Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Γλυκό καλοκαιράκι (3ο μέρος)

από το παράθυρο μου βλέπω...
το Μέσα σ'ένα σεντουκάκι!
Καλησπέρα!

Τι κάνετε;Εμείς εδώ είμαστε καλά
μπορεί ο καιρός να μας τα χαλάει, αλλά η διάθεση μας είναι καλοκαιρινή και κεφάτη!! 

Σήμερα θα κάνουμε καλοκαιρινή αναρτησούλα με διάφορα όμορφα πραγματάκια. Το σεντουκάκι έβγαλε τα καλοκαιρινά του, μοιράζει τις ιδέες του και ελπίζει να σας αρέσουν πολύ!

Αγαπημένη δραστηριότητα της τάξης μας ήταν το παράθυρο με θέα τον βυθό.. δεν άντεξα έκανα και γω ένα τέτοιο παραθυράκι και το στόλισα στο δωμάτιο μου...σαν μικρό παιδάκι που είμαι και γω!
έπειτα μου περίσσεψε ένα πιατάκι και ζελατίνα και μου ήρθε μια ιδέα! Να φτιάξω και άλλο ένα παράθυρο.. 


...παράθυρο σπιτιού; παράθυρο της φαντασίας; παράθυρο ψυχής; δεν του έχω βρει όνομα ακόμη.. με τα παιδιά δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε ο καθένας από ένα..αλλά σκέφτομαι να το πάρω στο σχολείο και παρέα με μια φωτογραφική μηχανή να φωτογραφίσουμε αυτό που θέλει το μυαλό και η καρδιά μας..

πχ.μπορεί να θέλουμε το παράθυρο μας να βλέπει  την γειτονιά μας...ή να βλέπει ένα λουλούδι 


...ή ένα αγαπημένο μας παιχνίδι


...ή τον αγαπημένο μας πίνακα/ζωγραφιά


...ή το θέμα που επεξεργαζόμαστε αυτό τον καιρό στην τάξη


Το απόγευμα της Πέμπτης θα δείτε και σεις τι φαίνεται από το παράθυρο των παιδιών ;)

Ας παίξουμε με την αλφαβήτα!!

Αγαπημένη ενότητα δικιά μου, αλλά και των παιδιών. Όταν βρίσκουν λεξούλες για κάποιο θέμα αισθάνονται τόσο περήφανα, ενθουσιασμένα και ωραία!!

Μέσα στο σεντουκάκι μου βρήκα τις εξής αλφαβήτες.. του καλοκαιριού, της θάλασσας και των διακοπών. Στις σημειώσεις για την θάλασσα βρήκα και την πηγή που με είχε βοηθήσει πέρυσι για να την κάνουμε με τα παιδιά..και το ευχαριστούμε πολύ...είναι το νηπιαγωγείο που ονειρεύομαι!! 
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ...
Είναι βασικό να λέμε ποιος μας βοήθησε!! Πολλές ιδέες που έχει κάνει το σεντουκάκι,αυτούσιες ή με παραλλαγές, έχουν παρθεί από συναδέλφους και τους ευχαριστούμε πολύ!! Θέλω να ευχαριστήσω εδώ και την κα Νικολέτα για την καρτούλα για την γιορτή της μανούλας που είχαμε φτιάξει, δεν  θυμόμουν ποιος συνάδελφος την είχε κάνει και δεν την ευχαρίστησα στην ανάρτηση που είχα κάνει!! Σας ευχαριστώ αγαπητοί συνάδελφοι για όλα!!  

Δεν έχω φτιάξει καρτέλες για την κάθε λέξη! Απλά θα σας γράψω τις λέξεις που  με τα παιδιά που είχα πέρυσι. Με αυτές τις λέξεις φτιάξαμε βιβλιαράκι. Το βιβλιαράκι αποτελούταν από εφτά φύλλα. Το εξώφυλλο, όπου τα παιδιά είχαν ζωγραφίσει καλοκαιρινό τοπίο και είχαν γράψει τον τίτλο "Η αλφαβήτα της Θάλασσας". Τα υπόλοιπα έξι φύλλα αντιστοιχούσε το καθένα σε τέσσερα γράμματα του αλφάβητου. Στο κάθε φύλλο έγραφαν τα παιδιά τις τέσσερις λέξεις και δίπλα ζωγράφιζαν ή κολλούσαν μια εικόνα σχετική με την λέξη. Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες διότι το περσινό υλικό το διέγραψα καταλάθος..ελπίζω να αρκεί η ιδέα!! 

Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Α-αστερίας,ανεμώνη,αχινός,άμμος
Β-βάρκας,βυθός,βαρκάδα
Γ-γοργόνα,γαύρος,γαρίδα
Δ-δελφίνι
Ε-ενυδρείο,εχινόδερμο(το θυμούνται από τον Νέμο)
Ζ-ζαργάνα,ζώο(θάλασσας)
  ζωνοδέλφινο(το είχαμε μάθει από βιβλίο)
Η-ήλιος,ηλιόψαρο
Θ-θαλασσοπούλι,θαλασσοταραχή
Ι-ιππόκαμπος
Κ-κοράλλι,καρχαρίας,κύμα,κήτος
Λ-λυθρίνι,λιμάνι
Μ-μέδουσα,μύδι,μπαρμπούνι
Ν-νερό,νησί
Ξ-ξιφίας
Ο-όστρακο,όρκα
Π-πλαγκτόν,πεσκανδρίτσα
Ρ-ροφός,ρινοδέλφινο(το είχαμε μάθει από βιβλίο)
Σ-σφουγγάρι,σαρδέλα,συναγρίδα
Τ-τσούχτρα,τόνος
Υ-υποβρύχιο
Φ-φύκια,φάλαινα,φώκια
Χ-χταπόδι,χελώνα
Ψ-ψάρια,ψάρεμα
Ω-ωκεανός


Μετά την θάλασσα κάναμε και του καλοκαιριού!! Δεν μας δυσκόλεψε καθόλου!!Ήταν ιδέα των παιδιών! Αυτή την αλφαβήτα την είχαμε κάνει αφίσα σε ομαδική εργασία. Μα να μην έχω τις φωτογραφίες..πφφφ!! 

Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Α-άμμος,αστερίας
Β-βάρκα,βυθός,βουτιές
Γ-γυαλιά(ηλίου),γαρίδα
Δ-δελφίνι,διακοπές
Ε-εκδρομή,Ελλάδα
Ζ-ζέστη,ζαργάνα
Η-ήλιος,ηλιοθεραπεία
Θ-θάλασσα
Ι-ιππόκαμπος,ιστιοσανίδα(έκανε ο μπαμπάς ενός παιδιού)
Κ-καρπούζι,καράβι,κοχύλι,κολύμπι
Λ-λιμάνι
Μ-μαγιό,μπρατσάκια,μπουγέλο,μπάνιο
Ν-νησί,ναύτης,νεροτσουλήθρες
Ξ-ξιφίας,ξαπλώστρα
Ο-ομπρέλα,όστρακο
Π-παραλία,πλοίο,πεπόνι,παγωτό
Ρ-ροδάκινο,ρακέτα
Σ-στρώμα(θαλάσσης),σαγιονάρες
Τ-τσούχτρα,ταξίδια
Υ-υποβρύχιο
Φ-φάρος,φύκια
Χ-χταπόδι,χωριό
Ψ-ψάρι,ψάρεμα
Ω-ωκεανός

...επίσης ήθελαν και την αλφαβήτα των διακοπών..αλλά δεν ήταν εφικτό να το τελειώσουμε αυτό..ωστόσο μιας και το θυμήθηκα,ας δούμε πως μπορεί να είναι η αλφαβήτα των διακοπών:αμμουδιά,βαλίτσα,γυαλιά,
διακοπές,εκδρομή,ζέστη,ηλιοθεραπεία,θάλασσα,ιστιοπλοΐα,καράβι,λιακάδα,μαγιό,νησί,ξαπλώστρα,ομπρέλα,παραλία,ρακέτα,σαγιονάρες,ταξίδι,υποβρύχιο,φάρος,ψάθα,ωκεανός. Καθόλου άσχημα ε; Χαχα!

Ένας στόχος του σεντουκιού είναι να μαζέψει όλες τις αλφαβήτες και να τις κάνει καρτέλες και άλλα πραγματάκια που θα τα δείτε πια το καλοκαίρι...που θα έχουμε χρόνο..

ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΟΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ-->
Τι βλέπει το παραθυράκι μας
Την φώτο από τα παράθυρα που βλέπει βυθό(θέλω να δώσω και στα υπόλοιπα λίγη δημοσιότητα,χι χι)
♥Φώτο με τις μπλούζες που χρωμάτισαν τα παιδιά για την γιορτούλα τους. 

Προς το παρόν θα σας δείξω αυτές που είχαμε κάνει σε καλοκαιρινό εργαστήρι με μαμάδες πριν κάποια χρόνια. Υπάρχουν ειδικοί μαρκαδόροι, σε πακετάκι ή μονοί, για να χρωματίσεις πάνω σε ύφασμα. Πωλούνται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και είδη ζωγραφικής. 

επίσης είχα φτιάξει καραβάκι από φωτογραφίες των παιδιών και το εκτύπωσα σε σιδερότυπο χαρτί,το πουλάνε σε μερικά βιβλιοπωλεία. Με ένα σίδερο το κολλήσαμε πάνω στην μπλούζα...αα τους είχα εκτυπώσει και ήλιο ;)  Τέλος, υπάρχει ειδική κόλλα για ύφασμα...έτσι μπορείτε να κολλήσετε διάφορα στολίδια. Το καλύτερο είναι να τα διακοσμητικά να είναι υφασμάτινα...τότε είχα πάρει για τα παιδάκια μου καρδούλες να βάλουν!!Αυτά για σήμερα!! Ελπίζω να σας άρεσε η αναρτησούλα μας!! Την Πέμπτη η συνέχεια του αφιερώματος Γλυκό καλοκαιράκι. Τώρα την Τετάρτη εάν έχουμε χρόνο θα κάνουμε και άλλη..θα δούμε!! 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου