Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Αμυγδαλιά, η νύφη του χειμώνα!

Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες μας!!

Τι κάνετε? Εμείς εδώ είμαστε καλά, κρυώνουμε λιγάκι (έως πολύ θα λέγαμε), αλλά που θα πάει, θα περάσει ο χειμώνας και θα έρθει η όμορφη άνοιξη. Μέχρι τότε, προσπαθούμε να απολαύσουμε κάθε στιγμή αυτής της εποχής και μια από τις όμορφες στιγμές του χειμώνα, για μας, είναι όταν πρωτοσυναντάμε στη βόλτα μας, το πιο όμορφο δέντρο να ανθίζει αυτή την εποχή και μιλάμε βέβαια για την αμυγδαλιά.

Γιατί αυτό το δέντρο μπορεί να ανθίσει τον χειμώνα; Γιατί χρειάζεται ένα σύντομο φθινόπωρο, έναν ψυχρό και υγρό -χωρίς όμως παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες- χειμώνα, κάτι που έχει η μεσόγειος και φυσικά η χώρα μας. Βέβαια οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει, αλλά τουλάχιστον μέχρι πέρυσι, λίγο πριν τελειώσει ο χειμώνας, οι ανθισμένες αμυγδαλιές εμφανίστηκαν. 

Έχουμε βέβαια ακόμα καιρό για να δούμε την πρώτη μας αμυγδαλιά να ανθίζει, ωστόσο σκέφτηκα ότι είναι ένα όμορφο θέμα για την σημερινή ανάρτηση μας και όσοι θέλουν να βρουν πληροφορίες και δραστηριότητες για αυτό το θέμα είναι ευκαιρία να πάρουν ιδέες από τώρα. Εννοείται, ένα ταξίδι στην εκπαιδευτική μπλογκογειτονιά, θα βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα και δραστηριότητες για την αμυγδαλιά,οπότε μην ξεχάσετε να το κάνετε απλά αναζητώντας το θέμα στα ελληνικά,στο google ;)Τα άνθη της είναι άσπρα ή ανοιχτό ροζ, είναι συνήθως πενταμερή, βγαίνουν πριν η αμυγδαλιά βγάλει τα φύλλα της και επειδή τα άνθη της είναι πυκνά και δεν καλύπτονται από τα φύλλα θεωρείται καλλωπιστικό δέντρο. Ο καρπός της είναι το αμύγδαλο που περιέχει πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνη Β, είναι ότι πρέπει για υγιεινή διατροφή, αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα, γιατί περιέχει και πολλά λίπη. Το ξύλο της το χρησιμοποιούν για έπιπλα και  με αυτό φτιάχνουν και το μουσικό όργανο γκάιντα. 

Ο μύθος της  Αμυγδαλιάς:

"Η όμορφη πριγκίπισσα της Θράκης, Φυλλίς, γνώρισε τον γιο του Θησέα, Δημοφώντα, όταν αυτός γύρναγε με το καράβι του από την Τροία. Αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν, όμως μετά από λίγο καιρό, ο άντρας νοστάλγησε την πατρίδα του. Η Φυλλίς, που τον αγαπούσε, τον άφησε να πάει στην πατρίδα του, αν την αγαπούσε πραγματικά θα γύριζε πίσω σε αυτήν. Τα χρόνια περνούσαν και η Φυλλίς που τον αγαπούσε πολύ τον περίμενε,όμως από την θλίψη της ήταν έτοιμη να πεθάνει. Οι θεοί που ήξεραν την ιστορία της, την μεταμόρφωσαν σε δέντρο, για να μπορεί να τον περιμένει περισσότερα χρόνια. Ο Δημοφώντας, μετά από χρόνια, έναν χειμώνα,γύρισε πίσω στην αγαπημένη του, αλλά δεν την βρήκε στο σπίτι, είδε μόνο ένα ξερό χωρίς φύλλα δέντρο. 
Απελπισμένος και στεναχωρημένος όπως ήταν, αγκαλιάζει το δέντρο και κλαίει, τότε το δέντρο άρχισε να ανθίζει. Ήταν η Φυλλίς, που χάρηκε που ο αγαπημένος της γύρισε πίσω και την αγαπούσε ακόμη. Η αγάπη αυτή νίκησε τον θάνατο, το δέντρο ονομάστηκε Φυλλίς (η άλλη ονομασία της αμυγδαλιάς) και ήταν το δέντρο της ελπίδας."


Η λαογραφική ιστορία για την Αμυγδαλιά:

"Η Αμυγδαλιά ήταν ένα όμορφο και ροδαλό κορίτσι. Η μαμά της, που την αγαπούσε υπερβολικά, φοβόταν μην πάθει κάτι και έτσι τις κρύες μέρες του χειμώνα δεν την άφηνε να βγει καθόλου έξω από το σπίτι. Μια μέρα, ο Βοριάς, πέρασε από το παράθυρο της και την αγάπησε κατευθείαν. Για να τον αγαπήσει και αυτή, μεταμορφώθηκε σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Εκείνη, μόλις τον είδε τον ερωτεύτηκε πολύ. Μια μέρα που η μαμά της έφυγε από το σπίτι, η Αμυγδαλιά βγήκε έξω στην παγωνιά για να αγκαλιάσει τον αγαπημένο της. Δεν άντεξε το κρύο όμως και ξεψύχησε, πριν προλάβει να τον παντρευτεί. Έτσι κάθε χειμώνα, από τότε, ντύνεται νύφη και περιμένει τον Βοριά να την αγγίξει!! 

Τι δραστηριότητες μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά:

Τι άλλο; να φτιάξουμε αμυγδαλιές

με δαχτυλικά αποτυπώματα

με μαλλί πλεξίματος και γκοφρέ

με καρδούλες άσπρες και ροζ

με βαμμένα τσόφλια από φυστίκια

με χάρτινα άνθη πάνω σε κανονικό κλαδί

με ποπ κορν

με την τεχνική του μπουκαλιού

με κυκλικούς δίσκους από τέμπερα

κορμός από παλάμη και χάρτινα άνθη

κορμό από ρολό χαρτί και χάρτινα άνθη

εδώ λέει ότι είναι κερασιά, μπορεί να γίνει
και αμυγδαλιά

με την βοήθεια των πλαστικών φυσαλίδων 


A.Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι δικής μου έμπνευσης κατασκευή.Τις βρήκα κάνοντας αναζήτηση στο google.
B.Μερικές κατασκευές τις βρήκα αναζητώντας αυτές γράφοντας κερασιά(cherry blossom tree)και αυτό γιατί αυτά τα δυο δέντρα μοιάζουν πολύ.
Γ.Μια πολύ όμορφη κατασκευή με φίλτρα καφέ θα την βρείτε εδώ.

Να φτιάξουμε πίνακες με θέμα την αμυγδαλιά

Μερικοί πίνακες και φωτογραφίες 
για έμπνευση
1.Τα παιδιά ελεύθερα και με διάφορα υλικά, μετά από συζήτηση για τους παραπάνω πίνακες, δημιουργούν τον δικό τους πίνακα για την αμυγδαλιά.
2.Εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο και τα παιδιά με διάφορα χρώματα και υλικά το χρωματίζουν και το στολίζουν.
3.Σε ασπρόμαυρη εικόνα αμυγδαλιάς, διακοσμούμε με χρώμα ή με κολάζ, μόνο τα άνθη της. 
4. Εκτυπώνουμε τις εικόνες και με τα παιδιά φτιάχνετε το πλαίσιο του πίνακα, σαν κάδρο, σαν να φαίνεται από παράθυρο ή διακόσμηση με αληθινά αμύγδαλα ή με χάρτινα άνθη κλπ.
5.Αντί για χρώμα κολλήστε με τα παιδιά άσπρο και ροζ glitter (χρυσόσκονη δηλ) για λίγη μαγεία ή απλώστε πάνω σκιές ματιών στον χρώμα της εικόνας για να πάρει μια λάμψη (το έχω κάνει βγαίνει ωραίο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν από κάτω το έχετε περάσει και με ξυλομπογιά)
6.Αν η εικόνα περιέχει και κάποιο πρόσωπο, φτιάχνεται μια ζωντανή φωτογραφία, τα παιδιά αναπαριστούν το πρόσωπο, κρατώντας κλαδί αμυγδαλιάς(πχ σαν την εικόνα με την γυναίκα) 

Θέλετε κάτι σε παραμύθι, κάτι σε μαγεία;

Φτιάξτε τα νεραϊδάκια της Αμυγδαλιάς

για έμπνευση...


Ενδιαφέροντα βίντεο 

Αμυγδαλεώνας

Αμύγδαλα μάζεμα


Το τραγούδι
Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά
Η Αμυγδαλιά μέσα από τους στίχους πατήστε εδώ


Αυτά για σήμερα!! Ελπίζω να σας αρέσει η σημερινή μας ανάρτηση!!
Φιλάκια πολλά!


4 σχόλια: