Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνική μυθολογία:Η αλφαβήτα της Οδύσσειας


Καλησπέρα σας!! 
 Αυτή η βδομάδα είναι μια δύσκολη και γεμάτη βδομάδα για μένα. Σήμερα κατάφερα να βρω λίγη ώρα, έστω να ανεβάσω την αλφαβήτα της Οδύσσειας, που βγάλαμε με τα παιδιά. 

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε αρκετά μιας και σε μερικά γράμματα δεν βρίσκαμε λεξούλα, αλλά η κυρία ευτυχώς είναι χάκερ (λέμε τώρα) και βρήκαμε στο ίντερνετ αυτές που μας έμειναν. 

Σας παρουσιάζω λοιπόν την Οδύσσεια μέσα από το ελληνικό αλφάβητο μας!!

Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Α α όπως Αθηνά


Η θεά Αθηνά ήταν η θεά που παρακάλεσε τον Δία να βοηθήσουν τον ταλαίπωρο Οδυσσέα και να πουν στην Καλυψώ να τον αφήσει ελεύθερο, ενώ βοήθησε και τον υιό του τον Τηλέμαχο, να βρει πληροφορίες για τον πατέρα του.

Β β όπως Βασιλιάς


Ο Οδυσσέας ήταν βασιλιάς της Ιθάκης

Γ γ όπως γουρούνια


Η μάγισσα Κίρκη, κόρη του βασιλιά Ήλιου, με ένα μαγικό πιοτό έκανε τους συντρόφους του Οδυσσέα γουρούνια(χοίρους)

Δ δ όπως Δίας


Ο Δίας, ο θεός των θεών και των ανθρώπων, της γης και του ουρανού, βοήθησε τον Οδυσσέα να γυρίσει πίσω στην Ιθάκη μετά την προτροπή της κόρης του θεάς Αθηνάς.Έστειλε, την ώρα που ο Τηλέμαχος μιλούσε στον λαό της Ιθάκης, για τα σχέδια του όσον αφορά τον πατέρα του, δύο αετούς που τσακώνονταν. Σύμφωνα με τον μάντη ήταν σημάδι που έλεγε ότι ο Οδυσσέας ζει και θα έρθει να εκδικηθεί τους μνηστήρες της Πηνελόπης.
Ε ε όπως Ελλάδα"κυρία ο Οδυσσέας στην ουσία πρέπει να λέμε ότι επιστρέφει στην Ελλάδα και μετά στο μικρό νησάκι του χάρτη μας..άρα στο ε θα γράψουμε Ελλάδα" είπε ο Δημητράκης και συμφώνησαν όλοι προσθέτοντας και άλλες απόψεις παιδιών, όπως "ο Οδυσσέας είναι Έλληνας..." και " ..όλοι πόλεμοι που μαθαίνουμε στο σχολείο είναι για την Ελλάδα.." 

Ζ, ζ όπως Ζέφυρος


Ο Οδυσσέας έφτασε με το πλήρωμα στο νησί του Αιόλου, εκεί ο θεός των ανέμων τους καλοδέχτηκε. Όταν ήταν η ώρα να φύγει, τους έδωσε έναν ασκό με όλους τους ανέμους μέσα και άφησε μόνο τον δυτικό άνεμο τον Ζέφυρο που θα τους πήγαινε στην Ιθάκη. Τους διέταξε να μην τον ανοίξουν τον ασκό, αλλά οι σύντροφοί του νόμιζαν ότι είχε χρυσάφι και τον άνοιξαν. Βγήκαν οι άνεμοι, φουρτούνιασαν την θάλασσα, απομακρύνθηκαν από την Ιθάκη που μέχρι τότε την πλησίαζαν και βρέθηκαν στο νησί της Κίρκης.

Η η όπως Ήλιος


Στο νησί του θεού Ήλιου, πήγαν να ξεκουραστούν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του,  παρόλο που ο μάντης Τειρεσίας τους είχε πει να μην πάνε. Εκεί επειδή πεινούσαν, έφαγαν τα ιερά γελάδια του Ήλιου και ο θεός Δίας θύμωσε και τους έστειλε δυνατή φουρτούνα με αποτέλεσμα μόνο ο Οδυσσέας να σωθεί και να τον ξεβράσει η θάλασσα στο νησί της Καλυψώς, όπου η νύμφη τον κράτησε εφτά χρόνια.

Θ θ όπως Θεοί (του Ολύμπου)


Τότε πίστευαν στους 12 θεούς του Ολύμπου. Στα έπη του Ομήρου, έτσι και στην Οδύσσεια, οι θεοί είχαν σημαντικό ρόλο στην πλοκή των ραψωδιών. 

Ι ι όπως ΙθάκηΟ Οδυσσέας ήταν βασιλιάς της Ιθάκης και πέρασε πολλά για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Κ κ όπως Κύκλωπας 


Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, βρέθηκαν στην σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημο, όπου ο Οδυσσέας, αφού τον ζάλισε με κρασί τον τύφλωσε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο θεός Ποσειδώνας, που ήταν υιός του ο Κύκλωπας Πολύφημος, θύμωσε με τον ήρωα και του εναντιώθηκε.  

Λ λ όπως Λαιστρυγόνες 


Οι Λαιστρυγόνες ήταν γίγαντες που πέταγαν βράχους από ψηλά και κατέστρεψαν τα καράβια των συντρόφων του Οδυσσέα.

Μ μ όπως Μενέλαος


Ο Μενέλαος ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης και εξαιτίας της αρπαγής της γυναίκας του, Ωραίας Ελένης, από τον Πάρη, ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος. Ο Μενέλαος υποδέχτηκε τον υιό του Οδυσσέα με χαρά και του είπε ότι ήξερε για τον πατέρα του.

Ν ν όπως Ναυσικά


Η Ναυσικά ήταν η πριγκίπισσα στον νησί των Φαιάκων, κόρη του βασιλιά Αλκίνοου και της Αρήτη.  Βοήθησε τον Οδυσσέα όταν τον βρήκε στις ακτές του νησιού.

Ξ ξ όπως ξύλο


Ο Οδυσσέας εξιστόρησε στον βασιλιά των Φαιάκων όλα όσα πέρασε κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου, αλλά και τις περιπέτειες του μετά τον πόλεμο. 
  Ο Οδυσσέας, είπε στον Επειό να φτιάξει τον Δούρειο Ίππο από ξύλο, ύστερα από συμβουλή της θεάς Αθηνάς.

Ο ο όπως Όμηρος 


Ο Όμηρος είναι ο ποιητής και αοιδός της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.

Π π όπως Ποσειδώνας


Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας. Στην Οδύσσεια παρουσιάζεται οργισμένος με τον ήρωα, μιας και τύφλωσε τον γιο του Κύκλωπα Πολύφημο.

Ρ ρ όπως ραψωδία 


Το έπος της Οδύσσειας είναι χωρισμένο σε 24 ραψωδίες. Η ραψωδία είναι ένα επικό ποίημα που αναφέρεται στην ζωή και στα κατορθώματα ενός ήρωα.

Σ σ όπως Σειρήνες


Οι Σειρήνες ήταν αρπακτικά πουλιά με γυναικείο κεφάλι, που με το τραγούδι τους μάγευαν τους περαστικούς ή τους κατασπάραζαν. Η Κίρκη είχε ενημερώσει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του για το μαγευτικό τραγούδι τους. Έτσι ο Οδυσσέας τους είπε να βάλουν κερί οι σύντροφοι για να μην ακούσουν το τραγούδι και αυτόν να τον δέσουν στο κατάρτι για να μην παρασυρθεί. 

Τ τ όπως Τηλέμαχος


Ο Τηλέμαχος ήταν ο γιος του Οδυσσέα. Η θεά Αθηνά τον έστειλε στην Πύλο και στην Σπάρτη να μάθει νέα για τον πατέρα του.

Υ υ όπως Υπερίωνας


Ο Υπερίωνας ή Υπερίων είναι η άλλη ονομασία του θεού Ήλιου.  

" ..σε αυτή την κατηγορία είπα να βάλουμε και τον ύπνο γιατί ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Πολύφημο την ώρα του ύπνου, αλλά τα παιδιά διάλεξαν την άλλη ονομασία του Ήλιου.."

Φ φ όπως Φαίακες


Στο νησί των Φαιάκων ο Οδυσσέας βρέθηκε όταν έφυγε από το νησί της Καλυψώς, μετά από εφτά χρόνια. Εκεί ο βασιλιάς τους ο Αλκίνοος και η κόρη του τον περιποιήθηκαν. Στο γλέντι που έκαναν προς τιμή του, άκουσε ένα τραγούδι για τον Τρωικό πόλεμο και τότε ο Οδυσσέας τους είπε ποιος ήταν και εξιστόρησε τις περιπέτειες του.

Χ χ όπως Χάρυβδη 


Τα τέρατα της θάλασσας, η Σκύλλα και η Χάρυβδη στάθηκαν εμπόδιο στο πλήρωμα του Οδυσσέα. Και τα δύο τέρατα ήταν παιδιά του Ποσειδώνα και της Γαίας. Η Χάρυβδη έκανε θαλάσσια δίνη με αποτέλεσμα να καταπίνει τα καράβια.

Ψ ψ όπως ψυχές


Στην χώρα των Κιμμεριών, όπου βασιλεύει το σκοτάδι ο Οδυσσέας με την βοήθεια της Κίρκης μίλησε με διάφορες ψυχές από την μητέρα του, τον Αγαμέμνονα και τον Αχιλλέα μέχρι και τον Ηρακλή και τον Μίνωα.

Ω ω όπως Ωγυγία

Στην Ωγυγία βρέθηκε ο Οδυσσέας, στο μέρος όπου έμενε η Καλυψώ. Εκεί η Καλυψώ τον είχε 7 χρόνια φυλακισμένο, έως ότου έρθει ο Ερμής και της πει ότι οι ο Δίας την διατάζει να τον αφήσει ελεύθερο. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:
Ευτυχώς που κάνουμε με τα παιδιά ελληνική μυθολογία και ταξιδεύω σε αυτούς τους μύθους, που μου άρεσαν από μικρούλα να τους ακούω και να τους διαβάζω.Ελπίζω να σας άρεσε η αλφαβήτα μας!! Το σεντουκάκι σας εύχεται να έχετε ένα καλό βράδυ!!
2 σχόλια: