Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε: 30 μέρες πριν τα Χριστούγεννα! Λέξη ημέρας: ΣοφίαΗ αντίστροφη μέτρηση από το σεντουκάκι μόλις άρχισε!! Φέτος γίνεται με έκπτωση, μιας και ξεκίνησε τριάντα μέρες πριν, σε σχέση με πέρυσι που την είχα ξεκινήσει πενήντα μέρες πριν τα Χριστούγεννα!! 

Φέτος αποφάσισα κάθε μέρα που περνά να μιλάμε για μια αξία ή αρετή, που είναι σημαντική να την έχουν μικροί και μεγάλοι. Ελπίζω το σεντουκάκι να τα καταφέρει και να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα! Το πως θα εξελιχθεί η αντίστροφη μέτρηση θα το δείξει ο χρόνος, η διάθεση και ο φόρτος εργασίας, μιας και μπαίνουμε για τα καλά στη περίοδο των Χριστουγέννων.

30 μέρες πριν τα Χριστούγεννα 
και η λέξη της ημέρας είναι:Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές στην ζωή μας! Μέσα στην τάξη, πάντα λέμε στα παιδιά να σκέφτονται σωστά, πριν μιλήσουν ή κάνουν κάτι. Σε μια ζωή, που είναι γεμάτη επιλογές, πρέπει σοφά, να διαλέγουμε τις σωστές!

Αφορμή που μπορούμε να μιλήσουμε για τη σοφία στα παιδιά, μπορεί να είναι το γράμμα του Άγιου Βασίλη και το δώρο που θα ζητήσουν τα παιδιά.

Κάποια παιδιά σίγουρα θα ζητήσουν ένα δώρο που είναι ακριβό. Είναι λοιπόν μια καλή αφορμή, να μιλήσουμε για την αξία των χρημάτων, ότι λόγω των δύσκολων καιρών, καλύτερα τα χρήματα να σπαταληθούν σε άλλα πράγματα, που είναι πιο απαραίτητα στη ζωή και ότι πρέπει να επιλέξουν σωστά ένα δώρο που δεν θα επιβαρύνει τον Άγιο Βασίλη. Επίσης, για να είμαστε ευτυχισμένοι, δεν χρειάζεται να έχουμε χρήματα και ακριβά δώρα. 

Κατασκευές 

Ψάχνοντας για κατασκευές σκέφτηκα να σας δείξω δυο ζωάκια που θεωρούνται σοφά, το ένα είναι η κουκουβάγια και το άλλο...ποιος άλλος;...ο Ρούντολφ!

... και εννοείται όλες είναι χριστουγεννιάτικες..στολίδια για το δέντρο ή το δωμάτιο, βάζοντας έτσι στόχο για το νέο έτος: να σκεφτόμαστε σοφά κάνοντας έτσι σωστές επιλογές...

Ρούντολφ είσαι συ σοφός
έχεις μέσα σου το φως!

Ρούντολφ με αποτύπωμα
δαχτύλου

Ρούντολφ στον τοίχο από
χάρτινη κούτα

Ρούντολφ με γλωσσοπίεστρα

Ρούντολφ με γλωσσοπίεστρα

Ρούντολφ με λάμπα 

Ρούντολφ με μανταλάκι

Ρούντολφ στολίδι μπάλα

Ρούντολφ με μπουκάλι
για το εορταστικό τραπέζι

Ρούντολφ με αποτύπωμα
πατούσας

Ρούντολφ με ρολό από
χαρτί υγείας

Ρούντολφ από χάρτινη σακούλα

Κου κου βα... κου κου βα
κούκου κούκου κουκουβάγια!


Κουκουβάγια με οντουλέ χαρτί

Κουκουβάγια αγιοβασιλάκι
με κουκουνάρι

Κουκουβάγια από πηλό
στολίδι για δέντρο

Κουκουβάγια από χαρτί
στολίδι

Κουκουβάγια από κουκουνάρι
στολίδι


Σκεφτόμαστε σοφά...

Λέτε στα παιδιά μια ιστορία. Στον πρωταγωνιστή της ιστορίας, του συμβαίνουν διάφορα στη ζωή του και πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Σε κάθε απόφαση έχει δύο επιλογές και πρέπει να διαλέξει τη σωστή, κάνοντας σοφές σκέψεις. 

Παραδείγματα: Του Κώστα το κινητό χάλασε.Πήγε στο κατάστημα και του άρεσε ένα ακριβό, που έκανε όσο είναι ένας μηνιαίος μισθός του. Να πάρει ο Κώστας το ακριβό κινητό και να χαλάσει τον μισθό του ή να πάρει ένα πιο φθηνό για να του μείνουν λεφτά? 

Ή η Λένα έχει πολλά παιχνίδια. Παίζει λίγο με αυτά και μετά τα βαριέται και ζητάει καινούρια. Οι γονείς της, της λένε ότι αν θέλει νέα παιχνίδια θα πρέπει τα παλιά να τα δώσει σε κάποιο παιδάκι που δεν έχει καθόλου, αλλά η Λένα δεν θέλει να τα χαρίσει σε κανέναν γιατί είναι δικά της. Ποιο είναι το σωστό; Να δώσει τα παλιά της παιχνίδια σε κάποιο φτωχό παιδάκι ή να τα κρατήσει όλα η ίδια, παρότι δεν τα παίζει και ζητάει καινούρια. 

Μπορείτε να φτιάξετε κάρτες με τέτοιες ιστορίες, το κάθε παιδάκι να διαλέγει μια και αφού την ακούσει, θα πρέπει να μπει στη θέση του προσώπου της ιστορίας και να διαλέξει τη σοφή επιλογή.ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ/ΑΡΕΤΕΣ

Ο πίνακας με την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι ένα δεντράκι, το οποίο είναι στολισμένο με μπάλες. Η κάθε μπάλα του δέντρου θα αναγράφει την μέρα που περνά και μια αξία ή αρετή. Έτσι, κάθε φορά και για λίγα λεπτά, θα συζητάτε ή θα παίζετε ή θα φτιάχνετε κάτι ή θα λέτε μια ιστορία σχετική με τη λέξη που αποκαλύπτει η μπάλα της αντίστροφης μέτρησης! Επίσης το παιδί που παίρνει την μπάλα μπορεί να το στολίσει στο δέντρο του.


το δεντράκι μπορεί να γίνει κάπως έτσι:
Επίσης μπορείτε σε κάθε μπάλα να γράψετε και ένα γνωμικό σχετικό με την λέξη της ημέρας! 

Για την λέξη σοφία σας έχω μαζέψει κάποια ωραία γνωμικά.

"Χρειαζόμαστε περισσότερη σοφία. Και η σοφία προέρχεται από την παρατήρηση" ΒΟΥΔΑΣ

"Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη σοφίας είναι η συνεχώς καλή διάθεση" MONTAIGNE

"Η σοφία και η γνώση είναι για να μπορεί κανείς να ξεχωρίζει το καλό από το κακό." ΡΟΥΜΙ

"Το να είσαι ευτυχισμένος, είναι ένας τρόπος να είσαι σοφός" COLETTE

"Οι καλοί είναι καλοί, γιατί αποκτούν σοφία μέσα από την αποτυχία τους" SAROYAN


Το τραγούδι της ημέρας!


Η ιστορία του τραγουδιού 
"Ρούντολφ το ελαφάκι"

Θα έχετε ακούσει έστω και μία φορά το γνωστό τραγούδι, που έγραψε ο Johnny Marks το 1939, βασιζόμενος στο παραμύθι «Rudolph the Red – Nosed Reindeer» που είχε εκδώσει η εταιρεία Montgomery Ward Company. 

Το παραμύθι λοιπόν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα todayifoundout.com, δημιούργησε η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Montgomery Ward, στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει κάποια χρήματα.

Ήταν το έτος 1939, όταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας αποφάσισαν να βρουν ένα τρόπο για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, από τις πωλήσεις των βιβλίων ζωγραφικής. Έτσι, σκέφτηκαν να φτιάξουν το δικό τους.

Ο Robert L. May, που εργαζόταν ως κειμενογράφος στην εταιρεία, ήταν γνωστός στους συναδέλφους του, γιατί ήταν πολύ καλός στο να γράφει στιχάκια και ιστορίες για παιδιά. Επιλέχτηκε λοιπόν για να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, η οποία θα χρησίμευε ως διαφημιστική προώθηση για τα βιβλία ζωγραφικής που εισήγαγε η εταιρεία.

Ο May στα νιάτα του ήταν πολύ μικροκαμωμένος και πολλά παιδιά τον πείραζαν γι’ αυτό. Έτσι αποφάσισε να κάνει μια ιστορία, σαν αυτή του ασχημόπαπου που έγινε κύκνος. Καθώς έγραφε την ιστορία του, δοκίμασε διάφορες εκδοχές της με την τετράχρονη κόρη του Barbara, μέχρι να καταλήξουν μαζί σε μια που θεωρούσαν και οι δύο ικανοποιητική.

Τότε, την παρουσίασε και στο αφεντικό του, στον οποίο δεν άρεσε αρχικά καθώς πίστευε ότι ένας τάρανδος με κόκκινη μύτη υποδήλωνε ότι έπινε αλκοόλ.

Όταν όμως είδε και τα σκίτσα που σχεδίασε ο Denver Gillen, που εργαζόταν στο δημιουργικό τμήμα της Montgomery Ward, αποφάσισε να δώσει την έγκρισή του.

Τον πρώτο χρόνο ο «Τάρανδος Ρούντολφ με την Κόκκινη Μύτη» πούλησε περίπου 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα. Μέχρι το 1946 πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα της ιστορίας είχαν διανεμηθεί από την εταιρεία, αριθμός πολύ εντυπωσιακός, δεδομένου ότι δεν εκτυπώθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο, η ζήτηση για την ιστορία του συμπαθέστατου ταράνδου εκτινάχτηκε στα ύψη, με τη μεγαλύτερη ώθηση να δίνεται αφότου ο κουνιάδος του May και ραδιοφωνικός παραγωγός Johnny Marks, δημιούργησε και τη… μουσική εκδοχή της παιδικής ιστορίας.

Το τραγούδησε για πρώτη φορά ο Harry Brannon το 1948, όμως το παιδικό τραγουδάκι έγινε διάσημο όταν το είπε ο Gene Autry το 1949, πουλώντας 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο εκείνη τη χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι ο May ήταν ο δημιουργός της ιστορίας του Ρούντολφ, ο οποίος έγινε εξωφρενικά δημοφιλής, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκαν στην Montgomery Ward. Σε μια κίνηση εξαιρετικά σπάνια για τον επιχειρηματικό χώρο, η εταιρεία αποφάσισε το 1947 να μεταφέρει τα πνευματικά δικαιώματα στον δημιουργό, χωρίς καμία δέσμευση.

Εκείνη την εποχή ο May ήταν βυθισμένος στα χρέη, με τους ιατρικούς λογαριασμούς να τρέχουν εξαιτίας μιας ανίατης ασθένειας από την οποία έπασχε η σύζυγός του.

Με το που πήρε τα πνευματικά δικαιώματα της ιστορίας του, κατάφερε να ξεχρεώσει και μέσα σε λίγα χρόνια ήταν σε θέση να παραιτηθεί από την εταιρεία, παρότι μια δεκαετία μετά επέστρεψε και δούλεψε ξανά γι’ αυτήν μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1971.(Πηγή: helppost.gr)
Κατασκευές για Ρούντολφ από τα παλιά...
Πατήστε εδώ.

Το σεντουκάκι εκτιμά ότι
ο Ρούντολφ είναι σοφός γιατί:

1.όπως η κουκουβάγια θεωρείται σοφή επειδή την νύχτα καταφέρνει και επιβιώνει, έτσι και ο Ρούντολφ χάρη στην φωτεινή του μύτη βοηθάει τον άγιο Βασίλη να δίνει τα δώρα φωτίζοντας τον δρόμο του και τη λίστα με τα δώρα των παιδιών.
2.γιατί παρότι όλοι τον κορόιδευαν, έκανε την σωστή επιλογή, να έχει καλή συμπεριφορά απέναντι στα υπόλοιπα ταρανδάκια και κατάφερε τελικά να τα κάνει φίλους του.
3.διότι παρόλο τις δυσκολίες στη ζωή του κατάφερε να είναι ευτυχισμένο.

"Αυτά για σήμερα! Ελπίζω να σας άρεσε η πρώτη ανάρτηση για την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Η αλήθεια είναι, ότι δεν ξέρω αν τελικά θα καταφέρω να κάνω κάθε μέρα ανάρτηση λόγω φόρτο εργασίας και κούρασης. Υπόσχομαι να είμαι πιστή, όσο μπορώ, στο καθημερινό ραντεβού μας. Μερικές αναρτήσεις θα είναι αποκλειστικά χριστουγεννιάτικες και άλλες φορές η αντίστροφη μέτρηση θα είναι ενσωματωμένη σε αναρτήσεις με θέματα από το σχολείο. Αυτά από μένα και το σεντουκάκι. Με εκτίμηση, Άννα. "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου