Έφτασε ο Μάιος!!!

Ο Μάιος μας έφθασε
εμπρός βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσωμεν
παιδιά στην εξοχή
Α.Βλάχος


Σήμερα στο σχολείο καλωσορίσαμε τον Μάιο, φτιάχνοντας όλοι μαζί και με την βοήθεια ενός μπαμπά, το πρωτομαγιάτικο μας στεφάνι.  Με καμάρι και χαρά το στολίσαμε στο σχολείο μας!


Ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του έτους και έχει 31 μέρες. Κατά τον Πλούταρχο, η ονομασία βγήκε από την όμορφη Πλειάδα Μαία, κόρη του Άτλαντα και της Πλειόνης.  Η Μαία(Maja) είναι η μάνα του θεού Ερμή και ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος σε αυτόν.Επίσης, Οβίδιος έλεγε ότι η ονομασία βγήκε από την λέξη majestas=μεγαλειότης.

Ο Μάιος συνδέεται με την Κωνσταντινούπολη, μιας και τον Μέγα Κωνσταντίνο τον γιορτάζουμε στις 21 Μαΐου, τα εγκαίνια της πόλης είχαν γίνει στις 11 του Μάη, το 330 Μ.Χ. και τέλος στις 29 του ίδιου μήνα, το 1453 είχε γίνει η Άλωση της.

Έθιμο μας το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι, το οποίο στολίζει το σπίτι μας μέχρι τις 24 Ιουνίου, όπου και καίγεται στις φωτιές του άγιου Ιωάννη.

Η 1η Μαΐου είναι   παγκόσμια ημέρα αργίας ή καλύτερα απεργίας. Καθιερώθηκε ύστερα από τους αγώνες που είχε κάνει το εργατικό κίνημα, το 1886, στο Σικάγο διεκδικώντας τα τρία οχτάρια, οχτώ ώρες εργασίας, οχτώ ώρες ψυχαγωγία και οχτώ ώρες ύπνο.

Στο παλιό ημερολόγιο της Ιαπωνίας ο Μάης λεγόταν Σατσούκι, εξαιτίας της ασθένειας που είχαν οι νέοι σπουδαστές..ποια ήταν η ασθένεια? Η βαρεμάρα που είχαν για το σχολείο...χα χα..μα τι μου θυμίζει.. :)

Πατήστε εδώ για να δείτε

Μερικές ανοιξιάτικες κατασκευές από τα παιδιά και την κα Ντόρα. 

Σπιτάκι με πουλάκια


Πουλάκι με φτερά 
από χαρτοπετσέτα
Τι μας προκάλεσε περιέργεια, αλλά κυρίως ενθουσιασμό; Στην αυλή μας βρήκαμε μια όμορφη ακριδούλα και αφού μας πέρασε η κακή η σκέψη να την τσαλαπατήσουμε την βάλαμε στην αρχή σε ένα βαζάκι για να την εξετάσουμε αυτό το έντομο διεξοδικά και έπειτα την αφήσαμε πάνω σε ένα δέντρο για να είναι ασφαλής. 


Το Μέσα σ'ένα σεντουκάκι σας εύχεται 
Καλή Πρωτομαγιά
και να πιάσετε το Μάη 
με χαρά και πολλά γέλια!!Σχόλια

 1. Το "σεντουκάκι" σας είναι γεμάτο θησαυρούς!!!Καλή Πρωτομαγιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Eυχαριστούμε πάρα πολύ!! Καλή Πρωτομαγιά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλό μήνα Άννα με το φοβερό υλικό σου !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. καλο μηηηην!!! Γλυκά φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου