ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ...ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ ΠΟΛΥ!

 Για μένα η Ντενεκεδούπολη της Ε.Φακίνου είναι από τα πιο όμορφα βιβλία που υπάρχουν στο εμπόριο για το θέμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας! Είναι το κατάλληλο βιβλίο για να εξηγήσεις στα παιδιά με απλό, αλλά και μαγευτικό τρόπο τις έννοιες αυτές.Κατά την γνώμη μου οι έννοιες χούντα και φασισμός είναι δύσκολο να κατανοηθούν από τα παιδιά και η εξιστόρηση των γεγονότων του πολυτεχνείου από την πλευρά μας πρέπει να είναι προσεχτική και ιδίως φέτος με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η Ντενεκεδούπολη είναι σημαντικό εργαλείο για να περάσουμε στα παιδιά τα δικαιώματα του ανθρώπου! Επίσης μπορούμε να κάνουμε τόσα πράγματα με αφορμή αυτό το υπέροχο βιβλίο!

Το θέμα πόλεμος και ειρήνη που επεξεργαστήκαμε με αφορμή την επέτειο του έπους του '40 τα παιδιά προβληματίστηκαν αρκετά..ακόμα και τώρα κολλάνε στην καθημερινότητά τους φράσεις τύπου..είμαστε τυχεροί που έχουμε ειρήνη και ελευθερία και είμαστε τυχεροί που μπορούμε και πηγαίνουμε σχολείο και παίζουμε πολύ... έτσι αποφάσισε η συνάδελφος να κάνουμε την Ντενεκεδούπολη από τώρα και να ασχοληθούν και με την έννοια της δημοκρατίας και της ελευθερίας εκτενέστερα και έπειτα να μιλήσουμε για την επέτειο του Πολυτεχνείου!! 


Εάν κάνετε μια βόλτα στην blogογειτονιά μας θα βρείτε φοβερές εργασίες με θέμα την Ντενεκεδούπολη!! Όταν πρωτοασχολήθηκα με αυτό το βιβλίο ξεψάχνισα όλα τα blog...ήθελα να τα κάνω όλα! Μακάρι να είχα τον χρόνο να ψάξω και να βάλω τα link των blog..αλλά εάν γράψετε "ντενεκεδούπολη στο νηπιαγωγείο" στο google θα βρείτε όλες τις υπέροχες δουλειές που έκαναν οι συνάδελφοι μαζί με τα παιδιά!

Η πρώτη μας κατασκευή που κάναμε φέτος ήταν τα δικά μας ντενεκεδάκια. Επίσης τα παιδιά δημιούργησαν και νέους ήρωες της Ντενεκεδούπολης! Τα κάναμε με χαρτόνι!

ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ
Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΤΥΡΕΝΙΟΥ

Ο ΑΧΛΑΔΙΤΣΟΣ

Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΤΣΑ

ΣΟΥΛΑ Η ΚΕΡΑΣΟΥΛΑ

ΜΗΛΙΤΣΑ

ΟΚ ΜΠΥΡΑ ΜΠΥΡΑ

Ο ΚΟΣ ΤΟΝΟΣ

ΝΟΥΛΗΣ Ο ΛΕΜΟΥΝΟΥΛΗΣ

ΛΙΤΣΑ Η ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ

Μια κλασική δραστηριότητα είναι να φτιάξουν τα παιδιά τα δικά τους αληθινά ντενεκεδάκια και με αυτά να παίξουν κουκλοθέατρο!Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι κούκλες ντενεκεδένιες που έφτιαξαν τα παιδιά πριν 2 χρόνια με την βοήθεια μας!


 Και τα ντενεκεδάκια των νηπίων 
με την βοήθεια της συναδέλφου


ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑ ΦΩΤΩ  (ΣΕΠΟΛΙΑ)

ΝΤΕΝΕΚΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΤΟ 2010

 Φέτος στο σχολείο που είμαι, εκτός από τα χάρτινα ντενεκεδάκια που φτιάξαμε, κάναμε την Ντενεκεδούπολη κουκλόσπιτο και τους ήρωες της από διάφορα κουτάκια για να τα παίζουν τα παιδιά την ώρα του παιχνιδιού!

ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ

ΛΑΔΕΝΙΟΣ

ΟΚ ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ
ΣΟΦΟΣ
ΣΑΡΔΕΛΑΣ
ΜΗΛΙΤΣΑ
ΒΟΥΤΥΡΕΝΙΟΣ

Οι ήρωες φτιάχτηκαν από πακέτα από τσιγάρα-τα οποία τα γέμισα με εφημερίδες και απέξω τα τύλιξα με χαρτοταινία(για να μην δουν τι κουτάκι είναι και κυρίως για να βαφτούν καλά- μια ομάδα παιδιών τα έβαψε και μια ομάδα παιδιών έκανε τις υπόλοιπες λεπτομέρειες!!

ΗΛΙΟΣ
Πήρα ένα κουτί παπουτσιών μέτριο μέγεθος και το έκοψα στην μέση, έπειτα το ένωσα όπως το σχέδιο της εικόνας 1.Την πάνω πλευρά την έκοψα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζονται βουνά. Τα παιδιά το έβαψαν καφέ για τα βουνά και το έδαφος και πράσινο για την πρασινάδα!
εικόνα 1
Έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν σπιτάκια και δεντράκια και ντενεκεδάκια σε απλό λευκό χαρτί και αφού τα έκοψαν τα κολλήσανε μπρος και πίσω της δικής μας χαρτοκουτένιας μικρής ντενεκεδούπολης.

και έτοιμη η Ντενεκεδούπολή μας!!!"κυρία δεν πρέπει να γράψουμε κάπου ότι είναι η Ντενεκεδούπολη?" με ρώτησε ο Δημήτρης Ι. Του είπα ότι έχει απόλυτο δίκαιο και του ανέθεσα μαζί με άλλα δύο παιδιά να γράψουν το όνομα!Αργούσαν τόσο πολύ γιατί προσπαθούσαν να γράψουν τα γράμματα εκείνα "που έχουνε κενό"(όπως μου εξήγησαν όταν τα ρώτησα που δυσκολεύονται) ήθελαν αυτά για να τα χρωματίσουν από μέσα, αλλά τα μικρά μου δεν μπορούσαν, έτσι μου ζήτησαν να το κάνω εγώ.Τους εξήγησα ότι μπορούν να τα φτιάξουν και με πιο εύκολο τρόπο, αλλά ήθελαν αυτά!
"ελπίζω να σας αρέσουν οι κατασκευές που κάναμε με τα μικρά. Η Ντενεκεδούπολη και η μαγεία της θα συντροφεύουν τα παιδιά όλη την σχολική χρονιά με αυτή την κατασκευή παιχνίδι...ή τουλάχιστον μέχρι να χαλάσει από την χρήση!" ;)
Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου