είτε σαν ατομική εργασία. 


για τους μήνες

για τον Σεπτέμβριο και την αρχή της σχολικής χρονιάς

Βέβαια αυτή η ιδέα είναι από τα ξένα μέρη και σε μερικούς μήνες έχουν βάλει τα δικά τους έθιμα και συνήθειες. 

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο θα έβαζα τον κλόουν και όχι μια καρδιά αναφερόμενη στον Άγιο Βαλεντίνο.ή τον Νοέμβριο μια ελιά ή τον Ιούλιο ένα καράβιή τον Μάρτιο την ελληνική σημαίαή τον Απρίλιο ένα κοτοπουλάκι
Πάσχαή τον Οκτώβριο ένα περιστέρι
γιορτή του ΟΧΙΔεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχω ενθουσιαστεί με αυτή την ιδέα!!! 


***  ***  ***  ***  ***

Αυτά για σήμερα!! Ελπίζω να σας άρεσε η αναρτησούλα  από το ένα Μέσα σ'ένα σεντουκάκι. Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους σας. Να έχετε μια όμορφη μέρα και ένα ακόμα πιο όμορφο Σαββατοκύριακο!! 

2 σχόλια: