Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

33 μέρες και σήμερα μέχρι τα Χριστούγεννα!!

Μέσα σ'ένα σεντουκάκι έχω ένα
 (και δύο και τρία......)παιχνιδάκι!


Η σημερινή ανάρτηση έχει θέμα κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά...το παιχνίδι! Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια μέσα στην τάξη.. είναι παιχνίδια που έχω διασκευάσει και προσαρμόσει για τα Χριστούγεννα! Δεν λέω κάτι άλλο...απλά ξεκινάω τις περιγραφές... :D

1. Καραμελοσκυταλοδρομίες!
  
Χωρίζουμε τα παιδιά σε 3 ομάδες, η κάθε ομάδα κάνει μια σειρά, οι οποίες είναι η μία δίπλα στην άλλη! Βάζουμε σε τρία πιατάκια ισόποσες καραμέλες απέναντι από τις ομάδες σε μακρινή απόσταση σε τραπέζι! Ο πρώτος της κάθε ομάδας έχει τα χέρια από πίσω και ο δεύτερος κρατάει μια χριστουγεννιάτικη κάλτσα, ξεκινάει ο πρώτος να φτάσει στο τραπέζι να πάρει την καραμέλα με το στόμα, χωρίς να την βάλει με το χέρι του και μετά να την βάλει μέσα στην κάλτσα-προσοχή αν πέσει χάνει την καραμέλα και γυρνάει χωρίς αυτήν πίσω. Μετά ο δεύτερος δίνει την κάλτσα στον τρίτο, βάζει τα χέρια από πίσω και ξεκινάει να πάρει και αυτός μια καραμέλα...κοκ. Όποια ομάδα έχει αδειάσει το πιατάκι πρώτη παίρνει 3 πόντους, η δεύτερη 2 πόντους και η τρίτη έναν πόντο. Όποια ομάδα έχει τις περισσότερες καραμέλες μέσα στην κάλτσα έχει 3 πόντους, η δεύτερη ομάδα έχει 2 πόντους και η τρίτη έναν πόντο. Η νικήτρια ομάδα είναι αυτή που έχει τους περισσότερους πόντους. 

2. Η ουρά του καλικάντζαρου!

Αχ αυτό το καλικαντζαράκι είναι πολύ σκανταλιάρικο. Έχει πάρει ένα γλυκό και ο σπιτονοικοκύρης του σπιτιού το κυνηγά... ο μόνος τρόπος για να το πιάσει είναι να του αρπάξει την ουρά! Φτιάχνουμε μια πλεξούδα από μαύρο γκοφρέ ή χρησιμοποιούμε ένα μαύρο φουλάρι. Το παιδάκι που είναι καλικάντζαρος φοράει την ουρά από πίσω. Συνήθως τοποθετούμε την άκρη της ουράς μέσα από το ρούχο ή την θηλή για την ζώνη. Το άλλο παιδί κάνει τον σπιτονοικοκύρη, το οποίο κυνηγάει το καλικάντζαρο(κυκλικό κυνηγητό) Αν ο σπιτονοικοκύρης του βγάλει την ουρά κερδίζει, αν μετά από κάποια ώρα δεν έχει καταφέρει να του πιάσει την ουρά, κερδίζει ο καλικάντζαρος! 

3. Μουσικά Αγιοβασιλιάτικα σκουφιά! 

Είναι παραλλαγή του παιχνιδιού μουσικές καρέκλες μόνο που κάτω στο κέντρο βάζουμε τα αγιοβασιλιάτικα σκουφιά. Η ομάδα που παίζει, χορεύει γύρω από τα σκουφιά.Μόλις σταματήσει η μουσική οι παίκτες πρέπει να προλάβουν να φορέσουν ένα σκουφί. Το παιδί που δεν πήρε σκουφάκι βγαίνει από το παιχνίδι!(κοκ)

4.Αγώνας ξετυλίγματος δώρου

 Είναι γνωστό αυτό το παιχνίδι.Έχουμε τυλίξει ένα δώρο με πολλά περιτυλίγματα(συνήθως το κάνω με εφημερίδες).Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Ακούνε μουσική, ενώ ταυτόχρονα το δώρο περνάει από το ένα παιδί στο άλλο.Όταν σταματάει η μουσική, το παιδί που κρατάει το δώρο βγάζει το πρώτο περιτύλιγμα. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να εμφανιστεί το δώρο. Το παιδί που ξετυλίγει την τελευταία κόλλα είναι και ο νικητής!

5. Δωροσκυταλοδρομία

Δύο ομάδες φτιάχνουν σειρές η μία δίπλα στην άλλη. Απέναντι έχουμε τοποθετήσει δύο δώρα τυλιγμένα με ισόποσες κόλλες περιτυλίγματος(και με τόσες κόλλες περίπου που να φτάνει για όλα τα παιδιά να παίξουν). Ξεκινάνε οι ομάδες με ένα σήμα, ο πρώτος παίκτης πάει στο δώρο να το ξετυλίξει, μετά γυρνάει και πάει ο δεύτερος..κοκ..αυτό γίνεται μέχρι να εμφανιστεί το δώρο. Η ομάδα που θα ξετυλίξει όλες τις κόλλες πρώτη είναι και η νικήτρια!

6. Χριστουγεννιάτικοι κουβάδες-Παιχνίδι μνήμης

 Μεγάλο παζάρι βλέπατε? Νομίζω δηλαδή ότι εκεί παιζόταν αυτό το παιχνίδι. Παίρνουμε 6 κουβάδες ή ποτήρια ή κουτιά,ανάλογα με τα αντικείμενα και βάζουμε αριθμούς σε κάθε κουβά, από το 1 μέχρι το 6. Βάζουμε στην σειρά αντικείμενα με χριστουγεννιάτικο θέμα (πχ μπάλες, καμπάνες, κουκλάκι κλπ) και τα καλύπτουμε με τους κουβάδες. Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες. Δείχνουμε στην πρώτη ομάδα τα αντικείμενα και μετά τα καλύπτουμε. Θα πρέπει η ομάδα να θυμηθεί και να πει τα αντικείμενα που βρίσκονται κάτω από τους κουβάδες. Προσοχή θα πρέπει να θυμούνται ακριβώς τι βρίσκεται κάτω από τον κάθε κουβά. Δηλ αν κάτω από τον κουβά δύο έχετε βάλει μια καμπανούλα.. θα πρέπει τα παιδιά να πουν: στον κουβά δύο είναι η καμπάνα.. Κάθε κουβά που βρίσκουν παίρνουν ένα πόντο. Το ίδιο κάνετε και με τις άλλες ομάδες. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους κερδίζει.

7. Ο σάκος του Άγιου Βασίλη-παιχνίδι μνήμης

Στον σάκο του Άγιου Βασίλη υπάρχουν πολλά πράγματα. Χριστουγεννιάτικα ή μη. Τα δείχνουμε στα παιδιά για λίγα δευτερόλεπτα. Μετά σε ένα χαρτί έχουμε διάφορες εικόνες και από αυτά τα αντικείμενα και από άλλα που δεν έχει ο σάκος. Τα παιδιά πρέπει να θυμηθούν τι  έχει ο σάκος και να βάλουν σε κύκλο τα αντικείμενα. Το παιδί ή τα παιδιά που έχουν βρει τα περισσότερα κερδίζουν! Αυτό μπορεί να γίνει και προφορικά στην γωνιά της παρεούλας. Να δείξετε γρήγορα στα παιδιά τα αντικείμενα και θα πρέπει να σας τα πουν. (συμβουλή γράψτε τα σε ένα χαρτί για να ξέρετε τι έχει και να διαγράφετε κάθε φορά που λένε το σωστό)

8.Πες την χριστουγεννιάτικη λέξη.

Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και καλύτερα να χωριστούν σε μικρές ομάδες για να γίνει πιο εύκολο το παιχνίδι. Θα πρέπει το κάθε παιδί της ομάδας όταν έρχεται η σειρά του να λέει μια χριστουγεννιάτικη λέξη, που να μην την έχουν πει τα άλλα παιδιά και βέβαια να έχει θέμα τα Χριστούγεννα για να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι! Το παιδί που δεν λέει μια λέξη, ή λέει μια άσχετη με το θέμα λέξη ή αργεί πολύ να το πει βγαίνει από το παιχνίδι.

9.Κυνήγι ζαχαρωτών(ή χριστουγεννιάτικης μπάλας κλπ)

Αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσα στην τάξη ή έξω στην αυλή. Κρύβετε χριστουγεννιάτικα αντικείμενα ή εικόνες αυτών των αντικειμένων στο χώρο του παιχνιδιού. Σε ομάδες ή μόνα τους, τα παιδιά θα πρέπει να βρουν τα αντικείμενα. Νικητής είναι αυτός που έχει βρει τα περισσότερα! 

10.Άλλα παιχνίδια που μπορούν να γίνουν Χριστουγεννιάτικα:

1.Παντομίμα: τα παιδιά κάνουν παντομίμα διάφορα χριστουγεννιάτικα πρόσωπα/αντικείμενα/δράσεις.
2.Σκιτσογραφίες: τα παιδιά σκιτσάρουν κάτι χριστουγεννιάτικο και πρέπει τα άλλα να το βρουν.
3.Χαλασμένο τηλέφωνο με χριστουγεννιάτικες λέξεις.
4.Κουταλοδρομίες: σε ομάδες τα παιδιά και η κάθε ομάδα χωρισμένη στα δύο όπου βρίσκονται απέναντι η μια με την άλλη.Κάθε παιδί έχει ένα κουτάλι στο στόμα και πρέπει να μεταφέρει μια μπάλα χριστουγεννιάτικη και να την πάει στον συμπαίκτη του που είναι απέναντι. Η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη κερδίζει.
5.Κρυμμένος θησαυρός: γίνεται με τον ίδιο τρόπο και χριστουγεννιάτικο παιχνίδι!

Ελπίζω να σας άρεσαν τα παιχνίδια που παίζουμε με τα μικρά μου! Καλή σας διασκέδαση!!! 

2 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια όλα ! Να εισαι καλα που τα μοιράζεσαι μαζι μας! Αυτά και όλα τα ωραια που αναρτεις καθημερινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ!!

      Διαγραφή