Μέσα σ'ένα σεντουκάκι έχω ένα παιχνιδάκι....και δυο και τρία...Αναρτησούλα αφιερωμένη στα παιχνίδια που αρέσουν πολύ στα μικρά μας τα ζουζούνια. Μερικά τα γνωρίζετε, αλλά δεν τα ξέρετε..κάποια είναι παραλλαγές γνωστών παιχνιδιών και κάποια ίσως να τα ξέρετε, αλλά να τα είχατε ξεχάσει.

Για παιχνίδια που έχουν αναρτηθεί ήδη στο σεντουκάκι πατήστε εδώ.

Χωρίς πολλά λόγια ξεκινάμε την επίσκεψή μας στον παιχνιδόκοσμο του σεντουκιού.  

 • Διαλέγουμε ένα αντικείμενο για να το κρύψουμε.Ένα παιδί πάει έξω από την τάξη για να μην δει που είναι κρυμμένο. Αφού λοιπόν το κρύψουμε, έρχεται ο παίκτης και τα παιδιά το βοηθάνε να βρει το αντικείμενο φωνάζοντας κρύο ή ζέστη. Ζέστη φωνάζουν όταν είναι κοντά στο να το βρει και κρύο όταν έχει απομακρυνθεί από το σημείο. Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές, για παράδειγμα, αν κάνετε το θέμα έντομα, τα παιδιά βοηθάνε τον παίκτη όταν είναι κοντά στο σημείο κάνοντας έναν ήχο εντόμου πχ. βζζζζ (μέλισσα) ή αντί για τις λέξεις να χτυπάτε παλαμάκια, όταν είναι κοντά γρήγορα παλαμάκια, όταν είναι μακριά αργά παλαμάκια.
 • Ένα παιδί ή κυρία κρύβει ένα ρολόι που ο ήχος τικ τακ να ακούγεται δυνατά.Τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν,που είναι κρυμμένο το ρολόι, ακούγοντας τον ήχο του. Το παιδί ή ομάδα που θα το βρει κερδίζει.
 • Βασιλιά βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά τι ώρα είναι; Ένα παιδί γίνεται βασιλιάς και τα άλλα λένε τον παραπάνω στίχο. Ο βασιλιάς λέει να κάνουν κάτι τα παιδιά που φωνάζει,πχ να χορέψουν μπαλέτο. Με τα παιδιά καμιά φορά αλλάζουμε το πρόσωπο. Για παράδειγμα, αν κάνουμε θέμα το χειμώνα, αντί για βασιλιά λέμε, χιονάνθρωπε χιονάνθρωπε με τα δώδεκα κουμπιά τι ώρα είναι.
 • Τα παιδιά κάνουν έναν κύκλο. Δυο παιδιά από την παρέα είναι εκτός κύκλου. Το ένα κάνει την αλεπού και το άλλο τον λαγό. Η αλεπού κυνηγά τον λαγό μέσα και γύρω γύρω από τον κύκλο. Σκοπός είναι η αλεπού να πιάσει τον λαγό. Ο λαγός έχει βοήθεια τα παιδιά του κύκλου, τα οποία εμποδίζουν την αλεπού να μπει μέσα στον κύκλο ή να βγει έξω από αυτόν. 
 • Κυνηγητό με μια μαλακή μπάλα, ο παίκτης που κυνηγάει πιάνει κάποιο παιδί ακουμπώντας το με μια μαλακή μπαλίτσα. όποιο παιδί ακουμπήσει κυνηγάει αυτό.
 • Κυνηγητό ζιγκ-ζαγκ. Ένα παιδί κυνηγάει κάποιο άλλο, όχι όμως σε ελεύθερο χρόνο. Τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν μια σειρά με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Τα παιδιά κυνηγιούνται περνώντας ανάμεσα από τα παιδιά κάνοντας ζιγκ ζαγκ. 
 • Ένα παιδί κυνηγάει ένα άλλο, το οποίο έχει ένα μαντήλι πίσω του κρεμασμένο. Το παιδί που το κυνηγάει πρέπει να το πιάσει.  Εάν το πιάσει κερδίζει.
 • Το παιχνίδι έχει ως εξής. Κάποια παιδιά σχηματίζουν κουφάλες δέντρων, κρατώντας τα χέρια τους ενωμένα. Μια άλλη ομάδα παιδιών είναι σκιουράκια. Ένα σκιουράκι δεν έχει κουφάλα να κρυφτεί. Βάζουμε μουσική, όταν σταματάει τα σκιουράκια πρέπει να μπουν σε μια κουφάλα. Το σκιουράκι που δεν καταφέρνει να βρει φωλιά χάνει. Φεύγει από το παιχνίδι και παίρνει μαζί του και μια κουφάλα δέντρου. Το σκιουράκι που θα μείνει μέχρι τέλος κερδίζει(παραλλαγή μουσικές καρέκλες)
 • Κυνηγητό σκιάς. Κατάλληλο παιχνίδι για αυλές χωρίς ίσκιο. Το παιδί που κυνηγάει πρέπει να πιάσει ένα παιδί πατώντας την σκιά του.
 • Τα παιδιά κάνουν έναν κύκλο, όρθια. Πετάνε ο ένας τον άλλο μια μαλακή μπαλίτσα. Ένα παιδί που βρίσκεται μέσα στον κύκλο, θα πρέπει να πιάσει την μπάλα. Όταν την πιάσει θα κερδίσει μια θέση στον κύκλο και διαλέγει ποιο παιδί θα πάρει την θέση του. Επίσης αντί να πιάσει την μπάλα, μπορεί το παιδί για αν κερδίσει θα πρέπει να πιάσει το παιδί από τον κύκλο που κρατάει τη μπάλα. Παραλλαγή:αντί για μπαλίτσα μπορεί να πετάνε μαντήλι.
 • Πετάμε ένα πούπουλο στον αέρα, από ψηλό σημείο. Τα παιδιά γελάνε(κλαίνε,φωνάζουν κλπ) όσο πιο δυνατά μπορούν. Μόλις το πούπουλο πέσει κάτω και ακουμπήσει στο έδαφος θα πρέπει να σταματήσουν. Μετά πετάμε κάτι πιο βαρύ, πχ χαρτοπετσέτα. ακολουθώντας την ίδια δραστηριότητα. Συνεχίζουμε και με άλλα αντικείμενα πιο βαριά. Με αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά αποκτούν αυτοέλεγχο.
 • Χωρίζονται τα παιδιά σε δυο ομάδες,λέμε στο κάθε παιδί να ζωγραφίσει ένα ζώο(λουλούδι, έντομο κλπ).Η ομάδες δεν ξέρουν τι ζωγραφίζει η αντίπαλη ομάδα,οπότε το λέμε κρυφά. Η ομάδα πρέπει να μαντέψει όσα πιο πολλά ζώα μπορεί βλέποντας τις ζωγραφιές της άλλης ομάδας. Όποια ομάδα μαντέψει τα περισσότερα κερδίζει. 
 • Χωρίζουμε τα παιδιά σε δυο ομάδες. Βάζουμε δέκα αντικείμενα μέσα σε δέκα αριθμημένους κουβάδες. Δείχνουμε στην ομάδα που παίζει εκείνη την στιγμή τι έχει ο κάθε κουβάς(το πολύ δέκα δευτερόλεπτα τον κάθε κουβά). Η ομάδα πρέπει να μαντέψει όσα πιο πολλά μπορεί. Όταν παίξει η άλλη ομάδα ανακατεύουμε τα αντικείμενα στους κουβάδες, και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Όποια ομάδα βρει τα περισσότερα κερδίζει.
 • Ένα παιδί λέει κάποιο τραγούδι με παλαμάκια ή με ήχο (στόμα,μουσικό όργανο) χωρίς όμως να τραγουδήσει. Όποιο παιδί βρει το τραγούδι κερδίζει και είναι η σειρά του να πει ένα τραγούδι.
 • Το παιχνίδι της ρίμας. Στην παρεούλα όλα τα παιδιά. Ένα παιδί λέει μια λέξη. Το επόμενο παιδί θα πρέπει να πει μια άλλη λέξη, αλλά να έχει την ίδια ομοιοκαταληξία. Όποιο παιδί δεν βρει μια λέξη, φεύγει. Το επόμενο παιδί ξεκινάει με μια νέα λέξη κοκ. Αυτό που θα μείνει τελευταίο κερδίζει.
 • Παραλλαγή του παιχνιδιού πετάει πετάει ο γάιδαρος, μόνο που εδώ η δασκάλα και τα παιδιά κάνουν και κινήσεις(πετάμε με τα χέρια). Η δασκάλα είτε πει κάτι που πετάει, είτε όχι κάνει την κίνηση για να μπερδέψει τα παιδιά. Όποιο παιδί πετάξει(κάνει την κίνηση) την ώρα που εσείς λέτε ότι πετάει ένα αντικείμενο που δεν πετάει, χάνει και φεύγει από το παιχνίδι.
 • Η κυρά δασκάλα η Μπερδεψούρα, εκτός από το παραπάνω παιχνίδι μπορεί να μπερδέψει τα παιδιά και με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα να λέει στα παιδιά να πιάσουν διάφορα σημεία τους σώματος, δείχνοντας με τα χέρια. Κάποια στιγμή να πει ένα σημείο, αλλά να δείξει άλλο. 
 • Στην παρεούλα λέμε στα παιδιά να σηκωθούν πάνω ή να κάτσουν κάτω. Το λέμε και σε αργό ρυθμό και σε γρήγορο. Η κυρά Μπερδεψούρα σε ανύποπτη στιγμή λέει την ίδια εντολή πχ πάνω..πάνω.. τα παιδιά που μπερδεύονται βγαίνουν εκτός παιχνιδιού. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το αριστερά δεξιά.

Λίστα με γνωστά παιδικά παιχνίδια
...για να τα θυμηθούμε 

αγαλματάκια ακούνητα
που είναι το δαχτυλίδι
μήλα
ψείρες
κορόιδο
βαριά άρρωστος
χαλασμένο τηλέφωνο
παντομίμα
σκιτσογραφίες
κυνηγητό
κουτσό
περνά περνά η μέλισσα
ω μαριάμ
πέτρα μολύβι χαρτί
κάνε ότι κάνω
κρυφτό
κρυμμένος θησαυρός
τυφλόμυγα
τρίλιζα
λύκε λύκε είσαι εδώ
γύρω γύρω όλοι
η μικρή Ελένη
η κολοκυθιά
κλέφτες και αστυνόμοι
μουσικές καρέκλες
τα βγάζουμε;(αμπε μπα μπλομ κλπ)

Ελπίζω να σας άρεσε η αναρτησούλα μας. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και σίγουρα κάποια δεν τα έχω γράψει, είτε γιατί θα τα βάλω σε ξεχωριστή ανάρτηση, είτε γιατί το αλτσχάιμερ αρχίζει σιγά σιγά να μου χτυπά την πόρτα, χαχα!! Φιλάκια πολλά!

Σχόλια

 1. Τι ωραία παιχνίδια!!!Μας τα δίνεις μαζεμένα και νοικοκυρεμένα!!!Καλή αρχή Αννιώ μου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου