Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Φθινοπωρινές εργασιοστιγμούλες #2

Καλησπέρα σας!! Τι κάνετε;
Ελπίζω να είστε όλοι καλά και  να περνάτε όμορφα!

Στις φθινοπωρινές εργασιοστιγμούλες μας σήμερα έχουμε το οικογενειακό καρδουλοδεντράκι μας !

Στην αρχή σκέφτηκα να κάνω μια παραλλαγή της δραστηριότητας της αγαπημένης Αριάδνης και να γίνει παλαμοδεντράκι αντί για σπιτάκι που έκανε στην τάξη της με τα παιδιά (πατήστε εδώ), αλλά λόγω κάποιων γεγονότων μέσα στην τάξη και των προσωπικών βιωμάτων των παιδιών μας... το φτιάξαμε με καρδούλες αντί παλάμες. Πριν ξεκινήσω, να πω ότι αφιερώνω την κατασκευούλα μας στην Αριάδνη για την έμπνευση που μας έδωσε!

Μιλώντας για το τι σημαίνει οικογένεια για εμάς όλα τα παιδιά συμφώνησαν ότι 

Οικογένεια σημαίνει

Αγκαλιά

Εμπιστοσύνη

Φιλία

Μα τα περισσότερα παιδιά είπαν 
ότι σημαίνει 

Αγάπη


Κάπως έτσι η παλάμη έγινε καρδιά 
και φτιάξαμε το οικογενειακό μας
δέντρο με καρδούλες.

Συνδυάσαμε μαθηματικές έννοιες με χαρτοκοπτική, κατασκευή με πολύ αγάπη και καρδούλα και φτιάξαμε το καρδουλοδεντράκι μας!!


Κόψαμε τις καρδούλες μας, τόσες όσα τα μέλη της οικογένειας μας. Όσον αφορά τους μεγάλους και τα παιδιά, το κάναμε σε ένα μέγεθος, δηλ. μεγάλες καρδιές για τους γονείς, πιο μικρές για τα παιδιά και για τα μωράκια ακόμα πιο μικρές καρδούλες. 

Η κάθε καρδιά έχει το δικό της χρώμα και το δικό της φύλλο που προσδιόριζε σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκει. 


Χρωματίσαμε ρολά από χαρτί υγείας στο χρώμα του κορμού. Οι καρδούλες στέκονται πάνω στον κορμό με χρωματιστό σύρμα πίπας. Αυτή την δουλίτσα την έκανε η κυρία, γιατί έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας.

Ένα μικρό δάσος φτιαγμένο με αγάπη 
στο σχολείο μαςΝα μερικά καρδουλοδεντράκια 

Το καρδουλοδεντράκι δείγμα της κυρίας είναι 
στην αρχή της ανάρτησης.


Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που αρέσει πολύ στα παιδιά, θα μου πείτε και σε ποιον δεν αρέσει να τον αγαπούν και να τον αγαπάνε...

Αγάπη, λοιπόν, για τα παιδάκια μας είναι 

Κάποιο παιδί, επηρεασμένο από τις συμφωνίες(κανόνες) της τάξης, είπε να κάνουμε και την συμφωνία της αγάπης.

Τους όρους του συμφωνητικού Αγάπης τους έβαλαν τα παιδιά... και ναι, τον όρο με τις κυρίες το είπε ένα κοριτσάκι, θερμή υποστηρίκτρια μας... μας καταλαβαίνει είπε, γιατί και αυτό σκέφτεται να γίνει δασκάλα, όταν μεγαλώσει... αλλά και κομμώτρια.. θα δει τι θα κάνει, είπε... :)


Το χρωματιστό αποτύπωμα μας είναι η υπογραφή μας στο συμφωνητικό, κάπου εδώ μπήκε και η χρυσόσκονη της Φθινοπωρούλας, η οποία είναι μέλος της τάξης μας πια. 

Η ιδέα για το αποτύπωμα, βγήκε από τον φίλο μου τον Ευθύμη, που έκανε συμφωνητικό με τα παιδιά, όσον αφορά τους κανόνες της τάξης τους και έβαλε το κάθε παιδάκι την "καρδιά" του αντί για υπογραφή.. εμείς επειδή κάναμε πολλές καρδιές στην προηγούμενη κατασκευή, πρότεινα στα παιδιά να κάνουμε το αποτύπωμα τους και το δέχτηκαν με ευχαρίστηση!! 

Η γωνιά της φιλίας!

Στο πλαίσιο της αγάπης,
 φτιάχτηκε και η γωνιά της φιλίας.


Πάντα με αφορμή τα γεγονότα που γίνονται μέσα στην τάξη μας. Τα παιδιά εκείνα που έχουν μια διαφωνία, έχουν τσακωθεί, έχουν κάτι όμορφο ή κάποια πικρία να πουν σε έναν φίλο, πάνε στην γωνιά αυτή και λύνουν τις διαφορές τους. 

Το ένα παιδί κρατάει την καρτέλα "ακούω", όπου μόνο ακούει, σέβεται και δεν ενοχλεί τον άλλον που μιλάει και εκφράζει τα συναισθήματά του. Το άλλο παιδί κρατάει την καρτέλα "μιλάω", το οποίο εκφράζει την άποψη του για το θέμα που έχουν να λύσουν, εκφράζει τα συναισθήματά του.

Έτσι τα παιδιά λύνουν τις διαφορές τους, μαθαίνουν τι αισθάνεται ο ένας για τον άλλον και πάντα, μα πάντα φεύγουν από την γωνιά αγκαλιασμένοι, αγαπημένοι και χαρούμενοι!


Το σεντούκι με τον θησαυρό

Με την συνάδελφο μου, κα Σοφία, αποφασίσαμε να κάνουμε και μεις, ένα μέρος από τα Βήματα της ζωής. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το έχω αγοράσει, αλλά έχουμε ενημερωθεί από συναδέλφους που έχουν ασχοληθεί με αυτό το πρότζεκτ. 

Ούτως η άλλως καθ'όλη την διάρκεια της σχολικής ζωής, κάνουμε βηματάκια με τα παιδιά, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην ζωή μας. Για μένα αυτό χαρακτηρίζει το νηπιαγωγείο. 

Το αστέρι της βδομάδας (κοιτάξτε εδώ για να δείτε παραδείγματα, υπάρχουν και άλλα μπλογκ που έχουν ασχοληθεί, κάντε αναζήτηση) θα παίρνει το σεντουκάκι, θα το γεμίζει με τον προσωπικό του θησαυρό και θα το παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στο σχολείο. 


Αυτά για τις φθινοπωρινές εργασιοστιγμούλες #2!

Ακολουθεί ανάρτηση για....
ένα περιστέρι...
που εμπνεύστηκα πριν δυο μέρες!! 

2 σχόλια:

  1. ΑΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΝΑΤΕ! ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕ ΓΙΑ ΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.... ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΟΑ! ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!!ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟ ΛΕΩ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝΑ Η ΜΟΥΣΑ ΣΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτα αγαπαμε Αριαδνη και νομιζω σου αξιζει το καρδουλοδεντρο μας!! Τωρα αλλιως το φανταστηκα αλλιως βγηκε.. εμιλησε ο λαος και τα γεγονοτα... θελαμε καρδουλες!! Ευχαριστουμε πολυ για ολα μουσα μ!! ;)

      Διαγραφή