Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΔΙ


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ... 

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ . 
ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ? ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ Ή ΑΤΟΜΙΚΕΣ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ! 


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΤΕΛΩΝ: 

ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΝ ΕΚΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΣΕ Α4 ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ. ΜΕ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ ΓΙΑ ΑΣΠΡΟΠΙΝΑΚΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ. ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΚΙ "ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ" ΓΡΑΦΩ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ-ΣΤΟΧΟ . ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ... ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ν ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, χ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ.ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΚΟΛΛΑΜΕ  ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ(Ή ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ V ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΧΙ ΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ: ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝΕ ΜΕ ν ΤΗΝ ΚΑΡΤΕΛΑ! 

ΑΝ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ  ΣΩΣΤΑ Η ΚΑΡΤΕΛΑ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ!! 


ΕΞΤΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 
  • ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΧ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Ή ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΕ ΟΤΙ ΠΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΠΧ.. ΒΑΖΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΥΚΛΟ Ή ΕΝΑ ΤΡΕΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΧΤΥΠΗΣΕΙ! ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ  ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ!!  ;)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου