Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Χειμώνιασε για τα καλά και πιάσαμε δουλειά..
Χειμώνιασε αρκετά
κι έπεσε δουλειά
 διάφορα υλικά
ενώσαν τα παιδιά
φτιάξαν ζωγραφιά
με κέφι και χαρά...

Καλησπέρα σας!! Τι κάνετε? Άλλη μια ανάρτηση από το σεντουκάκι!! Τι θέμα έχει; Τον χειμώνα βέβαια, που μπήκε για τα καλά και όπως λένε οι μετεωρολόγοι μας θα έρθει και ο χιονιάς. Εμείς εδώ, στα παραλιακά προάστια της Αττικής έχουμε να παίξουμε με το χιόνι πολλά χρόνια. Μπορεί να το βλέπουμε, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό να το χαρούμε. Τα παιδιά ονειρεύονται να φτιάξουν έναν χιονάνθρωπο, όταν ακούνε την λέξη χιόνι αυτό σκέφτονται πρώτο. Βέβαια, πάντα τους εξηγώ ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά, που η χαρά τους δεν τους επιτρέπει να την σκεφτούν. Είναι η πλευρά εκείνη που την βιώνουν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζωάκια, που το χιόνι τους δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή τους, αφού το σπίτι τους είναι ο δρόμος. Τα παιδάκια μας όμως έχουν τόσο καλή καρδούλα και τότε η ευχή τους "αχ να χιόνιζε να φτιάξουμε χιονάνθρωπο" μετατρέπεται "μακάρι να βρούνε σπίτι αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα ζώα". Στο τέλος μιας τέτοιας συζήτησης καταλήγουμε με το καλύτερο επιθυμητό τέλος που θα θέλαμε. Να χιονίσει για λίγο, να παίξουμε εμείς τα παιδάκια και μετά να βγει ο ήλιος να τα λιώσει για να μην έχουν πρόβλημα οι άστεγοι και τα αδέσποτα.

Προς το παρόν, χιονάνθρωπο "φτιάχνουμε" με διάφορους τρόπους μέσα στο σχολείο, με τη ζωγραφική, με κατασκευή, με παντομίμα, με γλυπτική, με δραματοποίηση και έτσι με αυτό τον τρόπο ξεχνάμε το χιόνι που δεν έρχεται και περνάμε εξίσου ωραία μαζί του και μάλιστα χωρίς να κρυώνουμε!! 

Την βδομάδα που μας πέρασε, στο πλαίσιο του θέματος που επεξεργαζόμασταν, τον χειμώνα φτιάξαμε τον παρακάτω πίνακακάναμε ένα χειμωνιάτικο νυχτερινό τοπίο. Αφού είδαμε διάφορες φωτογραφίες 

εικόνες φεγγάρι, νύχτα ταπετσαρίες, αστέρια διάνυσμα, δέντρα υπόβαθρο, το υλικό των ονείρων
παρατηρήσαμε:

1. ότι τα αντικείμενα που είναι μπροστά έχουν χρώμα, ενώ αυτά που είναι μακριά φαίνονται μαύρα
2.ότι το φεγγάρι, που είναι φωτεινό φαίνεται
3.ότι ο ουρανός έχει διάφορες αποχρώσεις του μπλε και σε κάποια σημεία καταλήγει να έχει μαύρο χρώμα

με βάση αυτών κάναμε το πίνακα μας,τα παιδιά αποφάσισαν να ζωγραφίσουν χιονάνθρωπο (τι άλλο βέβαια;) και δέντρο, κάποια παιδιά ζωγράφισαν και παιδάκια και σπιτάκια. Ο ουρανός έγινε με τέμπερες με 3 διαφορετικά χρώματα. Επίσης ήθελαν να αποτυπώσουν τα αντικείμενα του πίνακα τους σε μαύρο χρώμα, δηλαδή να φαίνονται ότι είναι μακριά. Το φεγγάρι το φτιάξαμε με χαρτόνι χρυσό και βάλαμε αστέρια από πούλιες, χρυσόσκονη και χρυσό μαρκαδόρο. Βάλαμε και χιόνι με άσπρο μαρκαδόρο.

βάψαμε το τοπίο με το δαχτυλάκι μας

πάνω στο μαύρο βάλαμε χρυσόσκονη για αστέρια

τα σχέδια έγιναν με μαύρο μαρκαδόρο

και μετά τα γεμίσαμε με μαύρη τέμπερα με το πινέλο

λεπτομέρεια τα αστέρια με χρυσόσκονη και
χρυσό μαρκαδόρο

Μερικοί από τους υπέροχους 
πίνακες των παιδιών:


Αγαπημένο χειμωνιάτικο θέμα είναι και ο πιγκουίνος. Στα παιδιά αρέσουν πολύ τα ζωάκια. Τα ζώα του πάγου έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά που κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών. Ο πιγκουίνος είναι ένα από αυτά.

Φτιαγμένο από μισό ρολό χαρτί 

Μερικά από τα έργα των παιδιών

και η όμορφη αρκτική αλεπού έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, με την κα Γεωργία έφτιαξε το κάθε παιδάκι την δική του αλεπουδίτσα.

φτιαγμένο από χάρτινο πιατάκι και άσπρο και γκρι γκοφρέ 


Εδώ και καιρό, έχουμε ένα όμορφο και αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών στο σχολείο. Το κουκλοθέατρο μας. Το κουκλοθέατρο αυτό το έφτιαξε ο μάστορας μπαμπάς μου, ενώ έβαλε και την πινελιά της και μανούλα με την κουρτίνα.

με την αδελφή μου... παίζουμε!!

Τα κουκλοθέατρα που έχουν συνήθως τα σχολεία(αν έχουν βέβαια) ή είναι πολύ μεγάλα και βαριά ή είναι πολύ μικρά. Σκεφτόμουν από παλιά πως θα ήθελα να ήταν το κουκλοθέατρο στο σχολείο. Να είναι εύκολο στην μεταφορά, να έχει μεγάλο χώρο, να μην είναι βαρύ, να μπορούμε να το μετατρέπουμε σε παράθυρο, τηλεόραση,μικρό θέατρο,κάδρο, να έχουν εύκολη πρόσβαση τα παιδιά, να μην φοβόμαστε μην πέσει κάτω, να είναι σταθερό κλπ Ο μπαμπάς μου, που το έχει με την μαστορική και γενικά με τα καλλιτεχνικά, έκανε το όνειρο πραγματικότητα και κυρίως, όταν πηγαίνω σε ένα σχολείο να έχω κουκλοθέατρο, γιατί συνήθως τα νηπιαγωγεία δεν έχουν ή είναι χαλασμένο, ή είναι κολλημένο στον τοίχο για να μην πέσει και δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε ή το κάνουμε σπιτάκι να παίζουν τα παιδιά. Τουλάχιστον αυτό, αποθηκεύεται και μεταφέρεται εύκολα, είναι πολύχρωμο και ευχάριστο, οι πόρτες κλείνουν με ειδικό κλείδωμα, η κουρτίνα ανοίγει με τα χέρια, αλλά και με μηχανισμό(σαν αυλαία με σχοινί), δεν έχει φόβο να πέσει είναι πολύ σταθερό, είναι ελαφρύ, το τοποθετείς πάνω στο τραπέζι χωρίς φόβο για να μην φαίνεσαι την ώρα που παίζεις κουκλοθέατρο, το αφήνεις κάτω στο πάτωμα και μπορείς να κάνεις θέατρο με τα παιδιά(χωρίς κούκλες δηλ) και άλλα πολλά που θα τα δείτε με τον καιρό. Ο σκελετός του είναι από ελαφρύ ξύλο. Οι πόρτες του είναι φτιαγμένες με μουσαμά(τεντωμένο σεντόνι που το έχει βάψει με άσπρο πλαστικό χρώμα),έχει βάλει χερούλι για να την μεταφορά, κουμπάσο για να μην ανοίγουν οι πόρτες διάπλατα, μεταλλικό κλιπ για να κλείνουν και σιδηρόδρομο για την κουρτίνα. Τις πόρτες(δηλ τα φύλλα που ανοίγουν για να στέκεται το κουκλοθέατρο) της ζωγράφισε, ενώ έβαψε όλο τον σκελετό με πλαστικό χρώμα. Τέλος μπήκαν οι κουρτίνες.

Στα παιδιά αρέσει πολύ και καθημερινά θέλουν να παίζουν με αυτό. Σας αρέσει το κουκλοθέατρο μας;


*** ** ***

Για εικαστικά θέματα που μπορεί να σας βοηθήσουν ενδιαφέρον site είναι αυτό:Αυτά για σήμερα!
Ελπίζω να σας άρεσε η αναρτησούλα μας! Σας ευχόμαστε 
Καλή βδομάδα
και να περνάτε όμορφα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου