18/1/14

Το ρολόι των συναισθημάτων..ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΑΚΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 2ο ΜΕΡΟΣ


Τι έχει σήμερα το σεντουκάκι...των συναισθημάτων;

Ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ο άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος, είναι να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του, αλλά και να καταλαβαίνει τα συναισθήματα του άλλου. Από τότε που άρχισα στο σχολείο να κάνω αγωγή συναισθημάτων στα παιδιά... πιστεύω ότι και γω η ίδια, πράγματα που δεν τα έλεγα ή έβλεπα, τώρα πια τα λέω, τα κατανοώ, τα βλέπω.. εκφράζομαι με το τρόπο μου και πραγματικά νιώθω διαφορετικά και πιο καλά με τον ίδιο μου το εαυτό. Όταν κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι αυτό, σκέφτηκα πόσο ευεργετικό και αποτελεσματικό θα ήταν αν το έκανα από μικρή.. οπότε δίνω ιδιαίτερη σημασία από την αρχή της χρονιάς, τα παιδιά να σκέφτονται και να εκφράζονται για αυτά που νιώθουν, αλλά και να καταλαβαίνουν και αυτά που νιώθουν οι γύρω τους.. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φέτος μου ήρθε να κάνουμε με τα παιδιά το ρολόι των συναισθημάτων. Την εμπνεύστηκα από τους γνωστούς πίνακες αναφοράς (εποχών κα) ..που μοιάζουν με τροχό. Μερικά παιδιά προτίμησαν να είναι ρολόι χεριού ή ρολόι μενταγιόν.


Τα βήματα και τα υλικά της
 κατασκευής με εικόνες:Διαλέξαμε 4 φατσούλες να κάνουμε με διαφορετικά συναισθήματα. Τα τρία ήταν ίδια για όλα και το 4ο αυτό που τους άρεσε πολύ από τις καρτέλες που τους έφτιαξα για την αλφαβήτα των συναισθημάτων (τις καρτέλες θα της βάλω σε άλλη ανάρτηση).

Τα τρία συναισθήματα που ήταν τα 
ίδια για όλα τα παιδιά και βγήκαν μετά από συζήτηση που είχαν μεταξύ τους ήταν:

ΧΑΡΑ γιατί είναι σχολείο και μαθαίνουν πράγματα, γιατί περνάνε ωραία με τους φίλους τους, γιατί έχουν παιδική χαρά στην αυλή. ΛΥΠΗ γιατί είναι μακριά από τους γονείς τους, γιατί μερικές φορές δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, γιατί κάποια παιδιά δεν τα παίζουν. ΘΥΜΟΣ γιατί τσακώνονται, γιατί κάποια παιδιά δεν μοιράζονται, γιατί κάποια παιδιά δεν τα παίζουν, γιατί θέλουν να παίζουν στην αυλή και όταν βρέχει και οι κυρίες δεν αφήνουν.

Όσον αφορά την τέταρτη φατσούλα, τα κορίτσια έκαναν το συναίσθημα της αγάπης, ενώ το νιώθω ξεχωριστός, τρελαμένος και φοβισμένος, προτιμήθηκε από τα αγόρια.


Το ρολόι το ρυθμίζουμε ανάλογα τι νιώθουμε κατά την διάρκεια του σχολείου. Αν αλλάξει  η διάθεση μας, αλλάζουμε και το ρολόι. Όταν αλλάξει κάποιο παιδί το ρολόι..λέει τον λόγο που τον κάνει. Το παιδί διαλέγει σε ποιον θα το πει...στην κυρία, στον φίλο τους..μπροστά σε όλους, όπως νιώθει το ίδιο. Ο ακροατής θα πρέπει να τον ακούσει, να τον βοηθήσει να αλλάξει την διάθεσή του. Στόχος είναι το ρολόι μας να δείχνει το καλό συναίσθημα! ;)

Ρολόι έκανε και η κυρία (δηλ. εγώ) γιατί ζήλεψα, αλλά για να δείχνω και γω τα συναισθήματά μου.


Σημειώσεις για την κατασκευή:
1.το διπλόκαρφο είναι κατάλληλο για να γυρίζει ο χάρτινος τροχός με τα συναισθήματα... το κουμπί ήταν λύση για μένα επειδή δεν είχαμε διπλόκαρφο στο σχολείο, οπότε έψαχνα να βρω κάτι που να κάνει την ίδια καλή δουλειά..και βρήκα αυτόν τον τρόπο...περνάμε την κορδέλα μέσα από τις τρύπες του κουμπιού, όπως φαίνεται στην εικόνα και αφού κάνουμε τρύπα στην μέση των χάρτινων κύκλων, περνάμε και τα δυο μέρη της κορδέλας..μετά κάνουμε σφιχτούς κόμπους για να στερεωθεί!

2. καλύτερα είναι το εσωτερικό μέρος να είναι ελάχιστα πιο μικρός κύκλος από τον κύκλο της εξωτερικής πλευράς, ώστε όταν το ρυθμίζουμε το ρολόι μας, να μην φαίνεται το μέσα μέρος!

3. στην περίπτωση όπως της δικής μας, που κολλήσαμε φατσούλες και δεν ζωγραφίσαμε... αφήνουμε τα κομμάτια να στεγνώσουν καλά και μετά τα ενώνουμε, για να μην κολλήσουν τα δύο μέρη μεταξύ τους.

3 ιδέες-παιχνίδια για τα συναισθήματα
εικόνες από το διαδίκτυο

1.πιατάκι που απεικονίζει 
κάποιο συναίσθημα

2. φατσούλες από μπαλόνι και αλεύρι

3. παιχνίδι με το ζάρι των συναισθημάτων

Εύχομαι να σας άρεσε η σημερινή ανάρτηση.
Καλό σας απόγευμα!

4 σχόλια:

 1. Πανέξυπνα τα ρολογάκια των συναισθημάτων !!!!!!!!!!!! Μπράβο Άννα
  Με την πρώτη ευκαιρία θα τα φτιάξω στα παιδάκια μου , να βλέπω κι εγώ πως νιώθουν χαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΒΟΥΛΑ ΜΟΥ!! ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!! ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΟΥ ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ!! <3

   Διαγραφή
 2. Τα λάτρεψα τα κυκλάκια με τα συναισθήματα!!!! σίγουρα θα τα φτιάξω και εγώ !!!!! είσαι καταπληκτική !!!!!!!!!!!! φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ!! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!! ΚΑΙ ΣΥ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!! <3

   Διαγραφή