13/3/14

Θέμα Μαρτίου: Λαϊκή Παράδοση στην Ελλάδα!


Καλησπέρα καλησπέρα.. σήμερα είναι μέρα για αναρτησούλα και θέμα αυτής η λαϊκή παράδοση! 

Η αλήθεια είναι ότι είναι πρώτη φορά που ασχολούμαι με αυτό το θέμα.. και όπως κάθε πρώτη φορά, δεν ξέρω που πάνε τα τέσσερα...κυριολεκτικά..έπεσε πολύ διάβασμα και πρόβα στον καθρέπτη πως θα εξηγήσω στα παιδιά τι είναι λαική παράδοση. 

Είναι πολύ μεγάλο θέμα και μπορείς να πεις ένα σωρό πράγματα..πιστεύω ότι χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να το επεξεργαστείς σωστά με τα παιδιά...

Να ναι καλά η κα Ντόρα, η οποία έδωσε σωστές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα, εκτός από τα παιδιά, να μάθει πράγματα και η άλλη η κυρία, δηλαδή εγώ..χα χα!

Για αρχή, αφού κάναμε συζητήσεις με τα παιδιά τους έδωσα το πρώτο ερέθισμα για την λαική παράδοση μέσα από τους υπέροχους πίνακες της κας Βλάχου. Παρατηρώντας τους πίνακες μιλήσαμε για τους ανθρώπους, την ζωή τους, την καθημερινότητά τους, τα σπίτια, τις δουλειές τους, το ντύσιμο τους κ.α. έπειτα κάναμε ασπρόμαυρους τους πίνακες και τους χρωματίσαμε μέσα από την δική μας φαντασία και τα δικά μας χρώματα!


Μια άλλη δραστηριότητα που κάναμε ήταν τα διακοσμητικά κεραμικά πιάτα, που στόλιζαν τότε τους τοίχους των παραδοσιακών σπιτιών.
Κεραμικά πιάτα να τα διακοσμήσουμε δεν είχαμε, αλλά είχαμε χάρτινα και φτιάξαμε τα δικά μας παραδοσιακά δημιουργήματα.
Μάθαμε για τους μύθους και τα παραμύθια που έχει βγάλει ο λαός για διάφορα θέματα στην ζωή.. διαλέξαμε εκείνα που έχουν σχέση με την θάλασσα, μιας και έχουμε ένα πρόγραμμα με θέμα αυτό που τρέχει όλη την χρονιά.

Κάναμε δύο ομαδικές εργασίες..δύο λαϊκούς μύθους που μας άρεσαν πολύ...

Οι Αλουστίνες και οι ναύτες
Η Γοργόνα, αδελφή του βασιλιά ΑλέξανδρουΆλλη μια δραστηριότητα που μας άρεσε πολύ ήταν η αναπαράσταση της ζωής ενός βοσκού με τα πρόβατα στο μαντρί. Η αφορμή ήταν το μαντρί που έφτιαξε σε μια βιβλιοσκευή η Ελένη την προηγούμενη εβδομάδα και την ιδέα την έδωσε η Σήλια, αφού θαύμαζε την γκλίτσα, που έχουμε βάλει στο μουσείο μας. Έτσι το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του προβατάκι και τα βάλαμε στο μαντρί του βοσκού μας.. ;)

τσαλακώσαμε χαρτιά και τα κάναμε μπάλα, μετά κολλήσαμε πάνω βαμβάκι για να κάνουμε το μαλλί του προβάτου και έπειτα φτιάξαμε και κολλήσαμε το κεφαλάκι του...
Η λαική παράδοση θα συνεχιστεί και την άλλη βδομάδα συνδυάζοντας την με την γιορτή της 25ης Μαρτίου. Επίσης σιγά σιγά φτιάχνουμε και το δικό μας μουσείο με πράγματα ανεκτίμητης αξίας από τους αγαπημένους προγόνους των παιδιών. Πάρτε μια μικρή γεύση... Θα κάνω ειδική ανάρτηση, αφού ολοκληρωθεί το μουσείο μας!
Αυτά για σήμερα!! Ελπίζω να σας άρεσαν αυτά που κάναμε!! Σας στέλνω γλυκά φιλιά!
Να έχετε ένα όμορφο απόγευμα!!

Αστειάκι...χι χι!!

12 σχόλια:

 1. Μα τι καταπληκτικά πράγματα πάλι;Τι να πρωτοσχολιάσω!!!!!Τα πιάτα φοβερά,οι ομαδικές με τους μύθους καταπληκτικές, το ίδιο και η γωνιά λαϊκής παράδοσης!!!όσο για το ανέκδοτο χεχεχχεχε!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολύ καλή δουλειά με μεράκι και έμπνευση !!!!
  τα πιάτα φοβεραααααααααα !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άννα μου, εξαιρετική ανάρτηση. Τα πιάτα έκλεψαν την παράσταση, καλλιτέχνες τα παιδιά σου. Οι ομάδικες όλες εξαιρετικές, πιο πολύ με ξετρέλαναν τα προβατάκια. Όσο για την γωνίτσα σας...σκέψου και να ολοκληρωθεί δηλαδή.....Μπράβο, Άννα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαιρετική δουλειά Άννα!!!Μπράβο σας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ...YOUTUBE.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε πολύ!! Το έχω σκεφτεί να κάνω βιντεάκι για youtube αλλά ακόμη δεν το έχω επιχειρήσει.. κάποια στιγμή θα το κάνω. Ευχαριστώ για την συμβουλή!! <3

   Διαγραφή
 6. ευχαριστούμε!!! σμουτς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή