Ιδέες για να διαμορφώσετε την τάξη σας!


Το καλοκαιράκι δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά όλοι μας λίγο πολύ ταξιδεύει ο νους μας στην νέα σχολική χρονιά. 

Κάποιοι νηπιαγωγοί είναι τυχεροί, γιατί βρίσκονται σε οργανωμένο σχολείο, που δεν του λείπει τίποτα, κάποιοι είναι σε σχολεία που έχουν πολλές ελλείψεις. 

Ως αναπληρώτρια έχω πάει σε αρκετά νηπιαγωγεία,σε μερικά έχει τύχει να μεταφέρω ολόκληρο νοικοκυριό για να διαμορφώσω μια τάξη,σε κάποιο έχει τύχει κιόλας να βγάλω πράγματα από την τάξη, γιατί ήταν πολύ φορτωμένη.

Κάποτε, όταν μπορούσα να κάνω όνειρα, ότι θα είμαι μόνιμη δηλ. σε κάποιο νηπιαγωγείο, φανταζόμουν πως θα έφτιαχνα την τάξη μου. Με την βοήθεια του πατέρα μου, που είναι μεγάλος μάστορας, θα έφτιαχνα έναν λειτουργικό χώρο για τα μικρά ζουζούνια. 

Αφορμή για αυτά τα όνειρα ήταν το πιο όμορφο και λειτουργικό σχολείο που έχουν δει τα μάτια μου μέχρι στιγμής.. το Νηπιαγωγείο του Αιγινίου (δεν θυμάμαι αριθμό), όπου οι αγαπημένες μου Χρυσούλα και Άννα, είχαν διαμορφώσει υπέροχες τάξεις. Το σχολείο δεν είναι πολύ μεγάλο κτήριο, αλλά ούτε και μικρό, το είχαν φτιάξει έτσι, ώστε να παρέχει τα πάντα στα παιδιά και να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται. Κατά την γνώμη μου το είχαν καταφέρει. 


Για μένα το σημαντικό είναι να βρούμε εκείνον το τρόπο που θα κάνει την τάξη μας ένα ελκυστικό χώρο για τα παιδιά.. δεν χρειάζεται μεγάλος χώρος ή λεφτά, χρειάζεται διάθεση. Πρώτα από μας, αλλά και από άλλους φορείς πχ γονείς. Το ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας, αλλά νομίζω πως όλοι θέλουμε να είμαστε σε έναν όμορφο λειτουργικό χώρο εργασίας.

Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε αυτούς, που θέλουν κάποια αλλαγή, σε αυτούς που έχουν κολλήσει από ιδέες και χρειάζονται ένα έναυσμα, για τους μόνιμους που χρόνια δουλεύουν σε ένα σχολείο που δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, λόγω συνθηκών, για τους αναπληρωτές, που πάνε σε κάποια σχολεία με πολλές ελλείψεις και πρέπει να κάνουν την διαμόρφωση της τάξης από την αρχή.

Ιδέες για την διαμόρφωση της τάξης.

Υπάρχουν υλικά, που βοηθάνε στο να φτιάξουμε κάποια πράγματα, με λιγότερο κόστος από το να τα αγοράσουμε από το εμπόριο. Κάποια από αυτά μπορούν να συντηρηθούν για πολλά χρόνια και κάποια άλλα όχι. Σημασία έχει ότι κάνουμε κάτι για το καλό των παιδιών. 

Είναι ιδέες για κάποιες γωνιές σημαντικές για την διδασκαλία μας, αλλά και για την ελεύθερη περιπλάνηση των παιδιών στον χώρο. Προσπάθησα να βρω όσο πιο πολλά γίνεται για την διαμόρφωση της τάξης.

Γωνιά βιβλιοθήκης

Χρησιμοποιούμε τα κουτιά από τα δημητριακά και οργανώνουμε τα βιβλία μας.

Τον συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης τον βρίσκουμε σε συγκεκριμένο μαγαζί, σε καλή τιμή. Μπορούμε να το τοποθετήσουμε στην τάξη και να το κάνουμε βιβλιοθήκη, ή να αποθηκεύσουμε τα παιχνίδια των παιδιών ή τα παπούτσια τους (για ολοήμερο τμήμα)

Βιβλιοθήκη φτιαγμένη από τα χεράκια μας(εκπαιδευτικών και παιδιών) από χαρτόκουτες. Μπορείτε να την κρεμάσετε ή να την τοποθετήσετε/κολλήσετε στον τοίχο στην γωνιά της βιβλιοθήκης που ορίσετε μέσα στην τάξη. Επίσης είναι ωραίο σε αυτό το στυλ να φτιάξετε ράφια για τις τσάντες των παιδιών ή τα παιχνίδια τους.

Βιβλιοθήκη από ξύλινες παλέτες. Η παλέτα είναι φθηνή και με αυτήν μπορείτε να φτιάξετε έπιπλά. Επίσης μπορείτε να την βάψετε σε έντονα παιχνιδιάρικα χρώματα και πάνω του να κολλήσετε διάφορα στολίδια. Σκεφτείτε το.. είναι πολύ ωραία ιδέα και σου δίνει την δυνατότητα να την κάνεις στο ύψος που σας βολεύει. ;)


Βιβλιοθήκη κινητή. Μια κατασκευή πάλι από ξύλινη παλέτα. Αν σας προβληματίζει που στο κάτω μέρος της είναι ανοιχτή μπορείτε να κολλήσετε ξύλινη λεπτή σανίδα ή σκληρό χαρτόνι

it
  
Γωνιές παιχνιδιών

Κάστρο σπίτι από χαρτόκουτο. Το χαρτόκουτο μπορούμε να το προμηθευτούμε χωρίς κάποιο κόστος. Μπορούμε να του δώσουμε όποια μορφή θέλουμε, να το βάψουμε ή να το ντύσουμε και να γίνει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για τα παιδιά.

Κοιτάξτε τις όμορφα κουκλόσπιτα μπορούμε να φτιάξουμε με το χαρτόκουτο. Κουζίνες, νεροχύτες, ντουλάπια, ψυγεία... ολόκληρο νοικοκυριό μπορούμε να φτιάξουμε.

 it
και πλυντήριο... και αυτό που είναι δίπλα πρέπει να είναι στεγνωτήριο χαχα!!
 

μπορούμε να φτιάξουμε με χαρτόκουτο και κουκλοθέατρο, σε ότι μέγεθος θέλουμε...

να μια όμορφη κατασκευή.. το μανάβικο είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών μέσα στην τάξη!

Γωνιά συζήτησης/παρεούλας

Οι παλέτες είναι οι αγαπημένες μου, τέλος. Μπορείς να διαμορφώσεις ένα ολόκληρο σπίτι με αυτές. Μια τρελή ιδέα θα μοιραστώ μαζί σας.. σαν τις εικόνες που θα βάλω παρακάτω.. να φτιάξουμε καναπεδάκια για τα παιδιά στον χώρο της παρεούλας ή καναπεδάκι για την γωνιά της βιβλιοθήκης..σε διάφορα χαρούμενα χρώματα και πάνω τους διάφορα πολύχρωμα μαξιλάρια.

Απλά κοιτάξτε τις παρακάτω εικόνες και φανταστείτε την γωνιά της παρεούλας. Η μισή παλέτα είναι ιδανική για τα παιδάκια, με ή χωρίς πλάτη μπορούμε να φτιάξουμε αναπαυτικά καναπεδάκια για τις γωνιές μας. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο, αλλά για μένα δεν είναι ακατόρθωτο.. ο ξάδερφος μου έφτιαξε κρεβάτι και καναπέ από παλέτα μόνος του, όλο και κάποιος γνωστός σας ή κάποιος γονιός θα μπορεί να σας βοηθήσει.επίσης μπορείτε να φτιάξετε και τραπεζάκια και ράφια για υλικά, με ρόδες για να τα τοποθετείτε όπου θέλετε μέσα στον χώρο.

Παπουτσοθήκη 
για το ολοήμερο τμήμα

Θαυματουργή η παλέτα.. και παπουτσοθήκη. Σε πολλά ολοήμερα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τα παπουτσάκια των παιδιών. Υπάρχουν κάποιες λύσεις στην περίπτωση που δεν έχετε κάποιο έπιπλο για την αποθήκευση των παπουτσιών.

it

με την βοήθεια μεγάλων πλαστικών σωλήνων ή ενός μεγάλου ντενεκεδένιου κουβά(από γνωστό καφέ).. την ίδια δουλεία κάνουν και τα χαρτόκουτα παπουτσιών ;)

μια άλλη λύση είναι να φτιάξετε χώρο αποθήκευσης παπουτσιών με συρμάτινη κρεμάστρα. Βέβαια δεν είναι ιδανικό για μπότες, αλλά ας το έχετε στο νου σας, μπορεί να θέλετε να το κάνετε στο σπίτι σας ;) Ελπίζω να βλέπετε καθαρά τα βήματα της κατασκευής, δυστυχώς δεν το βρήκα σε καλύτερη ανάλυση.

Μερικές ιδέες για οργάνωση υλικού

μολυβοθήκες από τα χεράκια μας

με ντενεκεδάκια που δεν χρειαζόμαστε

Βάση από πηλό για τα μολύβια

Αποθήκευση γόμας/ξύστρας σε παγοθήκη
τώρα που το βλέπω η παγοθήκη είναι ωραία για να βάζουμε τις τέμπερες μέσα ;)

 τις δυο παραπάνω εικόνες τις είχα δει σε ένα ξένο εκπαιδευτικό site, το κάθε παιδί είχε τον δικό του αριθμό και τοποθετούσαν το μολύβι και την γόμα τους εκεί που είναι ο αριθμός τους.

πίνακας από κανονικούς φελλούς

κουτιά αποθήκευσης


πρωτότυπη μολυβοθήκη από πλαστικό μπουκάλι απορρυπαντικού
it

Ελπίζω να σας άρεσε η ανάρτηση και να βοήθησα λιγάκι σε όσους θέλουν μια ανανέωση ή ιδέες για την σχολική τάξη...ή και για το σπίτι σας ακόμη.. ;) Σας αφήνω με μια εικόνα, την οποία δεν ήξερα που να την εντάξω, αλλά μου αρέσει τόσο ιδέα αυτή, που θέλω να σας την δείξω.

Θήκη για αλληλογραφία
από παλιό παραθυρόφυλλο.
it

Σχόλια

 1. Εξαιρετικές οι προτάσεις σου Άννα μου. Με το καλό η καινούρια σχολική χρονιά να σε βρει σε ένα σχολείο όπως το επιθυμείς και το φαντάζεσαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστω πολυ Τανια μου! Να σαι καλα για τα ομορφα λογια σου!!

   Διαγραφή
 2. Υπέροχη Ανάρτηση!!!!!!! Μπράβο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ! :)

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος24/8/14 09:24

  ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπεροχες ιδέες Άννα μου..καλή σχολική χρονιά να έχουμε γεμάτη με υγεία, υπομονή, δημιουργία και πολλά χαμόγελα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Ευάκι μ!! Ανταποδίδω τις ευχές!!! Φιλάκια πολλά!

   Διαγραφή
 5. Πολύ όμορφες ιδέες που δα βρουν εφαρμογή σε ελάχιστα νηπιαγωγεία στην Ελλάδα.
  Ευχαριστούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω η ανάρτηση αυτή να κινητοποιήσει κάποιους,που θεωρούν ότι είναι ακατόρθωτο να διαμορφωθεί σωστά μια τάξη!

   Διαγραφή
 6. ΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΔΕΕΣ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος25/8/14 07:45

  Υπέροχες ιδέες με οικολογικό περιεχόμενο για δημιουργική χρήση άχρηστων αντικειμένων. Εχουμε δουλεψει πολυ με αυτα. Συγχαρητήρια. Μας βάζεις ευχάριστα στο κλίμα. Ειρήνη 7ο Νηπιαγωγείο Παλλήνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ χαίρομαι που σας έβαλα σε ευχάριστο κλίμα! Να χαρούμε όσες μέρες μας μένουν ακόμη και να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά!!

   Διαγραφή
 8. πολύ ωραίες ιδέες Άννα και ιδιαίτερα αυτές με τις παλέτες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με τις παλέτες μπορείς να φτιάξεις ότι θες τελικά και γω τις λατρεύω!! Ευχαριστώ πολύ!

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου