Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

1 μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα!! Λέξη της ημέρας: Ευτυχία και πληροφορίες & ιδέες για το φυτό των Χριστουγέννων.


Γεια σας! Τι μου κάνετε; Από σήμερα ξεκινάνε οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές μας και παρόλο που έχουν περάσει ώρες που τελείωσε το σχολείο, μόλις βρήκα χρόνο να κάνω αναρτησούλα!! 

Διάφορες υποχρεώσεις, αλλά και η κούραση των ημερών με έκαναν να μείνω πίσω στην αντίστροφη μέτρηση, αλλά πρώτα ο Θεός, έχω σκοπό να κάνω και μια μίνι μέτρηση μέχρι την Πρωτοχρονιά για να καλύψω το κενό... ελπίζω δηλαδή. 

Μπαίνω στο θέμα την ημέρας και μιλάμε σήμερα, ξημερώματα παραμονής Χριστουγέννων
για...


Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου μέσα από την εκπλήρωση των επιθυμιών του και την επιτυχία των σκοπών του! 

Το δυσάρεστο είναι ότι δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, ζούμε μόνο στιγμές ευτυχίας και καμιά φορά η καθημερινότητα και το άγχος μας δεν μας επιτρέπει να τις ζούμε ή είναι μπροστά μας και δεν τις βλέπουμε!! Άλλο ένα κακό είναι ότι την σύγχρονη εποχή, πολλοί(μικροί και μεγάλοι) συνδυάζουν την ευτυχία, με τα υλικά αγαθά, πχ τα χρήματα... όλοι πιστεύουν,λίγο πολύ, ότι οι πλούσιοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους φτωχούς... ίσως επειδή πιστεύουν ότι με τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα... και βέβαια αυτό δεν συμβαίνει(πχ η αγάπη δεν αγοράζεται).. άρα δεν ισχύει.

Κάπου διάβασα, ότι η καλή υγεία, τα χρήματα, η μακροβιότητα, ακόμα και τα παιδιά..και ότι άλλο πιστεύουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους, είναι απλά σπόροι της ευτυχίας. Και είναι στο χέρι μας να τους ποτίσουμε για να μεγαλώσουν και να γίνουν λουλούδια και προσθέτω η ίδια..ότι είναι στο χέρι μας να τα φροντίσουμε για να μην μαραθούν.... και χαθεί η ευτυχία. Όμως μερικοί σπόροι μπορεί να φυτρώσουν, κάποιοι άλλοι όχι... έτσι με τα λεγόμενα αυτά, σπάνια κάποιος θα άνθρωπος θα ζήσει την απόλυτη ευτυχία.

Τι νομίζω εγώ? Προσωπικά πιστεύω ότι η ευτυχία είναι η πιο σημαντική αξία στην ζωή ενός ανθρώπου. Πιστεύω επίσης ότι ένας άνθρωπος που ξέρει να εκτιμά και να ανακαλύπτει εκείνες τις στιγμές της ευτυχίας, μπορεί να ξεπεράσει όποια δυσκολία. Η κοπέλα που έφτιαξε τα νύχια, στην συζήτηση που είχαμε για τα παιδιά, μου είπε ότι την εποχή που ο ανιψιός της ήταν 2 χρονών, είχε χωρίσει και είχε τα μαύρα της τα χάλια. Μια μέρα ο μικρός της έκανε χαρές και αυτή δεν είχε όρεξη για τίποτα. Ο μικρός ανέβηκε πάνω της και τις έτριψε τη μύτη με την δική του και τότε η κοπέλα κατάλαβε ότι εξαιτίας του χωρισμού, έχανε μικρές στιγμές ευτυχίας, μια από αυτές να παίξει με τον ανιψιό της. Από εκείνη την στιγμή, ξεπέρασε τον χωρισμό και τράβηξε παρακάτω. Απίστευτο? Όμως αληθινό. 

Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι είναι δύσκολο να να είσαι πάντα ευτυχισμένος, αλλά είναι στο χέρι σου να βρίσκεις στην καθημερινότητα εκείνες τις στιγμές που θα σε κάνουν ευτυχισμένο! Απλά ανοίξτε τα μάτια και για λίγα λεπτά δες την στιγμή εκείνη και ζήσε την! Είναι δύσκολο... αλλά κυνήγα το!! 

Μιας και μιλάμε για σπόρους και λουλούδια της ευτυχίας, κοιτάξτε τον συνειρμό μου με το παρακάτω θέμα με κατασκευές. 

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης. Είναι μια γιορτή χαρούμενη και το φυτό Αλεξανδρινό, ανθίζει την εποχή των Χριστουγέννων, στην ουσία δίνει το έναυσμα για την πιο όμορφη γιορτή, τα Χριστούγεννα! Και επειδή, ζούμε στιγμές ευτυχίας αυτή την εποχή, αποφάσισα να σας δώσω ιδέες για κατασκευή Αλεξανδρινού.. τα συνδύασα ωραία?... :)

Αλεξανδρινό
το λουλούδι των Χριστουγέννων

από χαρτόνια και γκοφρέ

όπως φτιάχνουμε τον ανεμόμυλο

από χαρτόνια, σε λωρίδες 

από τσόχα

χαρτόνια σχηματίζοντας κώνους

από χαρτόνια

από αληθινά κόκκινα φύλλα

από πατρόν παλάμης

χαρτόνι

στεφάνι από χάρτινα αλεξανδρινά

τσόχα και χάντρες

από ρολό χαρτί υγείας

από γκοφρέ ή παπιέ χαρτί

γλαστρούλα από χαρτόνι

έλατο από αληθινά ή ψεύτικα Αλεξανδρινά

ιδέα για δαχτυλίδι πετσέτας

πλεκτό..για τις χρυσοχέρες

σύρμα πίπας και πούλιες

από κόκκινη χαρτοπετσέτα

πηλό ή πλαστελίνη

από κόκκινο τούλι

από χαρτί

από τούλι

κοκαλάκι αλεξανδρινό από τσόχα

σε έκδοση χιονάνθρωπος

Μερικές πληροφορίες για το Αλεξανδρινό ή αλλιώς Ποϊνσέτια ή αστέρι της Βηθλεέμ ή Χριστολούλουδο.

Το Αλεξανδρινό ή Αλεξανδριανό είναι γνωστό ως το Χριστουγεννιάτικο αστέρι και έχει τις ρίζες του στην κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

Ένας παλιός θρύλος των Αζτέκων αναφέρει ότι το φυτό με τα ακτινοβόλα κόκκινα φύλλα, προήλθε από μια τραγική ιστορία αγάπης.

Οι σταγόνες αίματος από τη «ραγισμένη» καρδιά μιας θεάς των Αζτέκων έδωσε ζωή στο φυτό. Οι Αζτέκοι εκτιμούσαν το φυτό το οποίο ευδοκιμούσε στις τροπικές ορεινές περιοχές κατά τη διάρκεια των μικρών σε διάρκεια χειμερινών ημερών, λιγότερο για τη διακόσμηση του και περισσότερο για τα πρακτικά του οφέλη. Αποκαλούσαν το Αλεξανδριανό στη διάλεκτό τους, 'Cuetlaxochitl' και από τα φύλλα του, έφτιαχναν μια κόκκινη βαφή την οποία χρησιμοποιούσαν για υφάσματα και κοσμήματα. Ο γαλακτώδης χυμός του Αλεξανδριανού μετατρεπόταν σε σκεύασμα κατά του πυρετού.

Στο σχεδόν τροπικό κλίμα της πατρίδας του, το Αλεξανδριανό μεγαλώνει ως θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Μεξικό, Joel Poinsett, ιατρός και ένθερμος οπαδός της βοτανολογίας, αποπλανήθηκε από τη γοητεία του άγριου φυτού και το 1828 το μετέφερε στην πατρίδα του.


Προς τιμήν του, το φυτό πήρε το όνομα «Poinsettia». Και αυτό είναι μόνο η αρχή: στις 12 Δεκεμβρίου, οι Η.Π.Α. αναγνώρισαν την ημέρα που ο Poinset πέθανε, πριν τα μέσα της δεκαετίας του 18ου αιώνα, και την ανακήρυξαν επέτειο με την ονομασία «Poinsettia Day». Τηρώντας την παράδοση, πρόσφεραν ο ένας στον άλλο Αλεξανδριανά – ένα ωραίο έθιμο το οποίο κέρδισε έδαφος και στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη ανακάλυψε το εκπληκτικό αυτό χειμερινό άνθος στις αρχές του 19ου αιώνα όταν ο φυσιογνώστης Alexander von Humboldt είδε το φωτοβόλο κόκκινο φυτό σε ένα ταξίδι του στην Αμερική.


Τα μεγάλα πολύχρωμα φύλλα του είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το Αλεξανδριανό ως το πιο δημοφιλές φυτό μέσα σε γλάστρα παγκοσμίως.

Ο σχηματισμός του ανθού και των πολύχρωμων φύλλων του, γίνετε όταν το φως της ημέρας διαρκεί λιγότερο από 12 ώρες.

Στην κεντρική Ευρώπη, αυτό συμβαίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου.

Αφού το άνθος αρχίσει να παίρνει σχήμα, χρειάζονται ακόμα 7-9 εβδομάδες πριν το Αλεξανδριανό κάνει την είσοδό του στα ανθοπωλεία στη γνωστή, μαγευτική απόχρωση.

Οι σημερινοί καλλιεργητές του Αλεξανδριανού δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη σε αυτή τη ευαίσθητη περίοδο ανάπτυξης. Τα φυτά πρέπει να ανθίζουν κάθε χρόνο για τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, και για αυτό υιοθετούνται εξελιγμένες πρακτικές καλλιέργειας. 

Στο θερμοκήπιο, διασφαλίζουν ότι η διάρκεια της ημέρας και η θερμοκρασία είναι πάντα οι σωστές και έτσι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για το άνθος του χειμώνα.

Αυτό σημαίνει πως τα Αλεξανδριανά σχηματίζουν το πανέμορφο κόκκινο χρώμα τους τη σωστή στιγμή έτσι ώστε να δώσουν έγκαιρα το έναυσμα για την λαμπερή έλευση των Χριστουγέννων. Διατίθεται σε περισσότερες από 100 ποικιλίες, με πολύ διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη και αναρίθμητες δυνατότητες διακόσμησης. 
Πηγή:acrobase.gr


Πουασέντια ή Χριστολούλουδο 
Επίσης γνωστό ως λουλούδι των Χριστουγέννων, ο θρύλος λέει πως η πουασέντια ξεκίνησε ως ζιζάνιο. Συμβολίζουν την καλή ευθυμία, αυτό το λουλούδι έχει μήνα γέννησης το Δεκέμβριο είναι ένα ταιριαστό αφιέρωμα στον εορτασμό των Γιορτών του Δεκεμβρίου.
Στο Βερολίνο, καταχωρήθηκε με το όνομα 'Euphorbia pulcherrima', που σήμαινε «το πιο όμορφο από τα ευφόρβια», από τον βοτανολόγο Carl Ludwig Willdenow το 1833.

Το 1834, το Αλεξανδρινό είχε ήδη κατηγοριοποιηθεί από τον γιατρό, χημικό και επίτροπο του Βοτανικού Μουσείου του Βερολίνου, Johann Friedrich Klotzsch, σύμφωνα με έγγραφο του βοτανολογίου 'Willdenow'.
Ένα αστέρι – σαν μπουκέτο ή μέσα σε γλάστρα
Ο Γερμανός μετανάστης στην Αμερική, Paul Ecke, ξεκίνησε την εμπορική προώθηση του Αλεξανδριανού στις αρχές του 20ου αιώνα. Μαγεμένος από τα κόκκινα φυτά τα οποία μεγάλωναν σε άγρια μορφή κοντά στην φάρμα του στην Καλιφόρνια, ο Ecke προσπάθησε να καλλιεργήσει μόνος του τα Αλεξανδρινά.
Κατέγραψε τρομερή επιτυχία με τα φρεσκοκομμένα κλωνάρια από τα Αλεξανδρινά, τα οποία πούλησε ως Χριστουγεννιάτικα φυτά. Ο γιος του, Paul Jr, τα πούλησε κατά τη διάρκεια των αμερικάνικων Χριστουγεννιάτικων διακοπών στα φινετσάτα καταστήματα των διάσημων δρόμων της Sunset και της Hollywood Boulevard του Λος Άντζελες. Και η καριέρα του Αλεξανδριανού άρχισε εκεί όπου σήμερα οι πιο γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο αστέρες έχουν περπατήσει, στο 'Walk of Fame' που τιμά την παγκόσμια βιομηχανία θεάματος.Ελπίζω να σας άρεσε η σημερινή ανάρτηση!! 
Καλή ξεκούραση σε όλους και όλες!!
Καλή μέρα να έχετε!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου