Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Ελιά μου, αγαπημένη!

Καλησπέρα σε όλους! Ναι, ήρθε η ώρα για άλλη μια ανάρτηση από το σεντουκάκι σας. Το θέμα μας είναι η αγαπημένη μας ελιά.  Με τα παιδιά μάθαμε διάφορα πράγματα για αυτό το δέντρο με τον πολύτιμο καρπό του, μάθαμε την ιστορία του και τη θέση που είχε στην διατροφή των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια έως τώρα, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε από ελιά και το λιομάζωμα, δοκιμάσαμε ψωμί με λάδι και ζάχαρη, μάθαμε για το στεφάνι από ελιά που φόραγαν οι νικητές αθλητές και έφτιαξε το κάθε παιδί το δικό του στεφάνι... 


...μάθαμε μέσα από τη μυθολογία μας, πως η πρωτεύουσα Αθήνα πήρε το όνομα της, παίξαμε θέατρο την ιστορία και την αναπαραστήσαμε μέσω της ζωγραφικής... σε μισό χρωματιστό α4 φύλλο, τα παιδιά χρωμάτισαν έτοιμα σχέδια, βάλαμε την αγαπημένη μας χρυσόσκονη πάνω στα σχέδια, ενώ τα πρόσωπα της ιστορίας τα φτιάξαμε με  μισά γλωσσοπίεστρα. 


Έπειτα, μαζί με τα παιδιά βάλαμε τις ζωγραφιές στη σωστή σειρά, συζητήσαμε τι πρέπει να γράψουμε πάνω και τέλος τις κολλήσαμε στην πόρτα μας. 
...φτιάξαμε μια τρισδιάστατη ελιά

με ένα μεγάλο ρολό, εφημερίδες, βελουτέ χαρτί και πράσινο, καφέ & μαύρο γκοφρέ.

Είναι δύσκολη κατασκευή, με την έννοια ότι τα παιδιά μόνα τους δεν μπορούν να την φτιάξουν, αλλά με ομαδική δουλειά και συνεργασία, γίνονται μικρά καλλιτεχνικά θαυματάκια.Αρχικά κολλήσαμε με ταινία ολόγυρα στο ρολό ολόκληρα τα φύλλα εφημερίδας φτιάχνοντας έτσι ένα χωνί. Έπειτα τσαλακώσαμε εφημερίδες και τις βάλαμε μέσα στο χωνί. Έπειτα κλείσαμε με εφημερίδα και συρραπτικό το πάνω μέρος του δέντρου. Το επόμενο βήμα ήταν να τυλίξουμε τη μπάλα φύλλωμα με πράσινο γκοφρέ και τον κορμό ρολό με καφέ. Τέλος, κόψαμε φύλλα ελιάς από βελουτέ χαρτί και φτιάξαμε ελιές από μαύρο γκοφρέ και τα κολλήσαμε πάνω. Λεπτομέρεια του δέντρου τα κλαδιά από καφέ γκοφρέ πάνω στο φύλλωμα. Το δέντρο το στερέωσα καλά μέσα στις τρύπες ενός μεγάλου τούβλου. 

Γράψαμε τα γράμματα της ελιάς σε χαρτάκια, τα βάλαμε στην σωστή σειρά και μετά το κολλήσαμε πάνω στο τρισδιάστατο δέντρο μας. Επίσης, μέσα στο τούβλο τοποθετήσαμε και αληθινά κλαδιά ελιάς. Ελπίζουμε να σας αρέσει το δεντράκι μας....καδράκι ελιάς από τα χεράκια των μικρών, μαζί με την κα Γεωργία.Πολύτιμες πληροφορίες για λάδι και ελιά πατήστε εδώ.

Για το περσινό καδράκι αμφορέα με το δέντρο ελιάς από ζύμη αρωματική πατήστε εδώ.

Για εικόνες με ελιά και άλλα πατήστε εδώ.


Και άλλες ιδέες από αναζήτηση στο


 με θέμα την ΕΛΙΑ:


Ζωγραφίστε την ελιά
πάνω σε καμβά, πανί, ύφασμα
Φτιάξτε με γλωσσοπίεστρο και
σφουγγάρι μια ελιά

Φτιάξτε διακοσμητικό κερί
με κλαδιά ελιάς

Στεφάνι κότινος
φτιαγμένο από χαρτόνι

Στεφάνι κότινος
φτιαγμένο από χαρτόνι

Το δέντρο από σύρμα
και κανονική ελιάΤο ιερό δέντρο ελιάς πάνω στον πλανήτη γη. Μακάρι να είχα δει αυτή την εικόνα πριν μέρες. Σίγουρα θα το πρότεινα στα παιδιά να το φτιάξουμε στην τάξη. Αν δεν κάνω λάθος η συγκεκριμένη κατασκευή είναι με τη μέθοδο του κολάζ.
Αποθηκεύετε στο σεντουκάκι και στο μυαλό μου για την επόμενη σχολική χρονιά. 


Πάρτε ένα μπουκαλάκι ή βάζο και στολίστε την τάξη με μια καρδιά από κλαδιά ελιάς. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω με τα παιδιά αύριο το πρωί!!! 


Κάπου εδώ η ανάρτηση έφτασε στο τέλος της. Ελπίζω να σας άρεσε. Σας ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια που μου γράψατε, δημόσια και προσωπικά στο fb. Εύχομαι να φτάσω σε ένα σημείο να κάνω μια με δυο αναρτήσεις τη βδομάδα. Σας αφήνω με τις φωτογραφίες που έβγαλα στην Ακρόπολη (μιας και έχει σχέση και με την αγαπημένη μας ελιά). 

Καλή βδομάδα να έχουμε όλοι μας!!

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η προσέγγιση σας με θέμα την Ελιά! Όλα μου άρεσαν!!! Μπράβο στα παιδάκια σας και στην κυρία τους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ!!
    Η ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΕΚΛΕΨΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή