Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Απόκριες 2016

Καλώς ήρθες Άνοιξη!!
Καλησπέρα σας!!

Τι κάνετε αγαπημένοι μου αναγνώστες; Εμείς είμαστε καλά, με ανεβασμένη την διάθεση αυτόν τον καιρό, με έμπνευση, με  κέφι και χαρά για τις απόκριες, αλλά και για την όμορφη εποχή της Άνοιξης. 

Καλό μήνα και  καλή Άνοιξη να έχουμε όλοι μας και περνάμε κατευθείαν στις όμορφες και συναρπαστικές αποκριάτικες εργασιοστιγμούλες που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής στο σχολείο μας.


Η μάσκα από την Βενετία


Μια από τις μέρες που μας πέρασαν, μια έκπληξη περίμενε τα παιδιά. Μια μάσκα έκανε την εμφάνιση της στη τάξη μας. Ήρθε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την πόλη του Αρλεκίνου, την Βενετία, Ιταλίας. 

Μιλήσαμε για την Βενετία, για το καρναβάλι της, για τον Αρλεκίνο, επεξεργαστήκαμε την μάσκα, περιγράψαμε τα χαρακτηριστικά της, την φορέσαμε και πήραμε έτσι μια γεύση από Βενετία. Τα παιδιά αναρωτήθηκαν που θα βρουν μια τέτοια μάσκα, αφού βγάλαμε το συμπέρασμα ότι η Βενετία πέφτει λίγο μακριά και θα χρειαστούμε πολλά λεφτά για να πάρουμε μια τέτοια μάσκα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια που να της μοιάζει.... και εδώ κάπου ξεκινάνε τα δύσκολα. Γιατί ποτέ δεν είχα φανταστεί να κάνω μια τέτοια δραστηριότητα με τα παιδιά, άρα δεν ήμουν προετοιμασμένη και έπρεπε σε λίγο χρονικό διάστημα να βρω πως θα κάνουμε αυτή την κατασκευή.... και η ιδέα ήρθε...


Η κατασκευή έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας για τα παιδιά, οπότε είναι απαραίτητη η βοήθεια μου στο να φτιαχτεί. 

Το πρώτο στάδιο είναι να φτιάξουμε το πρόσωπο. Σχεδίασα ένα οβάλ σχέδιο, το οποίο το κόψαμε, έπειτα το διπλώσαμε στα δυο και βάλαμε χρώματα στο μισό μέρος της μάσκας, τα απλώσαμε στη μισή επιφάνεια και έπειτα κολλήσαμε το άλλο μισό μέρος από πάνω για να βγει το σχέδιο με τα χρώματα συμμετρικά. (επεξεργαστήκαμε και μάθαμε την έννοια της συμμετρίας σε αυτό το μέρος της δραστηριότητας) Αφού ανοίξαμε την μάσκα, βάλαμε και χρυσόσκονη και αφήσαμε τις μάσκες πάνω στο καλοριφέρ για να στεγνώσει γρήγορα η τέμπερα.

Το επόμενο στάδιο είναι δύσκολο να το φτιάξουν τα παιδιά. Κόψαμε χάρτινες ακτίνες τις οποίες τα παιδιά τις κόλλησαν στο πίσω πάνω μέρος της μάσκας. 

Έπειτα κολλήσαμε την μάσκα σε α4 χαρτονάκι. Το μέρος με τις διπλωμένες ακτίνες είναι το πιο δύσκολο, πιστεύω όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και μένα την ίδια. Μέχρι να βρω το κόλπο για να μοιάζει η μάσκα μας, όπως αυτής της Βενετίας, χάλασα κάμποσες ακτίνες... 


Χρειάστηκα ένα συρραπτικό για να γλιτώσω χρόνο αλλά μπορεί να γίνει και με κόλλα,αρκεί να έχετε υπομονή μέχρι να κολλήσει(εκτός αν είναι θερμόκολλα). Παίρνουμε μια μια την ακτίνα και την στριφογυρίζουμε (σαν να φτιάχνουμε μπούκλες σε μαλλί) όσες φορές μας το επιτρέπει η ακτίνα(ή έμπνευσή μας) και το συρράπτουμε πάνω στο χαρτόνι. Κάποιες ακτίνες ίσως σας δυσκολέψουν, κυρίως επειδή δεν βρείτε χώρο, αλλά μην το φοβάστε, τοποθετήστε τες πάνω από τις άλλες ακτίνες. Χρησιμοποιήσαμε 7 χάρτινες ακτίνες, υποθέτω ότι και λιγότερες να φτιάξετε θα γίνει εξίσου όμορφο. 


Το τελευταίο στάδιο της βενετσιάνικης μας μάσκας είναι η διακόσμηση της. Με πούλιες, glitter και χρυσόσκονες, στολίσαμε την μάσκα μας. Στη φωτογραφία βλέπετε τα παιδιά να κρατάνε μια οδοντογλυφίδα. Είναι ένα κόλπο που ανακάλυψα πριν χρόνια, με το οποίο τα παιδιά βάζουν πιο εύκολα τις μικροσκοπικές πούλιες στην κατασκευή τους χωρίς η κόλλα να κολλάει στα χεράκια τους. Έχουν μια οδοντογλυφίδα βουτάνε την άκρη της στην κόλλα που έχουμε απλώσει στην κατασκευή και έπειτα πιάνουν με την άκρη αυτή την πούλια και την τοποθετούν στο σημείο που θέλουν!! (Πάντα με επίβλεψη αυτό το κόλπο!!)

Έτοιμη η Βενετσιάνικη Μάσκα μας!!

Τα αστεία καρναβαλάκια μας

Καλωσορίσαμε το καρναβάλι και τις απόκριες φτιάχνοντας τον δικό μας καρνάβαλο!! Τα αστεία ανθρωπάκια μας με τα αστεία χαρακτηριστικά τους μας έβαλαν στο κλίμα του καρναβαλιού και μας ευχήθηκαν να έχουμε καλές απόκριες!Κόψαμε το προσωπάκι τους με τα χαρακτηριστικά του, τα μαλλιά του και το σώμα του σε διάφορα σχέδια, τα πόδια και τα χέρια τους είναι από χαρτόνι ή σύρμα πίπας και το στολίσαμε με κορώνα, λουλούδια και διάφορα άλλα αξεσουάρ ήθελαν τα παιδιά.

Τα κλοουνάκια της Δήμητρας

Το κλασικό τμήμα της Δήμητρας (Ταξίδι με το αερόστατο του νηπιαγωγείου) έφτιαξαν υπέροχους κλόουν, που μας άρεσαν πολύ και τους φτιάξαμε και μεις. Το κεφάλι, τα μαλλιά και ο φιόγκος είναι φτιαγμένα από χαρτόνι, ενώ τα άκρα του από αφρώδη υλικό. Το ωραίο χαρακτηριστικό αυτού του κλόουν είναι το σώμα του που είναι φτιαγμένο από γκοφρέ και όταν το κρεμάς στο σχοινί είναι σαν να περπατάνε ή να χορεύουν στον αέρα! 


Δραστηριότητες με θέμα τις φυλές του κόσμου

Δυο από τις δραστηριότητες που κάναμε με τα παιδιά, όταν επεξεργαστήκαμε το θέμα με τις φυλές του κόσμου ήταν οι εξής:

1. Ινδιανάκια με τη σκηνή τους


Διαλέξαμε τα παρακάτω φύλλα χρωματισμού, τα οποία τα παιδιά τα έβαψαν με μαρκαδόρους και έπειτα τα κολλήσαμε σε χαρτόνια.Έπειτα τα παιδιά στόλισαν τον ινδιάνο τους και το σπίτι του με πούλιες και φτερά και τα κολλήσαμε μεταξύ τους. Δεν είναι υπέροχα τα ινδιανάκια μας;
2. Φτιάξαμε μάσκα με μήνυμα

Φτιάξαμε μια γη και μια φυλή που μας αρέσει, τις κολλήσαμε πάνω στην μάσκα και γράψαμε ειρήνη σε όλα τα παιδάκια του κόσμου. Τα παιδιά έκοψαν την γη και το προσωπάκια. Τις φυλές τις έφτιαξαν με διάφορα υλικά όπως στολίδια χειροτεχνίας, πούλιες, γκοφρέ, φτερά, μαλλί πλεξίματος και χαρτόνια. 
Μιας και ο Αρλεκίνος είναι από την Βενετία και ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο είναι ένα σημείο αναφοράς για να μιλήσουμε και να φτιάξουμε αρλεκίνο (αλλά και τους πίνακες της ειρήνης και μπορείτε να σας χρειαστεί για την 25η Μαρτίου) με τα παιδιά σας βάζω το βιντεάκι που είχαμε φτιάξει με τη βιογραφία του Πικάσο στο περσινό μας πρόγραμμα Πορτρέτα Προσωπικοτήτων. Χρωστάω από πέρσι την ανάρτηση με τον Πικάσο. Όταν βρω χρόνο θα γράψω αναλυτικά για αυτό το μέρος του προγράμματος.Για περισσότερες αποκριάτικες κατασκευές από το σεντουκάκι αναζητήστε εδώ.

Αυτά για σήμερα!! 
Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!!9 σχόλια: