6/3/14

Η Γωνιά της Βιβλιοθήκης...μας δανείζει βιβλία!!


Πολλοί νηπιαγωγοί δίνουν εργασίες στα παιδιά, για το σαββατοκύριακο.. άλλοι είναι υπέρ αυτού, άλλοι νηπιαγωγοί όχι.. ο καθένας πράττει όπως νομίζει και δεν κρίνω κανέναν... εγώ πάλι ανήκω σε εκείνους που δεν δίνουν εργασίες.. αν και το έχω κάνει μια χρονιά και μπορώ να πω βοήθησε τα παιδιά..αλλά τελικά κατάλαβα ότι καλύτερα να δώσουμε ερεθίσματα τέτοια που ίσως σε κάποια σπίτια δεν έχουν την δυνατότητα..είτε από οικονομικής άποψης είτε από θέμα χρόνου, διάθεσης....οπότε αν γίνεται από προτροπή σχολείου, ίσως τότε βρεθεί διάθεση και χρόνος.. έτσι η δανειστική βιβλιοθήκη είναι  κάτι που το κάνουμε με τα παιδιά κάθε χρόνο..και κάθε χρόνο τον εμπλουτίζω με διάφορες ιδέες..

Σίγουρα υπάρχουν παιδικά βιβλία σε κάθε σπίτι...υπάρχουν όμως ένα σωρό στην αγορά που είναι αδύνατο να τα έχουν όλα.. οπότε η δανειστική βιβλιοθήκη είναι μια ωραία ευκαιρία για τα παιδιά να έχουν επαφή με όλων των ειδών βιβλία..με βιβλία που λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν έχουν πρόσβαση..θα μου πείτε ότι στα σχολεία λόγω οικονομικών δυσχερειών μπορεί να μην έχουν βιβλία, αλλά αυτό μπορεί να μας βγάλει εκτός θέματος..

Ιδέες για δανειστική βιβλιοθήκη
μέσα από την δική μου εμπειρία και μέσα από 
συζητήσεις και ιδέες συναδέλφων

Μια τακτική, που χρησιμοποιούμε όλοι είναι ότι μαζί με το βιβλίο τα παιδιά παίρνουν και ένα φύλλο εργασίας, όπου πάνω γράφουν το όνομα τους, τον τίτλο του βιβλίου και ζωγραφίζουν κάτι που τους άρεσε από την ιστορία που διάβασαν.Σας βάζω ένα δείγμα φύλλου εργασίας.


Πριν κάνουμε την δανειστική βιβλιοθήκη συζητάμε με τα παιδιά για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν. Σας βάζω ένα δείγμα με κανόνες.Μπορείτε όταν τα παιδιά έχουν διαλέξει το βιβλίο τους μετά να το καταχωρούν γράφοντας το όνομα τους και τον τίτλο του βιβλίου, ώστε να υπάρχει ένα αρχείο. 

Αυτό μπορεί να γίνει σε στυλ καρτέλας ή σε έναν πίνακα αναφοράς(ατομικό ή ομαδικό) που θα είναι ένα αρχείο που κάθε εβδομάδα θα αλλάζει ή σε ένα βιβλίο, που θα είναι αρχείο για όλη την χρονιά. Την καρτέλα και τον πίνακα μπρείτε να τον πλαστικοποιήσετε και τα παιδιά να γράφουν πάνω σε αυτό με ένα μαρκαδόρο για ασπροπίνακα ώστε μετά να μπορείτε να το σβήσετε με ένα σφουγγαράκι. 

δείγμα καρτέλας

πίνακας αναφοράς

Όσον αφορά το βιβλίο, μπορείτε να πάρετε ένα έτοιμο ή να φτιάξετε ένα με τα παιδιά.

3 ιδέες που μπορούν να συνοδεύσουν
το παιδικό βιβλίο
 Εκτός από το φύλλο εργασίας, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν αυτό που τους αρέσει..υπάρχουν και άλλες ιδέες για να απασχοληθούν τα παιδιά με το βιβλίο.
 
1. Ειδικό φύλλο εργασίας για το κάθε βιβλίο.
Για παράδειγμα αν το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του Θησέα με τον Μινώταυρο μπορέιτε να του βάλετε ένα φύλλο εργασίας με έναν λαβύρινθο


 2.Μπορείτε να δώσετε στα παιδιά ένα παιχνίδι που να είναι σχετικό με το βιβλίο, όπως κάρτες μνήμης, επιτραπέζιο που έχετε φτιάξει με βάση την ιστορία του βιβλίου,παζλ πλαστικοποιημένο που έχετε φτιάξει από τις εικόνες του βιβλίου, καρτέλες για παντομίμα που θα παίξει το παιδί με γονείς και αδελφάκια κλπ

3.Η Βιβλιοσκευή είναι μια καταπληκτική και ενδιαφέρουσα ιδέα. Την ιδέα αυτή την είχε η κα Ντορα, που συνεργάζομαι φέτος και έχει φοβερή επιτυχία.Μπορείτε να δώσετε οδηγίες και υλικά από το σχολείο για να το κάνουν στο σπίτι ή φτιάχνουν την βιβλιοσκευή στο σπίτι μαζί με κάποιον μεγάλο διαλέγοντας έτσι το ίδιο το παιδί αυτό που θέλει να κάνει, που για μένα είναι και το πιο σωστό και πιο ενδιάφερον. Απολαύστε μερικές βιβλιοσκευές που έκαναν τα μικρά μας!

Βιβλιοσκευή δόρυ και τουφέκι

 Βιβλιοσκευή βωμός

 Βιβλιοσκευή προβατάκι

 Βιβλιοσκευή δόρυ και σανδάλια

 Βιβλιοσκευή στέμμα και χρυσό μήλο

 Βιβλιοσκευή φεγγάρι

 Βιβλιοσκευή ντενεκεδάκι

 Βιβλιοσκευή γυαλιά

  Βιβλιοσκευή ελληνική σημαία
Αυτά για σήμερα ελπίζω να σας άρεσε η ανάρτηση και να σας βοήθησε λίγο. 
Σας αφήνω ποστάροντας αυτή την όμορφη εικόνα... 

 
Για περισσότερα.. με θέμα την Γωνιά της Βιβλιοθήκης πατήστε τα παρακάτω link από το σεντουκάκι.. 

3 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Ευχαριστω Πιτσινακι μ!! ♥ Φιλακια πολλα σε σενα και στο Κερατσινι!! :*

   Διαγραφή
 2. καλημερα σας πρωτα απ ολα συγχαρητηρια για οτι κανετε..επιδη θα κανω αφηγησεις παραμυθιων τωρα τα χριστουγεννα εχετε αποθηκευσει για να μου στειλετε αν το επιθυμειτε το προτυπο ονομα ....και τιτλο βιβλιου ευχαριστω εκ των προτερων το email μου ειναι
  ioyliamarko@yahoo.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή