Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

50 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!Αγαπώ Χριστούγεννα!! Είναι μια από τις πιο όμορφες γιορτές του χρόνου. Δε στο σχολείο μπορεί να είναι μια κουραστική περίοδος για όλους λόγω γιορτής και κατασκευών...αλλά για τα παιδάκια πιστεύω είναι από τις πιο χαρούμενες και μαγικές στιγμές μέσα στην σχολική χρονιά!!! 

Όπως βλέπετε βιάζομαι να έρθουν και σαν μικρό παιδάκι μετράω τον χρόνο αντίστροφα. Θα ανοίξω το σεντουκάκι μου και θα βγάλω όλα τα χριστουγεννιάτικα που έχω κάνει και μόνη μου αλλά και παρέα με τα παιδιά!!

Για αρχή θα βάλω τα σκηνικά που έχω φτιάξει! Το ένα το είχα κάνει στον παιδικό σταθμό που δούλευα και από ότι έχω μάθει το χρησιμοποιούν ακόμη και το άλλο στο νηπιαγωγείο στα Αμπελάκια Σαλαμίνας!Τις υπόλοιπες χρονιές έτυχε να μην χρειαστώ κάποιο σκηνικό να φτιάξω μόνη ή με τα παιδιά, είτε γιατί οι γιορτές που κάναμε δεν χρειάστηκαν, είτε γιατί δεν κάναμε γιορτή(μια χρονιά λόγω της γρίπης και άλλη μια που είχαμε κουκλοθέατρο αντί για γιορτή). Είχαμε κάνει και με την συνάδελφο στα Σεπόλια ένα σκηνικό χριστουγεννιάτικης γιορτής αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκω, το έψαξα στο group Νηπιαγωγών αλλά είναι τόσες πολλές οι φωτογραφίες που θα το βρω αφού περάσουν τα Χριστούγεννα...


Επί ένα μήνα έφτιαχνα το παρακάτω σκηνικό. Είναι η Βηθλεέμ και το φωτεινό αστέρι. Πήρα χαρτί του μέτρου, το μπλε το οποίο είναι σαν υλικό πιο χοντρό από τα άλλα(καφέ και άσπρο). Το σκηνικό είναι δύο κομμάτια από σχεδόν τρία μέτρα το καθένα ενωμένα. Είχαμε ένα υπόγειο στο παιδικό σταθμό το οποίο είχε πολύ χώρο..τα είχα απλώσει τα χαρτιά του μέτρου και ξεκίνησα τις καλλιτεχνίες!Πρώτα έκανα το σχέδιο με μολύβι και μετά ξεκίνησα το μπογιάτισμα!!Τις λεπτομέρειες του σκηνικού τις άφησα στο τέλος, δηλ. το περίγραμμα των σπιτιών με πιο σκούρο χρώμα για να φαίνονται, τα παράθυρα και τις πόρτες τους.Τα αστέρια και το φεγγάρι τα έκανα τελευταία. Τα χρωμάτισα με κίτρινη μπογιά όπου μέσα είχα βάλει λίγη αραιωμένη ατλακόλ και καπάκι έριχνα  χρυσόσκονη για  να γυαλίζουν! Αφού στέγνωσαν τα πέρασα και με λακ μαλλιών για να μην φύγει η χρυσόσκονη!Για τις ανάγκες του σκηνικού κάναμε και μια φάτνη. Πήραμε το πλαστικό σπιτάκι που είχαμε στην αυλή και το ντύσαμε με καφέ χαρτί του μέτρου. Την σκεπή την καλύψαμε και με τσαλακωμένα κομμάτια από το χαρτί του μέτρου που είχαν περισσέψει(για να μην πάνε χαμένα)Το όλο σκηνικό τελείωσε όταν προσθέσαμε τον άγγελο, οι καμήλες και τα προβατάκια από φελιζόλ! Μέσα στο σπίτι είχαμε βάλει ένα κασελάκι με ένα μωρό κούκλα! 
Το σκηνικό το παρακάτω ήταν για ένα θεατρικό με πρωταγωνιστή τον άι Βασίλη και τα δώρα του. Έτσι έφτιαξα πάλι σε χαρτί του μέτρου, αλλά αυτή την φορά χωρισμένο σε τέσσερα κομμάτια, το εσωτερικό χώρο του σπιτιού του! Σε αυτό το σκηνικό το σχεδίασα εγώ και το έβαψαν τα παιδιά. Έπειτα έκανα τις λεπτομέρειες για να φαίνονται καλύτερα τα σχέδια από μακριά. 
Συμβουλές και ιδέες για το σκηνικό από 
χαρτί του μέτρου!

:)Ότι και να κάνεις να το χωρίσεις σε κομμάτια για να μπορείς να τα μεταφέρεις και να τα αποθηκεύσεις εύκολα. Δε, γίνεται καλύτερη δουλειά στην περίπτωση που θα το φτιάξουν τα παιδιά (με ομάδες, ένα θέμα η κάθε ομάδα κλπ)

:)Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα μπογιάς γιατί και αργεί να στεγνώσει(στην περίπτωση που δεν προλαβαίνεις και το θες γρήγορα έτοιμο) και υπάρχει περίπτωση να μουλιάσει το χαρτί στην μπογιά και να σκιστεί..

:)Μετά το βάψιμο τις άκρες θα τις ντύσεις με διαφανής ταινία γιατί οι άκρες χαλάνε εύκολα!

:)Εάν θέλεις να έχει διάρκεια το σκηνικό και να παραμείνουν ζωντανά τα χρώματα μπορείς να το περάσεις με λούστρο.Προσοχή στις ποσότητες δεν θέλουμε να μουλιάσει και να σχιστεί..

:)Το κρεμάμε με καρφίτσες όταν το στήριγμά του είναι κουρτίνα. Με χαρτοταινία όταν το στήριγμα του είναι ο τοίχος, δε, στα σημεία που θα βάλεις χαρτοταινία πρώτα θα βάλεις πλαστική ταινία(διαφανής ή η κλασική καφέ) για να μην σκιστεί το σκηνικό όταν θα το βγάλεις από τον τοίχο.ΔΕΝ το κρεμάς από πρόκα γιατί είναι βαρύ το χαρτί, θα σχιστεί και θα πέσει!

:)Πρώτα το σχεδιάζουμε το θέμα και μετά το βάφουμε.Καλό είναι να κάνετε και περιγράμματα στα σχέδια γιατί όταν το κοιτάζεις από μακριά μερικά σχέδια δεν φαίνονται.

:)Εάν θα βάλεις χρυσόσκονη βάφεις το σημείο με μπογιά και καπάκι ρίχνεις την χρυσόσκονη για να κολλήσει. Εάν θέλεις να σιγουρευτείς βάζεις μέσα στην μπογιά λίγη κόλλα. Μετά και αφού στεγνώσει θα το περάσεις με λακ μαλλιών αν δεν θες να διασκορπιστεί η χρυσόσκονη παντού!

:)Πολύ εντυπωσιακό είναι όταν κολλάς πάνω του πραγματάκια για να συμπληρώσεις το σκηνικό σου. Χάρτινες κατασκευές είναι ιδανικές. Για παράδειγμα μπορεί να θες ένα σκηνικό που να απεικονίζει το εσωτερικό ενός σπιτιού. Μπορείς να το ζωγραφίσεις χωρίς να παραπέμπει σε κάποιο ιδιαίτερο θέμα...έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσεις για πολλά θεατρικά.Πχ. για το σπίτι του Αη Βασίλη: τότε με χάρτινες κατασκευές όπως χριστουγεννιάτικο δέντρο ή κάλτσες, ή γράμματα ή δώρα να τα κολλήσεις πάνω στο σκηνικό με χαρτοταινία. Μετά το ίδιο σκηνικό να το χρησιμοποιήσεις σε μια καλοκαιρινή γιορτή σου όπου κάνεις την χιονάτη και τους εφτά νάνους..οπότε κολλάς εικόνες που να παραπέμπουν στο θέμα του θεατρικού αυτού κοκ. Είναι μια ιδέα όπου γλιτώνεις και χρήμα και χρόνο ;) 

:)Το χαρτί του μέτρου μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για άλλα πράγματα εκτός από το να βάψεις πάνω σε αυτό. Όπως είδατε πιο πάνω μπορείτε να ντύσετε ένα κουκλόσπιτο για να γίνει φάτνη ή μία σπηλιά.. ή να τυλίξετε το κλασικό κουκλοθέατρο για να το κάνετε εκκλησία ή σπίτι ή μαγαζί κλπΕΛΚΥΘΡΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Θα χρειαστείτε μια μεγάλη κούτα για να χωράει το παιδί που ντυθεί Άι Βασίλης.Σχεδιάζετε το σχήμα του έλκηθρου και το κόβετε. Έπειτα το χρωματίζετε με ότι χρώμα θέλετε. Βάζετε κορδέλες για χαλινάρια(προσοχή να μην είναι ενιαίο υπάρχει περίπτωση το παιδί να το βάλει γύρω στο λαιμό του και να πνιγεί..).Εάν θέλετε να μετακινείται κιόλας  με την βοήθεια των παιδιών που ίσως ντυθούν ελαφάκια,μπορείτε να το βάλετε πάνω σε μια ξύλινη παλέτα. Κάτω από την ξύλινη παλέτα με την βοήθεια κάποιου μπαμπά να βάλετε ροδάκια όπως φαίνεται στην εικόνα.3 ακόμη ιδέες για σκηνικό χωρίς χαρτί μέτρου

1.Φόδρα μπλε για να γίνει ο ουρανός και με καρφίτσες ή συρραπτικό κρεμάτε αστέρια, φεγγάρι, αγγελάκια κλπ

2.Με γκοφρέ χαρτί μπορείτε να κάνετε ουρανό, βουνά και σε συνδυασμό με χάρτινες κατασκευές να φτιάξετε χριστουγεννιάτικο τοπίο

3.Εντυπωσιακό σκηνικό γίνεται και με τα φελιζόλ. Μπορείτε να τα κόψετε σε ότι σχήμα θέλετε και να τα βάψετε...τα περνάτε και με λούστρο για να μην χάσουν το χρώμα τους με το πέρασμα του χρόνου!  "Αχ! πόσο πολύ θέλω να έρθουν τα Χριστούγεννα!! 

Ελπίζω να σας βοήθησα λιγάκι και να σας άρεσαν οι πληροφορίες!!"
12 σχόλια:

 1. ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ!!!!!!!!!!!!! ΣΈΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!! Να'σαι καλά Άννα!!!!! χαίρομαι που σε γνωρίζω...!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καταπληκτικά σκηνικά...Πολλη δουλειά βρε Άννα....ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟ ΕΦΤΙΑΧΝΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ...ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ..ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΕ ΤΕΤΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,...ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ;) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ ΠΟΛΥ!! <3

   Διαγραφή
 3. Βγάζε , βγάζε Αννούλα από το σεντουκάκι ... έχει πολύ πράμα μέσα χαχα
  ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Πόση δουλειά για αυτά τα σκηνικά ...... σε καταλαβαίνω ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝ ΕΧΕΙ ΛΕΕΙ..ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ 1 GIGA ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!! ΧΙΙΧΙΧ!! ΕΕΕΧΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΚΟΜΑ ΟΥΥΥΥΥ!! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ.....

  ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καταπληκτική δουλειά!!! Μπράβοοο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΡΕΤΗ ΜΟΥ!! ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ.! ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!! ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΟΛΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ BLOG ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΛΩ ΟΛΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΨΑΧΝΩ.. ΧΙΧΙ!! ΦΙΛΑΚΙΑ!

   Διαγραφή
 6. Είναι αυτό που λέμε : "βιάζομαι να έρθουν τα Χριστούγεννα"
  Οι ιδέες καταπληκτικές αλλά και η ... εκτέλεση άψογη.... !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ,ΧΙΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! (^◡^ )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. πολύ όμορφη η ζωγραφιά σου απο το εσωτερικό του σπιτιού του Αη Βασίλη αλλά δεν προλαβαίνω να κάνω κάτι τέτοιο. Τι θα μου πρότεινες που να είναι πολύ πιο λιτό π.χ. ένα τζάκι, και τι άλλο (4-5 πράγματα) που θα σου δίνει την εικόνα του εσωτερικού ενός σπιτιού του Αη Βασίλη;;; Περιμένω τις ιδέες σου. Ϊσως το σεντουκάκι να έχει ήδη κάτι τέτοιο. Τι κρίμα που δεν είναι ιπτάμενο !!! χαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή