29/8/14

Κου κου βα..κου κου βα..κουκου βαγια βαγια βαγια!!!

Κουκουβάγια σύμβολο σοφίας, αλλά και νίκης, από τα αρχαία χρόνια. Η απλή κουκουβάγια λέγεται και Γλαύκος, αλλά και Αθηνά, όπως την θεά της σοφίας, κατά την ελληνική μυθολογία.

Στα βιβλία μας, στο πίσω εξώφυλλο, κάτω αριστερά υπάρχει το σήμα των εκδόσεων των βιβλίων με μια κουκουβάγια. Μας συντροφεύει σε όλα τα σχολικά μας χρόνια.

Και επειδή τώρα τελευταία έχει γίνει και σύμβολο μόδας, μιας και κυκλοφορεί σε κόσμημα, σε ρούχα κλπ, επηρεάστηκα και είπα να φτιάξω ένα δείγμα με καρτέλα με το όνομα του παιδιού σε σχήμα αυτού του σοφού πουλιού. 

Αυτή η καρτέλα μπορεί να γίνει και παρουσιολόγιο και πίνακας αναφοράς για το όνομα του παιδιού και πίνακας που δείχνει τους εορταζόμενους και στο τέλος μπορεί να το πάρει το παιδί και να γίνει δωράκι αποφοίτησης!! Πως? Θα το δείτε παρακάτω.

Το πατρόν της κατασκευής.
Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνω το δείγμα μιας κατασκευής, δεν χρησιμοποιώ πατρόν. Το βαριέμαι. Σχεδιάζω μόνη μου τα κομμάτια και την φτιάχνω. Ωστόσο σας βάζω μια εικόνα για τους λάτρεις του πατρόν. Το φωτογράφισα, γιατί σκάνερ δεν έχω, οπότε εσείς το εκτυπώνεται και με την βοήθεια του φωτοτυπικού το επεξεργάζεστε στο επιθυμητό μέγεθος.


Η κατασκευή

Δεν είναι δύσκολη κατασκευή.
Κόβουμε τα κομμάτια από χαρτόνι σε ότι χρώμα θέλουμε και τα ενώνουμε. 


Πρώτα φτιάχνουμε το σώμα με τα φτερά.Τα φτερά τα ενώνουμε με διπλόκαρφο για να μπορούν τα παιδιά να τα ανοίγουν και να κλείνουν. Αν δεν έχετε την δυνατότητα να πάρετε διπλόκαρφο, μπορείτε να το κάνετε με κορδέλα, όπως στην παρακάτω εικόνα.

...περνάτε την κορδέλα από τα κομμάτια και κάνετε κόμπο από πίσω και από μπρος. 

TIP: είτε βάλετε διπλόκαρφο, είτε κορδέλα, αγοράστε τα αυτοκόλλητα δαχτυλίδια(βλ.εικ.) που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα όποια είναι ειδικά για την ενίσχυση των φύλλων ντοσιέ. 

ΤΙΡΜπορείτε στα χάρτινα φτερά της να κολλήσετε φτερά και πούπουλα του εμπορίου.

Πως γίνετε πολυεργαλείο;  

Στο σώμα της βάζετε φωτογραφία του παιδιού και από κάτω γράφετε το όνομα. Έτσι γίνετε πίνακας αναφοράς ονόματος. 


ΤΙΡ: μπορείτε με σκριτς-σκρατς να κολλάνε και πάνω καρτέλα με το όνομα τους, για να μπορούν να την παίρνουν στο τραπέζι εργασιών τους.

Πως γίνεται παρουσιολόγιο;

Με το άνοιγμα και το κλείσιμο των φτερών. Όταν κάποιο παιδί λείπει κλείνουμε τα φτερά της κουκουβάγιας, αν είναι παρών κάποιο παιδί τα φτερά μένουν ανοιχτά.


ΤΙΡ: για να στέκονται ανοιχτά τα φτερά, κάνετε μια μικρή σχισμή ώστε το σώμα να τοποθετείται
μέσα στη σχισμή, για να μην φεύγει το φτερό.


Εάν κάποιο παιδί γιορτάζει βάζουμε το σούπερ καπέλο! Εάν κάποιο παιδί γίνεται βοηθός βάζουμε πάνω στην κουκουβάγια το ειδικό καπέλο, στο τέλος για να γίνει και δωράκι στο τέλος της σχολικής χρονιάς, κολλάμε το καπέλο αποφοίτησης.

ΤΙΡ: όταν κολλήσετε το μεγάλο κομμάτι των ματιών, αφήστε κενό από πάνω για να βάζετε με ευκολία τα καπέλα.

Μου αρέσουν εκείνοι οι πίνακες, που είναι πολυεργαλεία, πρώτον, γιατί εξοικονομούμε χώρο και δεύτερον πιστεύω ότι είναι πιο λειτουργικοί. 

Ιδέες για τον πίνακα με τις κουκουβάγιες:


1. Μπορείτε να τις βάλετε σε σειρά, πάνω σε έναν πίνακα ή έπιπλο ή τοίχο. Κάτω φτιάξτε ή σχεδιάστε ένα μεγάλο κλαδί δέντρου, ώστε να φαίνεται ότι κάθονται πάνω σε αυτό.


2. Εάν έχετε τοίχο μεγάλο, μπορείτε να φτιάξετε ένα δέντρο ή δύο δέντρα(το ένα για τα αγόρια και το άλλο για τα κορίτσια) και να τοποθετήσετε τις κουκουβάγιες πάνω στα δέντρα.

3. Αν θέλετε να γίνει και πίνακας συναισθημάτων μπορείτε να φτιάξετε κομμάτια όπως καρδιές, χαμόγελο, στεναχωρημένο στόμα κλπ. και τα παιδιά να το τοποθετούν πάνω στην κουκουβάγια, στο κατάλληλο σημείο. 

4. Εφτά κουκουβάγιες μπορούν να γίνουν το ημερολόγιο του τμήματος. Η κάθε κουκουβάγια θα φοράει το καπέλο με το όνομα της ημέρας... στην κοιλιά της μπορείτε να κολλάτε τον ημερολογιακό αριθμό της ημέρας, όπως επίσης φωτογραφίες με τα παιδιά που γιορτάζουν ή κάποια εικόνα που θα δείχνει κάποια σχολική δραστηριότητα ή γιορτή κλπ. Το κλαδί όπου θα στέκονται, θα βάζετε τον μήνα, το έτος και την εποχή. Ανάλογα την εποχή μπορείτε να στολίζετε και το κλαδί πχ. αν είναι φθινόπωρο να βάλετε κίτρινα φύλλα, σαλιγκαράκια, σκαντζοχοιράκια και ότι άλλο μπορεί να δηλώνει το φθινόπωρο.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μια τεράστια κουκουβάγια, όπου στο σώμα της θα βάζετε κάθε φορά το ημερολόγιο του τρέχοντος μήνα!

5. Η κουκουβάγια με τα φτερά,που ανοιγοκλείνουν μπορεί να γίνει και καρτούλα ευχών. Ο παραλήπτης της κάρτας θα δει τις ευχές ανοίγοντας τα φτερά της! 

6. Και αν σας αρέσει η κουκουβάγια, αλλά μόνο για στολισμό ή δραστηριότητα με τα παιδιά σας έχω και άλλες ιδέες πως να την κάνετε!


ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΧΑΡΤΟΝΙΑ


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙΝΗ ΣΑΚΟΥΛΑ


ΜΕ ΟΝΤΟΥΛΕ ΧΑΡΤΟΝΙ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΥΠΕΛΛΟ


ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΝΗ ΒΑΣΗ CUPCAKE


ME ΑΦΡΩΔΗ ΥΛΙΚΟ


ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΠΑΛΑΜΗΣ ΓΙΑ ΦΤΕΡΑ
ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΠΑΛΑΜΕΣ


ΑΠΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΠΙΑΤΑΚΙ

ΑΠΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΠΙΑΤΑΚΙ


ΜΕ ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ/ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΠΙΝΙΑΤΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ 

Τραγούδι για την κουκουβάγια

Πάνω στην βελανιδιά
κάθεται μια κουκουβάγια
έχει μάτια γουρλωτά 
και φωνάζει δυνατά

Κουκου βα! Κουκου βα!
Κου κου βάγια βάγια βάγια!

Ξάφνου βλέπει από ψηλά
ένα σμήνο νυχτοπούλια
κάθεται και τα κοιτά 
και φωνάζει δυνατά

Κουκου βα! Κουκου βα!
Κου κου βάγια βάγια βάγια!

Στη νυχτιά στη σιγαλιά
κάποιοι γρύλοι τραγουδάνε 
κάθεται και τους κοιτά
και φωνάζει δυνατά

Κουκου βα! Κουκου βα!
Κου κου βάγια βάγια βάγια!

Παραλλαγές του τραγουδιού:

1. Στο σημείο που λέει "και φωνάζει δυνατά" τα παιδιά λαλούν με δυνατή φωνή. Πολλές φορές το δυνατά το αντικαθιστώ με άλλες λέξεις όπως:
 • "χωρίς φωνούλα" το κουκουβά το λένε χωρίς φωνή
 • "κλαψιάρικα" το κουκουβά το λένε κλαψουρίζοντας
 •  "με πολλά γέλια" και τα παιδιά λένε "κουκου χα κουκου χα κουκου χαχα χαχα χαχα"
 • "αρρωστιάρικα" και λένε γκουχου βα γκουχου βα  γκουχου βαγια βάγια βάγια"
 • "μεθυσμένα" και τραγουδάνε "χικ χικ βα χικ χικ βα...."
Μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε ή να πουν τα παιδιά έναν τρόπο που φωνάζει η κουκουβάγια. Μερικά από αυτά που μου έχουν πει είναι ρομποτικά,νιαουριζοντας(νιαου νιαου βα), γαβγίζοντας(γαβ γαβ βα), βελάζοντας(μπε μπε βα) σαν πάπια(παπα βα) κλπ

2. Άλλη μια παραλλαγή είναι τα παιδιά να λένε το τραγούδι χωρίς φωνή και να φωνάζουν μόνο το "κουκουβά" ή το αντίθετο. 

Το σεντουκάκι ελπίζει να σας άρεσε η αναρτησούλα και να σας έδωσε έμπνευση και ιδέες για να φτιάξετε μόνοι ή με τα παιδιά όμορφα πραγματάκια! 

4 σχόλια:

 1. Έχεις καταπληκτικές ιδέες και είσαι πολύ γενναιόδωρη Άννα!!!!!!!!!!!!!!!!Ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!!!!!!!!!!Να είσαι πάντα γερή και δυνατή για να δημιουργείς και να μοιράζεσαι!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Μαρία μ!! Να σαι καλα!! Και σε σενα ευχομαι τα καλύτερα!!

   Διαγραφή
 2. ΧΑΧΑΧ ΣΥΜΠΕΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΝΑ !ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή