Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Πασχαλινό Γλαστράκι


Καλησπέρα σας!! Πιθανόν οι περισσότεροι αναγνώστες να κοιμάστε αυτή την ώρα που κάνω την αναρτησούλα, αλλά με έχει πιάσει κάτι από χθες... έχω μάλλον περισσότερη έμπνευση όταν φτάνει 12 η ώρα το βράδυ... σαν τα πνεύματα στην γνωστή χριστουγεννιάτικη ιστορία, χτυπάω τα ξημερώματα... μόνο που το θέμα αφορά μια άλλη θρησκευτική γιορτή, το Πάσχα και σήμερα θα σας πω για μια αγαπημένη μου κατασκευή.

Να σας υπενθυμίσω ότι το μεγαλύτερο μέρος του πασχαλινού υλικού μου, το έχω χάσει.. δεν το βρήκα στο σεντουκάκι μου... αλλά ευτυχώς οι αγαπημένες φιλενάδες μου Εύη, Γιούλα και Σοφία, που τους είχα φτιάξει την αγαπημένη μου πασχαλινή κατασκευή και την έχουν κρατήσει μου τις έβγαλαν φωτογραφία και έχω ένα μικρό δείγμα να σας δείξω.. Δυστυχώς λείπει των παιδιών, που είχα στα Σεπόλια,τα οποία είχαν κάνει υπέροχη δουλίτσα.

Η αγαπημένη μου κατασκευή είναι το 
Πασχαλινό Γλαστράκι 

Το συστήνω να το κάνετε με τα παιδιά ή να το κάνετε δωράκι σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

Πασχαλινό γλαστράκι 1

Να σας πω ότι δεν είναι ακριβή  κατασκευή, δε τα περισσότερα που χρησιμοποιούμε για να το στολίσουμε είναι ανακυκλώσιμα ή άχρηστα υλικά. Βέβαια αν έχετε την πολυτέλεια, υπάρχουν διάφορα πασχαλινά στολίδια χειροτεχνίας στο εμπόριο, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την διακόσμηση της γλάστρας μας.

Υλικά: αυγό από φελιζόλ(βγαίνει σε πολλά μεγέθη), μαρκαδόρος(χαλασμένο) για να γίνει ο κορμός του, χάρτινο ποτηράκι ή ντενεκεδάκι από καφέ ή κυπελλάκι από γιαούρτι(για γλαστράκι),χρώματα, τούλια, υφάσματα, ψεύτικα ή αποξηραμένα λουλούδια, παλιά κοσμήματα, μακαρονάκι κοφτό, πλαστελίνη ή πηλό(για να στερεώσετε τον κορμό/μαρκαδόρο), πούπουλα, χόρτο και γενικά διάφορα στολίδια χειροτεχνίας.. 


...Φαντασία και διάθεση να έχετε και με απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε μια όμορφη κατασκευή/δωράκι...

Οδηγίες: 
1.Στερεώνετε τον μαρκαδόρο σε μια βάση. Μπορεί να το στερεώσετε σε πλαστελίνη ή σε πηλό. Εγώ προτιμώ τον πηλό γιατί θέλει λιγότερη ποσότητα και όταν στεγνώνει είναι πιο στέρεα η βάση. Μπορείτε να κάνετε την βάση όπως αυτή που είχα κάνει στα χριστουγεννιάτικα δεντράκια φέτος,με ένα κομμάτι από ρολό χαρτί υγείας. Τον μαρκαδόρο αν δεν θέλετε να φαίνεται το εξωτερικό του χρώμα μπορείτε να το ντύσετε με γκοφρέ χαρτί στο χρώμα που επιθυμείτε.
Μπορείτε να το βάλετε στο γλαστράκι από την αρχή, προσωπικά το τοποθετώ στο τέλος αφού στολίσω το γλαστράκι μου, όπως νομίζει ο καθένας.


2.Βάζετε τον μαρκαδόρο μέσα στο αυγό φελιζόλ(το τρυπάτε με τη μύτη του) tip: βάλτε υγρή κόλλα στην άκρη του μαρκαδόρου για να κολλήσει ;) . 

3.Πως θέλετε να φτιάξετε το αυγό; Τι έχετε σκεφτεί; Θα σας δώσω μερικές ιδέες, αφού πρώτα σας πω ότι το τρίτο βήμα είναι η διακόσμηση του αυγού.

α) Να το βάψετε όποιο χρώμα θέλετε και μετά να το στολίσετε με λουλουδάκια. Το κάνω κανονικά με τέμπερα, απλά δεν την αραιώνω με νερό, γιατί υπάρχει περίπτωση να μην απορροφήσει τη μπογιά το φελιζόλ. tip: στο κυπελλάκι με το χρώμα βάλτε λίγη κόλλα ατλακόλ/βινιλίκ έτσι το χρώμα θα μείνει στο φελιζόλ..

Το καλό με το φελιζόλ είναι ότι μπορούμε να μπήξουμε διάφορα μέσα, το κακό είναι ότι μερικές κόλλες λιώνουν το φελιζόλ, η υγρή κόλλα ή κόλλα βινιλίκ κάνει καλή δουλειά και δεν λιώνει, η σιλικόνη κάνει ζημιά σε αυτό το υλικό και θέλει δεξιοτεχνία να την βάλεις..προσωπικά έχω μάθει να την βάζω πάνω στο φελιζόλ..και κυρίως έχω μάθει να καλύπτω το μέρος της ζημιάς(το έχω πάθει πολλές φορές..χι χι) η σιλικόνη είναι καλή σε μια συγκεκριμένη διακόσμηση του αυγού που θα σας πω παρακάτω.

Πασχαλινό γλαστράκι 2
...στο παραπάνω γλαστράκι έχω μπήξει τα λουλουδάκια, αλλά έβαζα μέσα στην τρύπα λίγη κόλλα για να σιγουρευτώ ότι κόλλησαν.
   


β) αν δεν θέλετε να το βάψετε μπορείτε να το ντύσετε με τούλι ή  ύφασμα ή γκοφρέ χαρτί, όπως στο Πασχαλινό γλαστράκι 1. Σε αυτή την περίπτωση πρώτα ντύνετε το αυγό και μετά κάνετε την τρύπα με τον μαρκαδόρο ή τουλάχιστον φροντίστε να μην έχετε βάλει κόλλα στον μαρκαδόρο. Βάζετε το αυγό στην μέση του υφάσματος/τούλι, τυλίγετε το αυγό και δένετε με κορδέλα τις άκρες. Μετά κάνετε αυτό που έχετε σκεφτεί. Στο πασχαλινό γλαστράκι 1 κόλλησα στην κορδέλα ψεύτικα λουλουδάκια και φύλλα.

Πασχαλινό γλαστράκι 3
Στην παραπάνω εικόνα (πασχαλινό γλαστράκι 3) το αυγό το έντυσα με κίτρινο γκοφρέ, για να γίνει αυτό το χαριτωμένο αυγό κοτοπουλάκι γλαστράκι.

γ) Μπορείτε να το ντύσετε απευθείας με κάποιο υλικό,πχ βαμβάκι όπως έκανα με τη παρακάτω κατασκευή..προβατάκι (αντί για γλαστράκι το έβαλα σε πασχαλινή αυγοθήκη)

πασχαλινή αυγοθήκη
θα γίνει ανάρτηση για αυγοθήκες πασχαλινών αυγών

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να το ντύσετε με μια αλυσίδα από χρωματιστά κοφτά μακαρονάκια. Βάφετε τα μακαρονάκια με χρώμα ζαχαροπλαστικής, αφού στεγνώσουν τα περνάτε σε κλωστή και φτιάχνετε αλυσίδα, έπειτα τα κολλάτε ολόγυρα στο αυγό. Αυτή είναι η περίπτωση που σας έλεγα ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την σιλικόνη. tip: θα προσέχετε να βάζετε μικρή ποσότητα σιλικόνης πάνω στο αυγό, δεν θα πιέζετε το υλικό πάνω στην κόλλα, θα το αφήνετε απαλά, αν το πιέσετε θα λιώσει περισσότερο το φελιζόλ. 

4.Ανάλογα το αυγό που θα φτιάξετε, στολίζετε και τον κορμό...όπως είπα και πιο πάνω μπορείτε να το ντύσετε με γκοφρέ χαρτί, επίσης να του βάλετε φύλλα, φιόγκους και ότι άλλο απαιτεί κατά την γνώμη σας η κατασκευή σας.


5.Σε αυτό το στάδιο φτιάχνουμε το γλαστράκι. Μπορείτε να το βάψετε, να το ντύσετε με ύφασμα ή χαρτόνι, να κολλήσετε πάνω του διάφορα στολίδια...ανάλογα τα υλικά που διαθέτετε. Αφού το φτιάξετε βάζετε κόλλα(σιλικόνη βάζω που είναι πιο ισχυρή) στον πάτο και τοποθετείτε το αυγό-δεντράκι σας. Αφού το τοποθετήσετε, μπορείτε να βάλετε ψεύτικο χορτάρι ή χώμα ή άμμο ή γκοφρέ χαρτί μέσα στο γλαστράκι.. έτσι και δεν θα είναι άδειο αλλά και θα στερεωθεί καλύτερα ο κορμός.

Είναι μια όμορφη κατασκευή, μπορεί να γίνει εύκολη για τα παιδιά, εσείς το μόνο που θα κάνετε είναι να φτιάξετε τον κορμό με την βάση του... Είναι υπέροχη ιδέα για δωράκι σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο και πιστέψτε με θα το στολίσουν για όλο τον χρόνο και ας έχει πασχαλιάτικο θέμα ;)

Εύχομαι να σας άρεσε η σημερινή ανάρτηση!! Σήμερα, κατά το απογευματάκι θα έρθει ανάρτηση με κάρτες ευχών. 

Σας φιλώ γλυκά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου